Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nije bio sudionik'

Muškarac napao poznanika zbog fotografije s HOS-ovom kapom

Zagreb: Zajedni?ka vježba pješa?kih postrojenja OS RH koja ?e sudjelovati na mimohodu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
25.09.2023.
u 15:46

Usput, jasno je i da optuženi Josip P., rođen, 1985. godine, također nije sudionik rata

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo je pred Općinskim sudom u Sisku optužnicu protiv Josipa P. (1985.) iz Kinjačke sa sunjskog područja jer je, zbog objave HOS-ove kape na Facebooku, prijetio Vladi J. (1983.) iz Komareva kod Siska. Optužnica je objavljena na oglasnoj ploči sisačkog suda.

Optužnicom se Josipu stavlja na teret da je 11. veljače 2023., nakon prepirke s Vladom putem društvene mreže Facebook došao do njegove obiteljske kuće te ga uhvatio rukom za vrat i u cilju da ga ustraši obratio mu se riječima: "Ubit ću te, šta je, ja se ne bojim policije i pred njima ću te ubiti", a kada ga je Vlado J. izgurao van iz kuće lupao je po ulaznim vratima i tražio da izađe da ga ubije, što je kod Vlade J. izazvalo ozbiljan strah za njegov život.

Odvjetništvo zbog toga traži za Josipa P. uvjetnu osuda na način da se kazna zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci neće izvršiti ako okrivljeni u roku od 3 godine ne počini novo kazneno djelo. Iz optužnice je vidljivo da Josip otprije ima sličnu uvjetnu presudu iz 2019. godine, zbog krađe.

Tijekom ispitivanja u državnom odvjetništvu 38-godišnji Josip se pravdao nije točno da je prijetio dvije godine starijem Vladi. Rekao je kako je tu večer htio s njim popričati i zato je došao na njegovu adresu prebivališta, a iz razloga jer je Vlado J. na društvenoj mreži Facebook postavio fotografiju na kojoj nosi kapu s oznakama HOS-a, a što je on smatrao uvredljivim i blamažom budući da Vlado J. nije bio sudionik rata, pa stoga nije niti zaslužio nositi takva obilježja te je postavio komentar takvog sadržaja.

Usput, jasno je i da optuženi Josip P., rođen, 1985. godine, također nije sudionik rata. Josip je u svojoj obrani nastavio kako mu je nakon njegova komentara Vlado počeo slati nekakve poruke te ga je on, usput, a ne s namjerom, odlučio posjetiti kako bi raspravili te poruke. Priznaje da su se verbalno sukobili i da ga je gurnuo na zid, ali ga nije udario i ne zna na koji način je Vlado mogao zadobiti ozljede. Nije točno da mu je prijetio, samo mu je rekao da će dobiti "plesku" kao upozorenje i da će ga uloviti, a pod time je mislio da bi ga ulovio da mu da "plesku". Ne sjeća se što mu je sve točno izgovorio.

POVEZANI ČLANCI:

„Inače sam s Vladom bio u dobrim odnosima, poznamo se godinama, pomagali smo si međusobno i često se viđali.“ – rekao je okrivljeni Josip.

Vlado J. je pak rekao da je 11. veljače 2023. na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju sebe s beretkom na kojoj je vidljiva oznaka HOS, koju je vidio Josip R. i postavio komentar da makne tu sliku jer treba imati zasluge u Domovinskom ratu za tu beretku. Nakon toga su razmjenjivali poruke, koje je priložio prilikom podnošenja kaznene prijave. Istoga dana nalazio se u kući sa svojom kćeri te je došao Josip R., koji je sam otvorio ulazna vrata kuće i uhvatio ga desnom rukom za vrat, a lijevom rukom ga pokušao udariti, u čemu ga je spriječio, a nakon toga ga je Josip odgurnuo na plakar za vješanje odjeće. Uhvatio je Josipa u predjelu prsa za njegovu odjeću i za ruku kako ga ne bi udario, a Josip ga je cijelo vrijeme držao za vrat i psovao mu te mu rekao : "Ubit ću te, šta je, ja se ne bojim policije i pred njima ću te ubiti." Uspio je izgurati Josipa iz kuće koji je sve do dolaska policije stajao na dvorištu i vikao, psovao, tražio da izađe da ga ubije te lupao po ulaznim vratima kuće, pokušavajući ući u kuću. Sve navedeno je kod njega izazvalo osjećaj straha za život i sigurnost njega i kćeri.

Iz policijskog zapisnika, nakn njihove intervencije, proizlazi da je toga dana okrivljeniku utvrđena koncentracija alkohola od 0,85 g/kg. Vladi su pregledom tijela konstatirane otvorene krvave rane na prstima, a iz bolničke prijave proizlazi da su mu 11. veljače 2023. konstatirane lake tjelesne ozljede.

Odvjetništvo ističe kako je okrivljeni Josip bio u alkoholiziranom stanju i u takvom stanju je došao do kuće oštećenika i to s ciljem da se sukobi s njim pa imajući u vidu takvo postupanje isto je bilo podobno da kod oštećenika izazove opravdani strah, zbog čega je istoga dana i podnio kaznenu prijavu u policiji. Uz traženu zatvorsku uvjetnu kaznu odvjetništvo je predložilo da se u postupku Josipu produže mjere opreza zabrane prilaska napadnutom Vladi.

GALERIJA Na sud dolazio u lancima, na zadnjem ročištu pojavio se mršav i neuredan: Evo kako se mijenjao Filip Zavadlav

Zagreb: Zajedni?ka vježba pješa?kih postrojenja OS RH koja ?e sudjelovati na mimohodu
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije