Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Miro Cerar: Mini Schengen je neprihvatljiv

Slovenia's Prime Minister Miro Cerar arrives at a European Union leaders summit in Brussels, March 19, 2015.   REUTERS/Eric Vidal - RTR4U2HP
Foto: Reuters/PIXSELL
19.11.2015.
u 19:40

Slovenija je konstitutivna članica Schengenskog područja i takvu zamisao odlučno odbacujemo, bio bi to kraj europske priče, kazao je Cerar

 Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je u Londonu o migrantskoj krizi razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a obojica su se složila da je od bitne važnosti pojačati kontrolu vanjske granice EU između Grčke i Turske, objavio je kabinet slovenskog premijera u priopćenju za javnost.

 Istodobno, Cerar je u posebnoj izjavi kao "neprihvatljivu" za svoju zemlju nazvao nizozemsku ideju o "mini Schengenu" koji bi uključivao samo zemlje Beneluksa, te Njemačku i Austriju, a ne 26  europskih zemalja kako je to sada slučaj, i to zato da bi se bolje kontrolirala imigracija iz trećih država u središte Europe.

Najviše pažnje tijekom kraćeg radnog susreta Cameron i Cerar posvetili su izbjegličkoj krizi, a Cerar je britanskom premijeru naglasio kako je Slovenija unatoč velikom opterećenju izbjegličkim priljevom i dalje vjerodostojna članica Schengenskog sustava koji omogućuje otvorenost unutarnjih granica u Europskoj uniji. Jače kontrole svoje granice s Hrvatskom i restrikcije započete prestankom primanja ekonomskih migranata slovenski dužnosnici opravdavaju i opasnošću za Sloveniju ako bi se formirao "mali Schengen" u kojemu bi bilo samo nekoliko država u zapadnoj i srednjoj Europi, no slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenio je u četvrtak da ta ideja o kojoj navodno razmišlja Nizozemska nije realna.

Nizozemski prijedlog nije realističan, ocijenio je Erjavec, komentirajući takvu zamisao, te dodao kako bi oživotvorenje takve ideje bio početak kraja Europske unije.
– To bi izazvalo eroziju EU, mnogi na to upozoravaju. Pad Schengena značio bi početak kraja Europske unije –  kazao je Erjavec za slovenske medije.
Pad Schengena prema večerašnjim opaskama slovenskih elektroničkih medija značio bi "povratak Slovenije na Balkan" i opasnost da postane izbjeglički kamp u kojem bi se sakupljali migranti koje središnji dio Europe ne želi prihvatiti.

Ideju o "mini Schengenu" rezolutno je u izjavi za Slovensku televiziju kao "neprihvatljivu" odbacio i premijer Miro Cerar. – Slovenija je konstitutivna članica Schengenskog područja i takvu zamisao odlučno odbacujemo, bio bi to kraj europske priče – kazao je Cerar.

>>Janša najavio mogućnost samoorganiziranja građana ako Cerar ne zaustavi migrantski val

>>Migrante neće ni Hrvatska zatvore li se drugi na ruti

Komentara 5

Avatar juricamesko
juricamesko
21:46 19.11.2015.

još će ispasti da se Cerar i Slovenija bolje bore za naše interese od slučajnog premijera kojeg jedino zanima hoće li ostati na vlasti.

TR
tragurion1954
07:56 20.11.2015.

Slovenci ne žele da ih se svrstava na Balkan! Zašto Hrvati tj. Hr političari to isto šutke prihvaćaju??? Pa tko normalan želi biti balkanac? Ili pripadnik "regiona"???

ED
edo
13:38 04.12.2015.

Cerar umjesto mini-Schengena uvodi maksi -Schengen, a to je potegnuti žiletžicu preko hrvatke zemlje, jer tako maloj deželi kao što je Slovenia, svaki kamenčić je je bitan za povećanje ove države čija povijest počinje 1945. s Edijem Kardeljom. A glavno dostignuće njihove velike državne hegemonije su fanti s pračkama na hrvatskoj Lepoj Geri i restoran sa žganjem u Mokricama (katastarskom vlasništvu Hrv. katoličke nadbiskupije). Čujemo da betoniraju svoj dio mora, kako bi arbitražu dočekali u što većem opsegu novog proširenja državne granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije