Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan otvorenih vrata

Građani u Saboru 'rešetali' Plenkovića i ministre: 'Ljuti nas prazna sabornica...'

Dan otvorenih vrata u Saboru
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/31
08.10.2019.
u 15:33

"To je dobro, to potvrđuje da postoji veliko zanimanje za rad Sabora", rekao je predsjednik Sabora navodeći da godišnje Saborom prođe oko 25 tisuća građana, a samo na posljednjem Danu prošlo ih je oko 1.500.

Zašto djeca ne mogu biti saborski zastupnici, zanimalo je danas jednog dječaka koji Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora u sklopu Dana neovisnosti RH, kao i na stotine drugih građana, iskoristio da predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te dio ministara i saborskih zastupnika "rešeta" pitanjima u sabornici. Lani je na ovaj dan Sabor posjetilo oko 1500 građana, a prema neslužbenim procjenama, danas od 10 do 17 sati, kad je Sabor otvoren, posjetit će ga još više zainteresiranih građana svih uzrasta iz cijele Hrvatske.

Nakon vođenog obilaska Sabora, građani su imali prigodu sudjelovati na svojevrsnom aktualcu s državnim vrhom u sabornici, a tu su priliku iskoristili da im postavljaju razna pitanja, kako osobne naravni vezano uz svoje neriješene imovinsko-pravne odnose, neriješene statuse, alimentacije, bračne probleme, tako i "nacionalna" pitanja. Na ova osobna pitanja premijer i ministri im nisu mogli odmah odgovarati, pa su građani pozvani da nakon događaja resorne ministre detaljnije upoznaju sa svojim problemima. Na opća pitanja odmah su im odgovarali, a sve ovo je, iako nije bila službeno najavljena, sa saborske galerije promatrala i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

 

- Koje ste mjere poduzeli da zaustavite iseljavanje mladih i vide li se već ti rezultati vašeg rada? - pitao je jedan od mladih premijera koji mu je rekao kako je to problem koji godinama muči Hrvatsku, posebice otkad smo ušli u Europsku uniju. Ipak, naglasio je, ova je Vlada povećala prosječne plaće, ali i minimalnu plaću, jednako tako i mirovine.

Dan otvorenih vrata u Saboru
1/8

- Imamo gospodarski rast, najnižu stopu nezaposlenosti te najveću stopu zaposlenosti – odgovorio mu je Plenković kojega su pitali i što Vlada radi da zaustavi krađu i devastaciju naših šuma, što za nas znači mandat Dubravke Šuice u Europskoj komisiji, koja je strategija Vlade za 4. industrijsku revoluciju i radna mjesta koja nosi budućnost.

- Strašno me ljuti kad vidim praznu sabornicu, na stolovima brdo materijala koje ih čeka. Kako se kažnjavaju oni koji ne dolaze, i kako uopće glasuju kad nisu pročitali te materijale – zanimalo je jednu gospođu, a predsjednik Sabora objasnio joj je da je očito gledala stare snimke iz sabornice jer već nekoliko godina zastupnici više ne dobivaju isprintane zakonske prijedloge, već sve dobivaju isključivo u elektronskom obliku i rade s tabletima.

 

- Nema opravdanja za nikoga tko ne radi svoj posao, postoje male financijske kazne, ali postoje izbori na kojima građani svojim glasom mogu pokazati što misle o njihovom radu – odgovorio je Jandroković. Većina pitanja ipak je bila osobne naravi, pa su građani iskoristili priliku da od premijera i ministara dobiju odgovore o svojim problemima s imovinsko-pravnim pitanjima, alimentacijama, kada će priznati njihov status u narodnoj zaštiti...

- Tko će pobijediti u utakmici Hrvatske i Mađarske – završio je aktualac najmlađi posjetitelj Dana otvorenih vrata Sabora, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao mu je svoju prognozu – Hrvatska pobjeđuje 3:1.

 

Komentara 2

MO
moškov
16:08 08.10.2019.

sabor vise nema smisao jer 90% zakona dolazi iz glavnog plenkoviceva grada bruxellesa...

CE
centirion
15:48 08.10.2019.

Tko ne dođe od saborskih zastupnika 3 dana u godini na posao, trebao bi biti izbačen iz sabora i politike zauvjek i točka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije