Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveučilišni grad

Na Sveučilištu u Rijeci dva nova redovita studija

Snježana Prijić Samaržija
Goran Kovacic/PIXSELL
14.10.2019.
u 14:19

Pokrenuti su i mnogi izvanredni studiji, za studiranje uz rad, među kojima primaljstva i diskretne matematike s primjenom na engleskom jeziku.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija izvijestila je u ponedjeljak da je ove akademske godine upisano 4425 novih studenata, gotovo jednako kao i prošle godine, te da su pokrenuta dva nova redovita studija - preddiplomski poslovne ekonomije i diplomski prevoditeljstva.

Nažalost, rekla je, nije pokrenut planirani novi studij logopedije. "Iako smo učinili sve što smo mogli, partneri sa Sveučilišta u Zagrebu, od kojih smo očekivali više razumijevanja, nisu završili proceduru na vrijeme pa će se studij pokrenuti tek sljedeće akademske godine", dodala je. Pokrenuti su i mnogi izvanredni studiji, za studiranje uz rad, među kojima primaljstva i diskretne matematike s primjenom na engleskom jeziku.

Rektorica Prijić Samaržija je izvijestila da je Sveučilište u Rijeci postalo dio mreže Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE) s još devet europskih sveučilišta koja će uspostaviti virtualni kampus u kojem će svi studenti tih moći upisivati kolegije koje će unositi svako sveučilište, a oni će im se priznavati na domicilnom sveučilištu.

Ove akademske godine će se, od infrastrukturnih projekata, dovršiti aneks Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, površine oko 1300 metara četvornih, te Palača Moise u gradu Cresu, površine oko 1900 metara četvornih, u kojoj će biti centar sveučilišta za humanističke i društvene znanosti, najavila je rektorica. Tu će znanstvenici moći istraživati, a provodit će se i programi cjeloživotnog učenja, rekla je.

Rektorica Prijić Samaržija je istaknula kako želi da se Rijeka doživljava kao pravi sveučilišni grad, koji ima oko 20.000 studenata i zaposlenih na sveučilištu te između 1000 i 2000 stranih studenata, nastavnika i gostiju koji na godinu borave na Sveučilištu u Rijeci.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:31 14.10.2019.

mislim da nikako nećemo uspjeti ako ne budemo imali dovoljno diplomiranih prevoditelja... trebaju nam takvi studiji, jer jezik poznavati je prednost... hm, strani jezik uči se od prvog osnovne skoro... znači, nakon 12 godina školovanja, osnovnog i srednjeg, ako ne znaš se smisleno služiti stranim jezikom, nešto ne valja, ili predavači ili je u tebi problem. ako je u tebi, onda je država badava dala novac za tvoje obrazovanje, više bi postigla da te usmjerila u neki posao tipa tova goveda, svinja, bilo bi neke koristi za društvo. sa ovim novim titulama i strukama, zvanjima, niti jedno polje neće biti više obrađeno, a niti jedna krava neće dati više mlijeka. za koga se obrazuje 50% ljudi na fakultetima? za dućane?!! smanjimo kvote i ljude uputimo i proizvodna zanimanja, to trebamo. nećemo mi imati veće plaće ako ćemo imati više diplomiranih politologa i arheologa, prevoditelja... al ako ćemo imati više kvalitetnih cnc majstora, zavarivača, e onda budemo. iz tehnologije ne znače da ćemo uspjeti ako bude država i gradovi/općine pomogli startupovima na način da od njih kupuju programska rješenja koja se nigdje neće moći prodati vani. kad god vidim otvaranje novih studija smrači mi se, a godine sam proveo u školskim i fakultetskim klupama, vojskama, učilištima, firmama, i vidio strahotu u neznanju i nesposobnostima hrvatskog učenika, neovisno dal je jug sjever istok zapad zemlje. i ne, nisu krivi učitelji.

MA
MarkoMaras
15:16 14.10.2019.

Kao profesionalni prevoditelj mogu reći da je svaki studij prevođenja gubitak vremena. Prevođenje se uči kroz praksu. Kad sam završio anglistiku na Filozofskom, bio sam loš prevoditelj. Nakon što sam preveo pedeset knjiga (i pročitao masu njih, treba njegovati hrvatski), bio sam dobar prevoditelj. Nije to nikakva filozofija, treba zasući rukave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije