Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTANAK MATEJA PERIŠA

MVEP: Jučerašnja reakcija srpskog MUP-a deplasirana i neprimjerena

Beograd: Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin s riječnom policijom sudjeluje u potrazi za nestalim Splićaninom
Foto: M.M.
1/3
07.01.2022.
u 12:55

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković istaknuo je kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi, poručili su danas iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Reakcija Zrinjevca došla je nakon reakcije srbijanskog MUP-a, koji je reagirao na izjavu premijera Andreja Plenkovića od četvrtka kad je, komentirajući nestanak Splićanina Mateja Periša u Beogradu, izjavio kako "nije bitno što je rekao Vulin" i da je "riječ o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd i zanima ga da se dozna potpuna informacija.

MUP Srbije kazao je u četvrtak navečer kako "svi policajci u Policijskoj upravi za grad Beograd, kao i pripadnici riječne jedinice, ronioca Žandarmerije, UKP-a i svih drugih linija rada, ne pitajući za praznik ili radno vrijeme, daju sve od sebe da se nestanak razriješi i istina dozna. To bi radili za svako lјudsko biće i jedino što nas ne zanima jest državlјanstvo ili nacija čovjeka za kojim tragamo"

– Plenković nema poštovanja za trud srpske policije i to nas, nažalost, ne iznenađuje i ne čudi. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema obitelji nestaloga i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa pripadnike MUP-a u radu – istaknuli su.

Hrvatski MVEP u petak je objavio kako "u danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već tjedan dana angažirane brojne srbijanske službe, izražavamo žaljenje zbog deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegova sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića".

– Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.  Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade – ističu sa Zrinjevca.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Iz MVEP-a dodaju i kako "čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijamu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima".

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvan, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje. MVEP izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost – kažu sa Zrinjevca.

>> VIDEO Mateja nema već osmi dan: Potražni psi, ronioci, policija... svi traže nestalog mladića

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijamu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istodobno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Periša, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost."

 

Komentara 21

PS
Petar.Stijena
13:08 07.01.2022.

Obom idiotskim priopcenjem policija srbije upravo je skrenula smjer istrage na sebe

Avatar Dančo3
Dančo3
13:11 07.01.2022.

Ma to je izašlo iz garavih Vulinovih čvalja jer se uvrijedio kaj mu je Plenki rekao da je nebitan

DU
Deleted user
13:51 07.01.2022.

jedini idiotizam veci od srpskog 'priopcenja' je reagirati na tako nesto. prekodrinci su svjesni da su zemlja slucaj, mi moramo biti iznad toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije