Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buka

Mještani Švaljkovca više ne mogu živjeti zbog buke s autoceste

'bukobrani1_alb_zag_080811'
Foto: ''
1/4
09.08.2011.
u 16:15

Doznajemo da je za gradnju bukobrana već dobivena i građevinska dozvola, ali novac treba dati Vlada, odnosno Ministarstvo prometa.

- Sve nam se nakupilo, dosta nam je više! Ako uskoro ne vidimo bilo kakav napredak, izaći ćemo na autocestu i blokirati je usred sezone, jer život uz nju iz dana u dan postaje nepodnošljiv - kažu pri kraju snaga mještani Švaljkovca, naselja u općini Sveti Križ Začretje. Naime, kucali su proteklih godina na razna vrata, ali nitko im još nije pomogao, a institucije prebacuju lopticu odgovornosti s jedne na drugu i tako u krug. Problem je naime u bukobranima na Autocesti Zagreb - Macelj, između čvora Zabok i čvora Krapina, odnosno u tome što bukobrana još uvijek na tom dijelu autoceste nema, a na mjestima automobili jure svega petnaestak metara od prvih kuća.

Prevareni pa napušteni

- 2001. godine smo bili prevareni, a sada smo napušteni i nitko za nas ne mari. Veselili smo se autocesti, ali nismo znali da će biti tako. Uzeli su nam staru magistralu, još uvijek nisu napravili paralelnu cestu, na ovoj lokalnoj cesti gustoća prometa je u sezoni nezamisliva, a buka s autoceste neizdrživa - govorio nam je Vladimir Švaljek, jedan od okupljenih Švaljkovčana, ujedno i predsjednik lokalnog mjesnog odbora. Kažu Švaljkovčani da je od zadnjeg obećanja da će se napraviti bukobrani i paralelna cesta prošlo već šest godina.

Zaštićeniji je lički medvjed

- Imamo pravo na to. Kada vozite Likom i Gorskim kotarom na Dalmatini su bukobrani svako malo, a kuće su udaljene 300 metara ili više. Očito se više pazi na ličke medvjede nego na nas, jer mi ne smijemo imati otvorene prozore na kućama, koliko je to glasno kada auti jure, kao da ide Boying, pogotovo u večernjim satima. - govorili su nam Stjepan Ptičar, Branko Veček i Franjo Ptičar. - Žao nam je što se ni Općina ni Županija ne bore malo više za svoje mještane, iako znamo da to pitanje nije u potpunosti u njihovoj ovlasti. Ali oni nas predstavljaju, trebali bi nešto učiniti - nadodao je Stjepan Ptičar, koji se i dopisivao sa županom Sinišom Hajdašem Dončićem na temu bukobrana, ali jedino što je saznao je da je sve na AZM-u i da Županija nema puno utjecaja. - Kraj naših kuća u sezoni dnevno projuri između 20 i 25 tisuća automobila, udaljeni smo dvadesetak metara uz autocestu. To je sigurno jedinstveni primjer u Hrvatskoj i šire. Rađena je i karta buke i ona je sedam puta veća od dozvoljene, ali očito ni to nije dovoljno. Željeli bi da se to riješi bez blokada - zaključili su Švaljkovčani.

a Županija u potpunosti podržava zahtjeve mještana Švaljkovca i izradila je, iako joj nije bila obveza, kartu buke u vjeri da će se na taj način ubrzati izgradnja bukobrana. Dožupan Anđelko Ferek Jambrek kaže da Županija ne može utjecati na odluku o izgradnji, a čak je i koncesionaru uputila preporuku o odabiru materijala koji bi omogućiti pogled s autoceste, no do danas nije došao odgovor. Iz prozvanog AZM-a doznajemo da je za gradnju bukobrana već dobivena i građevinska dozvola, ali novac treba dati Vlada, odnosno Ministarstvo prometa. - Mi ne sumnjamo da će se bukobrani izgraditi, ali u Zakonu nema nikakvog vremenskog roka do kada to mora biti učinjeno - rekao nam je Aleksandar Čaklović iz AZM-a.

Ključne riječi

Komentara 4

IS
istina123
11:36 12.08.2011.

Kaj je zagorci. Vi i tak volite galamu kaj se furt svadite i kričite, a zdej vam smeta to male buke.

MM
mmmmm
12:33 15.08.2011.

Pomalo dragi švaljkovčani doći će i na to red. Lokalni i regionalni čelnici su vam svašta obećavali prije izbora, valjda niste za njih glasovali. Na cesti koja vodi kroz županovo selo postavljeno je desetak ležećih policajaca, doduše malo to košta u odnosu na bukobrane, ali kvaliteta i sigurnost za živote je jednakovrijedna za sve.

AN
Antiša
10:10 16.08.2011.

Dragi švaljkovčani, ja suosjećam s vama, ali ne vrijeđajte ličkoga medvjeda jer mu niste ni do koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije