Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na Sveučilištu VERN' kreću tri studija iz područja IV. industrijske revolucije

Sveučilište VERN'
Foto: Promo
17.09.2020.
u 10:05

Aktualna pandemija je bez ikakve sumnje promijenila svijet u kojem živimo, ubrzala razvoj IV. industrijske revolucije te generirala potražnju za novim profesijama na tržištu rada. Dio tih novih radnih mjesta generira se u područjima vezanim uz nove komunikacijske alate i koncepte, razvoj internetskih tehnologija te kreiranje višeplatformskih, transmedijskih sadržaja.

Kako bi odgovorili na izazove obrazovanja za ove nove profesije, Sveučilište VERN' od ove jeseni počinje s izvedbom tri nova preddiplomska sveučilišna studija s izraženim tehnološkim i digitalnim kompetencijama. To su studiji Cyber komunikacija, Interneta stvari i Transmedijske dramaturgije.

Na studiju Cyber komunikacija studenti će se profilirati prema novim zahtjevima komunikacijskog tržišta i potražnji za cyber profesionalcima koji će biti kreatori i administratori sadržaja, menadžeri digitalnih medija, online urednici, cyber PRovci, community menadžeri, SEO analitičari te stručnjaci za online oglašavanje i prodaju. Potražnju za ovim profesijama ubrzala je aktualna pandemija i razdoblje lockdowna tijekom kojeg su strelovito rasle cyber komunikacije.

Studenti zainteresirani za STEM područje ove će jeseni po prvi put u Hrvatskoj moći studirati tehnologije koje će biti novi zamašnjak rasta globalnog gospodarstva, pa i hrvatskog ICT sektora. Studij Interneta stvari (Internet of Things) kombinira znanja programiranja i elektrotehnike, s naglaskom na internetske tehnologije, ugrađene uređaje, senzore i bežične komunikacije, a studentima će omogućiti pristup najnovijim tehnologijama i sudjelovanje u razvoju inovativnih proizvoda i usluga. Naučit će kako programirati novi val priključenih uređaja i senzora, istraživati i razvijati softver i hardver koji mijenjaju svijet, upravljati razvojem mobilnih komunikacija, elektroničkih sklopova i sustava te svih ostalih komponenti u dolazećem svijetu interneta stvari.

Studij Transmedijske dramaturgije osposobljavat će studente za kreiranje transmedijskih priča, odnosno tipova priča na kojima se temelje današnji proizvodi kreativnih industrija, poglavito u sektorima filma, televizije, oglašavanja, interaktivnih računalnih igara, stripa te izvedbenih i vizualnih umjetnosti.  Na ovom će se studiju profilirati potpuno drugačija generacija kreativaca-dramaturga: scenarista i producenata filmova, serija i raznovrsnih transmedijskih projekata, scenarista računalnih igara, kreatora multimedijskih sadržaja za internet i društvene mreže, copywritera i dramaturških kreatora javnih događanja.

Sva tri studija se mogu studirati i izvanredno, uz rad, pa je akademsko i stručno usavršavanje u ovim područjima moguće i svim stručnjacima u sektorima komunikacija i mreža, internetskih tehnologija i kreativnih industrija.

Upisi na studije su u tijeku, a detalji se mogu saznati na vern.hr/studiji

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije