Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sljedeća tri tjedna kritična

Četvero umrlih u Osijeku stariji su ljudi, ali na respiratoru su i 40-godišnjaci

Zagreb: Unatoč zabrani ulaska na Jarun građani nesmetano ulaze, izlaze i rekreiraju se
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
04.04.2020.
u 19:46

Božinović: Izbrišite zlonamjerne poruke koje su pokušaj krađe identiteta građana i zloporabe po bankovnim računima

Sljedeća dva i pol do tri tjedna bit će kritična i epidemiološki će odrediti daljnju sudbinu, zato poštujmo mjere koje su propisane za suzbijanje širenja COVID-19 kako bismo prebrodili ovu ugrozu, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Danas je s novih 47 oboljelih ukupna brojka porasla na 1126, a četiri su osobe preminule u KBC-u Osijek. Svi su bili u starijoj životnoj dobi (92, 85, 77 i 70 godina) i kronično bolesni, pa se brojka umrlih od COVID-19 danas popela na dvanaest, naveo je ministar Beroš.

Međutim, na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti su i četiri mlađe osobe, od kojih jedna je u dobi od 45 godina, rekla je prof. Alemka Markotić, a sve sa zdravstveno rizičnim faktorima ili s pretilosti.

U Hrvatskoj je zasad na respiratoru 39 pacijenata, a od infekcije COVID-19 oporavilo se 119 osoba.

Od 3802 dojave o kršenju mjera samoizolacije potvrđeno je 1083, što znači da još ima pojedinaca koji se oglušuju na preporuke i apele stručnjaka.

Danas je izdano 382.191 e-propusnica, koje su većinom zatražene od poslodavaca, dok je 9625 zahtjeva za propusnicu odbijeno.

Ovog vikenda očekuje se dolazak većeg broja hrvatskih državljana koji se vraćaju iz inozemstva. Danas će to biti zrakoplovni let iz Rima s 28 hrvatskih državljana, iz Lisabona i Madrida njih 43 te iz Stockholma 31 osoba, a sutra na Breganu stiže autobus sa 118 hrvatskih državljana i u Zadar brod iz Ancone s 20 naših i nekoliko državljana Crne Gore.

- Crnogorski državljani su u tranzitu. Dan prije smo imali vježbu kad je stiglo nekoliko automobila sa skijališta u Tirolu, a tako ćemo kontrolirati i nove dolaske na granice, zračne luke i luke. Dakle, putnike pri dolasku dočekuju epidemiolozi, granični sanitarni inspektori i granični policajci, utvrđuje se imaju li simptome, jesu li bili u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19, jesu li boravili u području s visokom incidencijom zaraze. Ako imaju simptome, idu u bolnicu, a ako nemaju, sami odlaze kući i dva tjedna ostaju u samoizolaciji uz aktivan nadzor epidemiologa, to znači da ih se dvaput dnevno nazove i provjeravaju simptomi - opisao je prim. Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je na pokušaj prijevare putem interneta. Napadači šalju poruku predstavljajući se kao službene osobe iz sigurnosnog sustava banke i tvrde da su zbog navodnog neovlaštenog korištenja morali blokirati karticu, pa traže od osobe da slijedi poveznicu i potvrdi svoj identitet. - Izbrišite tu poruku jer je to pokušaj krađe identiteta i pokušaj zloporabe bankovnih računa - upozorio je ministar Božinović. Dolazak toplijeg vremena mami ljude da izađu, ali stručnjaci iz Stožera civilne zaštite apeliraju da su sljedeći tjedni ključni za smjer pandemije u Hrvatskoj i da se ne opustimo, već da bez iznimke zadržavamo prijeko potrebnu socijalnu distancu pa i pod cijenu privremenog prestanka s tjelesnim aktivnostima.

Komentara 1

LO
lori
20:07 04.04.2020.

Za ove balavandere što se prave pametni i 40-to godišnjaci su starci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije