Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U HRVATSKU

MVEP: Grupa od 57 Hrvata poletjela je iz Tel Aviva za Beč

FILE PHOTO: El Al Israel Airlines planes are seen on the tarmac at Ben Gurion International airport in Lod, near Tel Aviv, Israel
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
1/33
09.10.2023.
u 16:19

"Sutrašnjim letom predviđen je povratak preostalih hrvatskih hodočasnika", ističe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom, potvrdili su iz MVEP-a informaciju Večernjeg lista. Uz njih su cijelo vrijeme na zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu, dodaju. 

Od prvog dana MVEP brine o povratku naših državljana u Hrvatsku te nastavlja koordinirati napore kako bi se ostatak hrvatskih državljana vratilo svojim domovima. Sutrašnjim letom predviđen je povratak preostalih hrvatskih hodočasnika, naravno vodeći računa o sigurnosnoj situaciji i mjerama, ističu.

VEZANI ČLANCI:

Premijer Andrej Plenković ponovno je ranije danas osudio "brutalne" terorističke napade Hamasa na Izrael te kazao da se više od 50 hrvatskih državljana nalazi na putu prema Hrvatskoj, a sutra se očekuje i povratak hodočasnika.

Veleposlanstvo RH u Izraelu vodi računa o svojim državljanima koji su u s njime u kontaktu, rekao je Plenković danas u Varaždinu.

 "To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive".  

VIDEO Tisuće mladih bježi pred napadom naoružanih napadača na pustinjskom raveu u Izraelu

"Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa", naglasio je. 

"Jučer se vratilo šest hrvatskih državljana, a 53 upravo leti u Beč", a "sutra se treba vratiti drugi dio hodočasnika", rekao je premijer. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana.

Brutalna egzekucija civila

U izjavi je Plenković podsjetio da je odmah u subotu osudio napade na Izrael. "Mi smo snažno, odmah osudili terorističke napade Hamasa na Izrael" s brojnim žrtvama, rekao je i naglasio: "Ovo su brutalni napadi, napadi bez presedana, doslovce se radi o egzekuciji civila". 

VEZANI ČLANCI:

Izrazio je zabrinutost da bi se sukob mogao proširiti na bliskoistočnu regiju. "Smatramo da je to izuzetno loš potez Hamasa koji će sada donijeti destabilizaciju stanja na cijelom prostoru, što je vidljivo iz reakcija aktera na Bliskom istoku", rekao je. 

Libanonski šijitski pokret Hezbolah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Pripadnici islamističke skupine Hamas ubili su 700 Izraelaca, a desetke drugih oteli u subotu, u najsmrtonosnijem upadu na izraelski teritorij otkako su ga Egipat i Sirija napali na Jom Kipur 1973. Izrael je na Hamasovu operaciju odgovorio bombardiranjem Gaze ubivši stotine Palestinaca.

Tijek događaja pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
Linomedo
19:12 09.10.2023.

Tko izaziva? Muslimani. Gdje god su oni u većem broju, vlada jad i bijeda.

EV
evoba
17:59 09.10.2023.

E više nema letova iz terorističke lopovske rasistične takozvane države izrael! I evo vam još jedan بـ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije