Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI Tri mjeseca prije izbora ne zna se ni kakve će ovlasti imati izravno izabrani čelnici

Moćnim gradonačelnicima srezat će ovlasti

27.01.2009.
u 21:31

Lokalni izbori na kojima će župani, gradonačelnici i općinski načelnici biti prvi put birani izravno gotovo su pred vratima, a još se ne zna ni koje će im ovlasti pripasti, kako će biti uređen njihov suživot s lokalnim parlamentima, tko će koga u toj kohabitaciji nadzirati, kako će funkcionirati s pročelnicima koje neće moći samostalno izabrati već će im biti “nametnuti” kao profesionalci izabrani javnim natječajima...

Da novi model donosi mnogo neizvjesnosti priznao je i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je na današnjem okruglom stolu o toj temi, u organizaciji zagrebačkog Pravnog fakulteta i GONG-a, rekao da do lokalnih izbora u svibnju valja izmijeniti niz zakona kako bi bili usklađeni s novim ovlastima. Među zakonima su koji će se morati usklađivati, primjerice, oni o pomorskom dobru, morskim lukama, vatrogastvu... Dr. Robert Podolnjak nagovještava buduće sukobe, pogotovu u sredinama u kojima čelnici izvršne vlasti budu jedne, a parlamenti druge političke boje.

U RH je, kaže, preslikan američki model, ali ne dosljedno, pa tako u nas nije propisano što će se dogoditi ako župan ili gradonačelnik zbog nekog razloga ne bude mogao obnašati svoju dužnost... Greta Augustinović Pavičić pak, tvrdi da budući izravno izabrani čelnici neće biti moćniji već slabiji nego što su danas, jer su im ovlasti srezane. Dapače, kaže, na predstavničko će se tijelo prebacivati izvršne ovlasti, što će uzrokovati zbrku i preklapanje poslova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije