Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udar na Crkvu

GLAS traži pokretanje postupka revizije Vatikanskih ugovora

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritas i potrpredsjednik Goran Beus Richembergh
Foto: Patrik Macek / PIXSELL
20.04.2018.
u 12:59

Potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh naglašava kako njihova stranka ovu temu ne otvara kao ideološko pitanje, iako će, dodaje, oni iz laičkih redova koji sekundiraju Crkvi to htjeti tako prezentirati

Stranka GLAS u saborsku je proceduru uputila prijedlog Zaključaka o pokretanju postupaka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske. Temeljem te inicijative koju podržavaju i stranke IDS i Pametno s kojima je GLAS u Amsterdamskoj koaliciji, GLAS bi Vladu zadužio da pokrene postupke izmjene sva četiri ugovora sa Svetom stolicom – o suradnji na području odgoja i kulture, zatim o gospodarskim pitanjima, o pravnim pitanjima te o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

Tim ugovorima definiran je cijeli niz novčanih, materijalnih, političkih, društvenih i drugih obveza Republike Hrvatske, bez i jedne obveze Svete Stolice. Problem je što u spomenutim ugovorima ne postoji nikakav reciprocitet prava i obveza, već se zapravo radi o popisu privilegija jedne vjerske zajednice, tvrde u GLAS-u te dodaju kako su te privilegije rezultirale nizom situacija koje imaju učinke suprotne načelima jamčenima u Ustavu RH, posebno jednakosti pred zakonom, slobodi vjeroispovijesti te odvojenosti crkve i države.

- Prema nekim izračunima, Hrvatska godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna, to je više od proračuna Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma zajedno. Ovo je prvi put u 20 godina da je ovakva inicijativa upućena u proceduru, a naš osnovni cilj je zaštita sekularnih vrijednosti RH, što je ustavno pravo – objasnila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman kaže da Vatikanski ugovori imaju dva ključna problema – uzrokuju protuustavne i neustavne posljedice poput povrede načela odvojenosti Crkve i države te predstavljaju neobično veliko opterećenje za Hrvatsku, posebice kad se zna da neke odredbe nemaju ni ograničenje iznosa ni rokova.

Potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh naglašava kako njihova stranka ovu temu ne otvara kao ideološko pitanje, iako će, dodaje, oni iz laičkih redova koji sekundiraju Crkvi to htjeti tako prezentirati.

- Za nas je ovo prije svega ustavno-pravno pitanje koje je narušilo pitanje sekularnosti. Ugovor HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije ne proistječe iz ugovora sa Svetom stolicom, ali svjedoče sluganskom pristupu – kaže Beus Richembergh koji je izračunao da je Hrvatska u posljednjih 20 godina temeljem ovih ugovora za Katoličku crkvu izdvojila minimalno 15 milijardi kuna. Primjera radi, dodaje Beus Richembergh, Grad Velika Gorica svake godine izdvaja 300 do 500 tisuća kuna za Crkve, s tim da one ne moraju kasnije podnositi izvješća o tome kako je taj novac utrošen.

- Tražimo da Hrvatski sabor da naputak Vladi i da nas konstantno o tome izvješćuju – tvrdi Beus Richembergh.

U GLAS-u su svjesni da je revizija ugovora dugotrajan postupak, ali daju primjer Italije koja je u pregovorima sa Svetom stolicom postigla promjenu ugovora, uključujući i ukidanje obveze održavanja nastave vjeronauka u javnim školama. Ne zalažu se za neki specifični model, to ostavljaju slobodi izbora, no navode, kako kažu, dobre uzore kao što su njemački (crkveni porez za one koji se deklariraju kao vjernici), talijanski ili španjolski (0,8 odnosno 0,52 posto poreza na dohodak građani izdvajaju ili za crkvu ili za humanitarne organizacije) ili pak francuski i nizozemski (dobrovoljno financiranje). Nastavu vjeronauka treba održavati u vjerskim institucijama, a vojni ordinarijat treba organizirati primjereno smanjenju broja osoba u vojnoj i policijskoj službi, zaključuju.

Komentara 63

IK
iky
13:40 20.04.2018.

ja trazim da se ova ne poljvljuje u medijima jer svaki put kad je vidim se prestrasim...

KR
kruti216
13:24 20.04.2018.

ja tražim POSTUPAK protiv ove usvinjene gnjusobe zbog KRIMINALA u gunji, ok?

RI
rightside
13:09 20.04.2018.

a koliko to vas ima da to mozete trazit? pa nema vas za neku udrugu osnovat..))) jos kad se odbije anka jer se vodi istraga oko nje zbog gunje i zbog onih 750000 eura kojima je u cashu platila kucu odmah nakon zavrsetka obnove u gunji,,pa ostace ovaj prekrstenibosanac, zapravo sam je trazio promjenu imena i prezimena, valjda zbog otkrivanja njegove proslosti vezano za rad u udbi,,)))) i takva sacica jada bi davala prijedloge protiv crkve?))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije