Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALIZACIJA VEĆ ZAPOČELA

Najučinkovitija tehnologija: Hrvatski DOK-ING pregovara s Kijevom o slanju strojeva za razminiranje

Zagreb: Svjetska premijera inovativne električne robotske flote za podzemno rudarenje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
27.09.2023.
u 17:37

Ciljevi pokretanja proizvodnje hrvatskih i slovačkih strojeva su i lakše nadomještanje oštećenih strojeva te lakše održavanje. Računa se da će za raščišćavanje oko deset milijuna mina u Ukrajini biti potrebno između 15 i 20 godina

Ukrajinska novinska agencija Interfax kao i drugi mediji u toj državi objavili su kako tamošnje ministarstvo obrane pregovara s hrvatskom tvrtkom DOK-ING kao i slovačkom Way Industries o lokalizaciji proizvodnje strojeva za razminiranje na teritoriju Ukrajine. Potvrdio je to pukovnik Oleg Šuvarski iz Ministarstva obrane Ukrajine u svojoj izjavi na briefingu za novinare u vojnom press-centru prije tjedan dana navodeći kako je riječ prije svega o DOK-ING-ovu MV-10 te slovačkim strojevima Bozena-4 i 5 koji su se pokazali najučinkovitijima pri razminiranju oslobođenih ukrajinskih područja.

Podsjetimo, na nedavnoj smo Konferenciji za obranu i sigurnost: ljudsko robotska sučelja i gaming tehnologije doznali kako u DOK-ING-u očekuju isporuku 27 njihovih vozila Ukrajini do kraja godine. Usporedo s razmatranjem nabave u tijeku je i certificiranje određenih domaćih modela strojeva za razminiranje koja bi mogla proizvoditi ukrajinska poduzeća, u suradnji s tamošnjim ministarstvom gospodarstva.

– Sve je u tijeku. Ima niz ukrajinskih proizvođača koji pokušavaju napraviti strojeve za razminiranje, ali oni ne mogu postići tražene sigurnosne uvjete – rekao je Šuvarski dodajući kako im sada trebaju 64 stroja za razminiranje dok je u ovom trenutku u upotrebi tek 20 takvih strojeva. Prema drugim ukrajinskim izvorima u upotrebi su DOK-ING-ovi MV-4 i MV-10, slovački Bozena-4 i 5, švicarski GCS-200 i Digger te britanski Armtrac 400. Navodi se da su svi kadri uništiti eksplozivna sredstva na dubini 30 cm ispod površine tla te funkcioniraju na daljinsko upravljanje, ali je Šuvarski posebno podvukao kvalitete hrvatskih i slovačkih strojeva.

POVEZANI ČLANCI:

Ciljevi pokretanja proizvodnje hrvatskih i slovačkih strojeva su i lakše nadomještanje oštećenih strojeva te lakše održavanje. Računa se da će za raščišćavanje oko deset milijuna mina u Ukrajini biti potrebno između 15 i 20 godina.

– DOK-ING je već započeo lokalizaciju svojih robotskih sustava MV-4 i MV-10 za humanitarno razminiranje sa svojim ukrajinskim partnerom – poručio je Gordan Pešić, član Uprave te tvrtke. Nastavio je i rekao kako je DOK-ING na, konferenciji o oporavku Ukrajine održanoj krajem lipnja u Londonu, sudjelovao u bilateralnim sastancima te na panel-raspravi usmjerenoj na uspostavu sustava protuminskog djelovanja u Ukrajini.

– Bilo je inspirativno upoznati se s proaktivnim pristupom Ukrajine rješavanju problema mina, posebno u svjetlu izazovnog iskustva Hrvatske i sličnosti u sustavima koje je potrebno uspostaviti. DOK-ING je tada još finalizirao memorandum o razumijevanju s partnerima iz A3Tech-Ukraine. Ovaj memorandum ističe zajedničku predanost obiju tvrtki u predvođenju proizvodnje robotskih sustava za protuminsko djelovanje u Ukrajini. Ova suradnja DOK-ING-a i A3Tech-a te Hrvatske i Ukrajine predstavlja veliku prekretnicu u području protuminskog djelovanja – kaže Pešić. Dodaje kako DOK-ING također radi adekvatnu zalihu rezervnih dijelova.

POVEZANI ČLANCI:

– DOK-ING je do sada (u svom sjedištu u Zagrebu i na poligonima Civilne zaštite MUP-a) obučio oko 80-ak korisnika. Među njima su operateri, krajnji korisnici te DOK-ING-ovi poslovni partneri koji mogu, u kratkom vremenu, izaći na teren ukrajinskih minskih polja u slučajevima dodatne servisne podrške. Za 2024. DOK-ING ima razrađeni strateški plan pružanja povećanog opsega podrške krajnjim korisnicama u Ukrajini – rekao nam je Pešić. 

>> VIDEO Rusija i Ukrajina poduzele nove vojne akcije

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:56 27.09.2023.

Svi slavenski narodi su uz Ukrajinu pa tako uz slovence i mi kao jedini sleveni ovih područja moramo pomoći bratskom slavenskom narodu Ukrajine.

GE
gerila
19:52 27.09.2023.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije