Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNA U ZAGREBU

Mladić pijan vozio oko 143 km/h pa skrivio smrt svoje djevojke: Smanjena mu je kazna

Vožnja u pijanom stanju
Slavko Midzor/PIXSELL
12.02.2024.
u 12:26

Nesreća u kojoj je poginula 25-godišnjakinja dogodila se 20. siječnja 2023., oko 2.30 sati

Visoki kazneni sud (VKS) smanjio je sa sedam na šest godina zatvora kaznu 25-godišnjem vozaču koji je u siječnju 2023. u pijanom stanju i vozeći neprilagođenom brzinom skrivio prometnu nesreću u zagrebačkoj Dubravi, u kojoj je poginula njegova 25-godišnja djevojka

VKS je izvijestio da je 25-godišnjak prvostupanjskom presudom zagrebačkog Županijskog suda bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće, počinjene neizravnom namjerom, na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina. Prihvaćajući njegovu žalbu VKS je prvostupanjsku presudu preinačio na način da ga je osudio na šest godina zatvora, dok je žalbu državnog odvjetnika odbio kao neosnovanu.

Prizivni sud ocijenio je da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio otegotne okolnosti, poput dosadašnje brojne prekršajne osuđivanosti optuženika u relativno kratkom vremenskom periodu i činjenice da je poginula djevojka u dobi od 25 godina, te olakotne okolnosti – da je u vrijeme nesreće bio mladić od 24 godine i otac dvogodišnjeg djeteta, da je izrekao potpuno priznanje, izrazio žaljenje i to da je sam pogođen nesrećom i stradavanjem djevojke. Međutim, postupanje s neizravnom namjerom ne može se prema odredbama Kaznenog zakona uzeti kao otegotna okolnost, pojasnio je VKS.

VEZANI ČLANCI:

Apelacijski sud ističe da je državni odvjetnik neosnovano u žalbi upirao na brzinu kojom se optuženik kretao prije nesreće (oko 143 kilometara na sat, iako je dopuštena brzina bila 50 kilometra na sat) i koncentraciju od 1,5 promila alkohola u krvi.

"Zbog toga je upravo kazna u trajanju šest godina primjerena osobnim prilikama optuženika te dostatna da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, koje u sadašnjem društvenom trenutku predstavlja veliku društvenu opasnost, kao i da se utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenog djela", zaključio je VKS.

Nesreća u kojoj je poginula 25-godišnjakinja dogodila se 20. siječnja 2023., oko 2.30 sati, nakon što je vozač svojim BMW-om zbog nepropisne brzine prešao na desni prometni trak Mandlove ulice, udario u rubni kamen i potom sletio na meki teren, nastavivši se nekontrolirano kretati sve dok nije udario u stup javne rasvjete. U toj prometnoj nesreći vozač je prošao bez težih ozljeda, no njegova 25-godišnja suputnica zadobila je višestruke prijelome te je preminula na mjestu.

GALERIJA Jeste li se vozili ovom cestom u Hrvatskoj? Nema baš simpatičan nadimak

Vožnja u pijanom stanju
1/8

Komentara 2

BF
bf23
15:01 12.02.2024.

Pravosuđe nam je super,zaslužili su povišice...

RE
realisticki
17:20 13.02.2024.

Ovaj članak nam govori sve o našem sudbenoj strukturi. Spominju se se Visoki kazneni sud, Županijski sud. Prizivni sud, i Apelacijski sud, uz to znamo da imamo Općinski sud, Stegovni sud, Ustavni sud, i možda još koji za kojega mi obični građani ni neznamo. Na svim tim nivoima u presude su umješani advokati, državni odvjetnici i korupcija, pa se donose prvostupanjske presude, nepravomoćne i pravomoćne presude, da bi se stvorio kaos u pravosuđu koji rezultira čudnim i kaznama ili zastarama kaznenih postupaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije