Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog GLAS-a

Mrak-Taritaš: Nakon smrti djeteta roditeljima status njegovatelja treba ostati još šest mjeseci

Zagreb: Anka Mrak Taritaš o Zakonu o socijalnoj skrbi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.01.2023.
u 13:00

Dodatno upitana o "ratu" Vlade i trgovaca oko dizanja cijena i "bijelim listama", Mrak Taritaš poručila je da Vlada sve radi s velikim zakašnjenjem, a da se premijer Andrej Plenković stalno nešto čudi

Naša država sklona je reći kako daje različite socijalne naknade. Voli se u nekim slučajevima razbacivati novcem, a zapravo imamo državu koja je izuzetno okrutna, i to posebno prema roditeljima njegovateljima. Imamo članak 68. Zakona o socijalnoj skrbi koji vrlo hladnokrvno kaže da status roditelja njegovatelja prestaje smrću djeteta. Prije mjesec dana jedna je mama izgubila svoje dijete, a već drugi dan je, u toj tuzi i boli, morala prijaviti da je dijete umrlo, čime je prestao njen status njegovateljice. Ta mama je uz svoje dijete bila od rođenja i naravno da nije mogla steći ni dan bilo kakvog radnog iskustva, a to se ni inače ne može u tom statusu. I teško da će naći odgovarajući posao - kazala je danas na početku konferencije za medije u Saboru saborska zastupnica GLASA-a Anka Mrak-Taritaš govoreći na temu "Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi - produljenje statusa za roditelje njegovatelje nakon smrti djeteta“.

Potom je podsjetila kako je prothodni ministar još početkom prošle godine svečano obećao da će riješiti taj problem

- No, što je ovoj Vladi obećati, a onda ne napraviti ništa. Ovaj problem nije riješen, ta odredba je ostala ista. Stoga smo u GLAS-u napravili prijedloge izmjene Zakona i uputili ga u saborsku proceduru. Ni i sami znate da kad oporba da neki prijedlog onda on čuči i ne prihvati se. Ali ovim putem želim upozoriti na taj problem. Otprilike je pet tisuća roditelja njegovatelja i koji je to teret za državu da oni nakon smrti, nakon tog bola koji proživljavaju, još šest mjeseci imaju taj status? Dakle, prijedlog je da se nakon smrti djeteta status roditelja njegovatelja produlji za još šest mjeseci. Zakonski prijedlog se nalazi na dnevnom redu ove sjednice te vladajućima poručujem da se konačno probude i prestanu biti okrutni prema toj skupini ljudi, a u pravilu su to žene. Napravite to, to je vrlo jednostavna izmjena Zakona, a za proračun nema velike štete - poručial je Mrak-Taritaš vladajućima naglasivši da ovu temu ne smijemo zaboraviti. 

Dodatno upitana o "ratu" Vlade i trgovaca oko dizanja cijena i "bijelim listama", Mrak Taritaš poručila je da Vlada sve radi s velikim zakašnjenjem, a da se premijer Andrej Plenković stalno nešto čudi. 

- Ako smo sve znali, onda ne znam čemu čuđenje i čemu se naš premijer počeo čuditi tek 2. siječnja. Znali smo da prelazimo na euro, znali smo isustva drugih država, vidjelo se da cijene rastu cijelu jesen, znali smo da je tu inflacija i onda se on dan kasnije, zajedno s ministrom Davorom Filipovićem, probudio i prijetio, ali praznom puškom. Tresla se brda i, ne samo da se nije rodio miš, nego se rodilo niš' - ustvrdila je čelnica GLAS-a naglasivši kako su njena stranka i cijela oporba već davno ukazivali Vladi da je nužno napraviti crne liste, kako su to radile i neke druge države. 

- Ajmo ogoliti stvar do kraja jer ovo pokazuje na jednu drugu stvar - gdje je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja? Ako su u nekim drugim državama korektor cijena sami potrošači, vidimo da kod nas to nije tako i da postoje nepoštene trgovačke prakse jer i dalje drže visoke cijene. I trgovački se lanci međusobno dogovaraju. A premijer, umjesto da odradi ono što jedna država može odraditi, a to je da se na vrijeme pripremiti, premijer se probudi i čudi se. On se cijelo vrijeme čudi - kazala je Anka Mrak-Taritaš.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:54 19.01.2023.

Teški populizam na morbidnoj temi. Roditelju kojemu umre dijete zadnje je na pameti zadržavanje stausa njegovatelja još 6 mjeseci. Ne podržavam vladajuće, ali uz ovakvu oporbu, jasno je zašto su na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije