Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJILJANA PERIĆ

Zaražena šefica infektologije dežurala svaki drugi dan u 63. godini: Zaslužila je medalju

Doktorica Ljiljana Perić pozitivna je na koronavirus
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
08.04.2020.
u 21:09

Sav teret bio je na dr. Perić, činila je to radi pacijenata i bolnice, treba joj dati medalju!, rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek

Na koronavirus je pozitivna i prva osječka liječnica, a riječ je o prof. prim. dr. sc. Liljani Perić, predstojnici Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, koja je od početka pandemije doslovno na “prvoj crti” obrane. U samoizolaciji je, pak, trenutačno 60 zdravstvenih djelatnika osječke bolnice.

– Profesorica Perić je testirana tri puta zaredom u posljednjih sedam dana i treći je nalaz bio pozitivan. Rade se izvidi svih s kojima je bila u kontaktu, nema mjesta panici – kazao je Goran Ivanović, šef Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Češća testiranja

– Potpuno je jasno da se zarazila na radnome mjestu, a od kojega pacijenta je dobila koronavirus, to je, naravno, teško znati. Sav teret je bio na njoj, kako su internisti opstruirali i nisu htjeli pomoći infektolozima, dr. Perić je svaki drugi dan dežurala, u svojoj 63. godini. Činila je to radi pacijenata i bolnice, treba joj dati medalju! – rekao nam je, pak, doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Infektologinji Ljiljani Perić, iza koje su 34 godine staža, pojavila se u utorak s povišenom temperaturom. Iskusna i savjesna, odmah se, kako doznajemo, javila za testiranje na COVID-19, treći put u nizu.

– Otkako odnedavno testiramo na koronavirus i u našoj bolnici, češće provodimo kontrolna testiranja među našim djelatnicima, i u respiracijskom i u febrilnom centru. Ono što je važno jest da je dr. Perić dobro, pod terapijom je i hospitalizirana je na Odjelu infektologije, u svom drugom domu – nastavlja dr. Zubčić.

U nedavnom razgovoru za Večernji list prof. dr. Ljiljana Perić rekla je da se ne plaši.

– Ovaj posao radim i dijelim svu sudbinu svojih sugrađana i smatram da ono što se drugome dogodi, lako se može dogoditi i meni. Tako na to gledam. Svaki kontakt s virusom neće završiti uvijek pogubno za osobu, samo stariji i teže bolesni skloniji su ozbiljnijoj slici ove bolesti. Dajem sve od sebe da bih izbjegla infekciju koronavirusom, što poručujem i svim svojim sugrađanima – rekla je Ljiljana Perić, koja je na radnom mjestu bila i na dan pada Vukovara.

Trenutačno se u samoizolaciji nalazi, dakle, 60 zdravstvenih djelatnika iz KBC-a Osijek, i to konkretno 14 liječnika i 46 medicinskih sestara i tehničara, odnosno inženjera. U tijeku je izvid epidemiologa te je moguće, ističuu ravnateljstvu ove bolnice, “da će se sa sutrašnjim danom taj broj promijeniti”.

– Među njima ima i onih koji su u samoizolaciju ušli u ožujku, ne mogu točno reći koliko ih je novih. Infektologija, kao i svi drugi odjeli, sasvim normalno rade, nema nikakvih smetnji – uvjerava ravnatelj, kojem mjera samoizolacije, nakon razgovora s epidemiologom, ipak nije određena. Podsjetimo, koncem ožujka je u samoizolaciji završilo 86 zaposlenika, kada se dogodio “proboj” u bolnici, odnosno primljeno je dvoje pacijenata na liječenje na Odjel pulmologije, za koje se nije odmah utvrdilo da su pozitivni na koronu. Osijek je tada posjetio i ministar Vili Beroš.

Doktorica Ljiljana Perić pozitivna je na koronavirus
1/3

No, do dr. Perić pozitivan je otprije bio samo jedan medicinski tehničar. U hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno je 187 koronavirus pozitivnih djelatnika od kojih su njih 68 liječnici. Od tog broja koronavirus je dokazan kod 13 stomatologa, 85 medicinskih sestara i tehničara, 12 ljekarnika i devet djelatnika administracije. U samoizolaciji je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 754 zdravstvenih djelatnika – 212 liječnika i 395 medicinskih sestara/tehničara. Nakon što je prije pet dana zaraza potvrđena za jednu djelatnicu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, pozitivan nalaz stigao je za još jednu njezinu kolegicu.

Oboljelo je i ukupno pet pacijenata. U samoizolaciji su 34 zdravstvena djelatnika iz te bolnice. U Brodsko-posavskoj županiji u samoizolaciji je 25 liječnika, 43 medicinske sestre i tehničara, tri spremačice, četiri inženjera, dva administratora te jedan laborant i vozač hitne pomoći.

– Dio liječnika i medicinskih sestara na posao se vraća sutra – rekao je jučer Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskome Brodu.

Nekoliko proboja u sustav

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu evidentirana su dva zaposlenika pozitivna na koronavirus, odnosno jedan liječnik i jedna osoba iz tehničke podrške bolnici. Bolnica je dezinficirana, pacijenti zbrinuti, a 34 osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima stavljene su u samoizolaciju i testirane.

– Točno je da smo imali nekoliko proboja u zdravstvene ustanove, poznat je slučaj grada Zagreba s bolnicama Sestre milosrdnice, Rebro, Dubrava, pa specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama, bolnice u Biogradu, Splitu, Zadru, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Osijeku. Zdravstveni su djelatnici na prvoj crti i imaju prvi kontakt s osobom koja može biti asimptomatska i za koju se nije znalo da je pozitivna – komentirao je situaciju jučer doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Tako je to i u drugim zemljama EU i svijeta, virus je ušao u zdravstvene sustave. Rekao bih da držimo situaciju pod kontrolom jer nemamo zatvoren ni jedan dio zdravstvenog sustava nadovezao se on. Straha za funkcioniranje zdravstva, smatra, nema.

– Imamo rezervi, ukupno je 72.000 ljudi zaposleno u hrvatskom zdravstvenom sustavu, 14.500 liječnika i 31.000 medicinskih sestara i tehničara. Kada se nešto dogodi, reagira se vrlo brzo – naveo je Krunoslav Capak.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
11:01 09.04.2020.

Ovo je najobičnija laž iz usta glupana, ravnatelja KBC Osijek Željka Zubčića! To je osoba koja nije kadra voditi niti ovce, a kamo li KBC što je dokazao više puta i zbog čega je ogromno nezadovoljstvo u KBC.

Avatar Asterix
Asterix
12:10 08.04.2020.

Sada će cijeli stožer. Naime, na presicama stoje poslagani k'o sardine.

Avatar MariaFJ95
MariaFJ95
23:22 08.04.2020.

Patricia, 22. mychat.fun/xlove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije