Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNAO DA JE DAO MITO MILANU BANDIĆU

Mohenski i Krajina osuđeni na rad za opće dobro i zajedno ostali bez oko milijun kuna

Vozač Zdravko Krajina bio je među osobama od najvećeg Bandićeva povjerenja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
09.01.2024.
u 14:18

Riječ je o aferi Advent, odnosno o načinu na koje su se adventske kućice dodjeljivale od 2016. do 2020. Krajina je na temelju nagodbe s USKOK-om osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Iako je Milan Bandić, dugogodišnji vladar Zagreba u veljači 2021. umro kao neosuđena osoba, USKOK je, koliko god to paradoksalno i morbidno zvučalo, protiv njega izvojevao "pobjedu" nakon njegove smrti. Odnosno uspjeli su dokazati ono što nisu uspjeli dok je Bandić bio živ. A to je da je njegov način vladavine Zagrebom bio duboko koruptivan. Ta činjenica sada je ostala zapisana i u pravnim spisima i to nakon što je dvoje od troje optuženika u aferi Advent jučer na zagrebačkom Županijskom sudu priznalo krivnju te se nagodilo s USKOK-om. Bitinije od te nagodbe za USKOK, sigurno je činjenica da se u tom priznanju navodi da  je o Denis Mohenski, nekadašnji "kralj Adventa"  priznao da je Milanu Bandiću dao 400.000 kuna mita. A kako mu je Bandić "pomagao" priznao je  i Zdravko Krajina, njegov dugogodišnji vozač.

Riječ je o aferi Advent, odnosno o načinu na koje su se adventske kućice dodjeljivale od 2016. do 2020. Krajina je na temelju nagodbe s USKOK-om osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Osim toga oduzeto mu je 40.000 kuna nepripadne imovinske koristi te mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 55.000 eura i sudske troškove u iznosu od 5000 eura. Što se tiče Mohenskog, on je na temelju nagodbe s USKOK-om osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su mu također zamijenjeni radom za opće dobro. I on mora platiti 5000 eura sudskih troškova te sporednu novčanu kaznu od 60.000 eura. Drugim riječima, kada se zbroje novčane kazne, troškovi postupka i nepripadna imovinska korist, Mohenski i Krajina ostali su bez ukupno 130.300 eura, što je nešto malo manje od milijun kuna, koje će biti uplaćene u državni proračun. Što se tiče njihove suoptuženice Jelene Čeklić, službenice koja je bila zaposlena u Gradu Zagrebu, ona je procijenila da bi u sudskom postupku mogla proći bolje nego u nagodbi, pa je postupak u odnosu na nju razdvojen. Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za veljaču, kada će se u odnosu na nju odlučivati o pravomoćnosti optužnice. Ako se u međuvremenu ne predomisli, to vjerojatno znači da će Mohenski i Krajina, koji su joj do jučer bili suoptuženici, u predstojećem postupku vjerojatno biti svjedoci. Ili će barem njihove nagodbe s USKOK-om biti pročitane kao dokaz u tom postupku.

VEZANI ČLANCI

Što se tiče Bandića, da nije umro i on bi vjerojatno završio na optuženičkoj klupi jer su se Mohenski i Krajina teretili da su mu dali 400.000 kuna mita. Što su, po nagodbi s USKOK-om i priznali. Priča u aferi Advent vrtjela se oko dodijele adventskih kućica od kolovoza 2016. do siječnja 2020., a USKOK u optužnici tvrdio da su Mohenski i Krajina Bandiću davali mito ili mu činili razne usluge, kako bi njihove tvrtke dobile kućice, bilo za Advent bilo za neke druge manifestacije, na prostoru koji su njih dvojica željeli i koji im je odgovarao. Krajina je bio, po USKOK-u, i neka vrsta posrednika između Bandića i Mohenskog, jer je Bandić, proizlazi iz više sudskih postupaka, želeći valjda izbjeći tajno praćenje i prisluškivanje, komunicirao preko mobitela svojih vozača. Jelena Čeklić, kao članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup, radila je, tvrdi USKOK po Bandićevom nalogu. Odnosno osiguravala je da Povjerenstvo odluči kako Bandić kaže i da Mohenski i Krajina dobiju što traže. Prema optužnici, Krajina je bio stvarni voditelj poslovanja tvrtki Eko sajam i Etno sajam, a Mohenski mu je bio i poslovni partner u tvrtki Demo rebus. Mohenski je i vlasnik obrta Deno.

Mohenski i Krajina su, tijekom istrage priznali to za što ih se tereti.

- Bandiću sam godišnje davao po 100.000 kuna, kako bi dobio lokacije koje sam želio. Novac za Bandića sam predavao Krajini - iskazivao je Mohenski u obrani tijekom istrage.

Krajina je iskazivao da ga je Bandić znao pitati "kada će Deno dati pare", te da je Bandiću prosljeđivao novac koje mu je Mohenski dao.

- Meni je Bandić od toga davao godišnje 10.000 kuna. Ja Bandiću mito nisam davao, no bio sam mu sluga 24 sata - iskazivao je Krajina tijekom istrage.

Zanimljivo je da su obojica nakon uhićenja u srpnju 2021. negirali krivnju i davanje mita, no očito su se tijekom istrage predomislili...

Krajina se teretio i da je Bandiću radio razne usluge, a jedna od njih je uključivala i da službenim automobilom grada Zagreba, članove Bandićeve obitelji prevozio u Bandićevu vikendicu. Optužen je i da je tu vikendicu održavao, plaćao njezino čišćenje... USKOK ga tereti i da je obavljao druge poslove za Bandića, te da je za svoje posredovanje u primopredaji mita od Bandića dobio 40.000 kuna. Mohenskog se tereti da je Bandiću dao ukupno 400.000 kuna mita.

Bandić je bio optužen u aferi Agram no umro je tijekom suđenja pa je postupak protiv njega bio obustavljen. U aferi Štandovi je bio pravomoćno oslobođen optužbi.

Komentara 4

Avatar Pero
Pero
15:39 09.01.2024.

Kupljeni svjedoci, drugih nema-

DU
Deleted user
07:23 12.01.2024.

Zahvaljujem se hrvatskim sucima jer su još jednom potvrdili činjicu da je kriminal u Hrvatskoj isplativ. Huligani će opet pretući nekoga a lopovi će ponovno ukrasti, ali od njih stvarate uzore, elitu koja kao brani našu čast!

BA
bajaiva1
18:06 11.01.2024.

Blago nama. Ako budu drustvenokorisno radili kao osobnokorisno ima da procvjeta RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije