Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Reiner

Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu

Željko Reiner
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
29.04.2018.
u 11:18

Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale - kazao je Reiner u TNT-u N1 televizije

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a i Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, gostovali su danas u TNT-u N1 televizije te govorili o prijedlogu GLAS-a za revizijom Vatikanskih ugovora. Beus Richembergh smatra da do revizije mora doći jer se promijenio cvijeli niz okolnosti.

- Hrvatska je, nažalost, slaba i siromašna zemlja suočena s mnogim socijalnim problemima. U vrijeme kada su sporazumi potpisivani udio javnog duga u BDP-u je bio oko 26-27 posto, a danas je više od 80 posto. S druge strane, kada govorimo o ugovoru u kojem je definirano dušobrižništvo u vojnim snagama i pozicioniranje Vojnog ordinarijata, u tom je trenutku pod unifomom bilo više od 300 tisuća ljudi, a sada je to skoro osam puta manje - kazao je Beus Richembergh i podsjetio kako su i u samoj crkvi 90-ih godina govorili da nije dobro ići s konceptom vjeronauka u školama, jer će vjernici izgubiti privrženost crkvi, a to se sada i vidi.

Reiner smatra kako to nije točno, te da se danas bolje živi. Kazao je kako nema razloga da se itko boji Katoličke crkve. Podsjetio je i da je nakon Drugog svjetskog rata enormna količina zemljišta oteta katoličkoj crkvi, a samo je mali dio vraćen.

- Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu. Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale. S druge strane, u sferu civilnog društva koje se često glorificira i tvrdi da je jako razvidno za što se financira... Slažem se da neki dijelovi civilnog društva su vrlo transprarentni, jasni i obacvljaju vrlo korisne funkcije. No, u sferu civilnog društva ulaze od privatnih medija do kulturno-umjetničkih društava i manjina. Hoćemo li to onda ukinuti? Nisu stvari baš jasne i jednoznačne kako ih se pokušava objasniti samo zato da bi se prokazala Katolička crkva. Zato što nije jednostavno vratiti enormnu količinu zgrada, zemljišta i drugog, su na kraju Vatikanski ugovori dijelom sklopljeni - kazao je Reiner.

Komentara 152

DU
Deleted user
11:50 29.04.2018.

Jel' to znači da nije bilo Maršala Tite ....ne bi bilo ni Novog Zagreba ???

SN
SNV
11:33 29.04.2018.

Od koga je crkva otela

DO
dopizdilomi
12:32 29.04.2018.

Hoćete li i meni vratiti 10 jutara zemlje koju su mađari oteli mom pradjedu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije