Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica trostrukog ubojstva

Ministrica Bedeković: Treba odgajati za prihvaćanje različitosti i nenasilje

Vesna Bedeković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
23.09.2019.
u 15:00

Psihijatar dr. Herman Vukušić: Oblici i surovost nasilja te gubitak empatije i suosjećanja u cijelom hrvatskom društvu su zabrinjavajući!

Lani je ubijeno osam žena, koliko ih je ubijeno i u prvih osam mjeseci ove godine i to četiri od bliske osobe, a četiri od partnera. U 2018. je prijavljeno 623 kaznena djela nasilja u obitelji, dok je samo u prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno 703 takva djela, a oko 85% tih kaznenih djela na štetu žena. Dio je to statističkih podataka koje je iznijela Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na današnjem stručnom skupu  „Nasilje u društvu - izvor stresa i traume i/ili profesionalni izazov za stručnjake“ u povodu  Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Taj dan održava se u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. , kada je suprug u brakorazvodnoj parnici ubio suprugu, sutkinju, odvjetnicu i teško ranio zapisničarku.  

Ministrica Bedeković izričito je naglasila kako hrvatsko društvo u cijelosti treba pojačati zaštitu od nasilja u obitelji i nad ženama, a prvenstveno treba staviti naglasak na odgoj i obrazovanje – odgoj za toleranciju, prihvaćanje različitosti i nenasilje, što je put za prihvaćanje odgovornosti i to svakog pojedinca za prijavu nasilja, a onda svakog dionika sustava za adekvatno sankcioniranje.
I u ovom trenutku postoje žene i djeca koja trpe nasilje i treba jasno naglasiti: nasilje nad ženama i u obitelji nije osobna stvar žrtve i obitelji, već društva u cjelini.

Samo zajedničkim djelovanjem sustava možemo pridonijeti boljoj zaštiti žrtava. Kad se dogodi nasilje, prva je reakcija zgražanje, ali to je instinktivna reakcija. Ono što treba promicati je odgovornost za način življenja sebe i drugih, takva odgovornost pravi je put ka izgradnji kulture nenasilja, izgradnje hrvatskog društva koje je humano, solidarno i osnaženo za nultu točku tolerancije na svako nasilje – poručila je ministrica Bedeković.

Prof. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu naglasila je da je bitno  i preuzeti odgovornost za promjenu počinitelja nasilja.

Novi protokol donijet u lipnju po prvi put donosi neke mjere usmjerene na psihosocijalni tretman nasilničkog ponašanja i preuzimanja odgovornosti za nasilje te je počinitelja stavio u domenu gdje se ne mora raditi samo u okviru pravosuđa. I novi će Zakon o socijalnoj skrbi o tome voditi računa. Otvara se mogućnost da se uz sigurnost žrtve otvori i prostor i promjeni ponašanja, preuzimanju odgovornosti počinitelja – istaknula je prof. Ajduković.

Psihijatar dr. Herman Vukušić ukazuje kako je nasilje i javnozdravstveni problem, kao takvog ga prepoznaje i Svjetska zdravstvena organizacija.

Nasilje još nije statistički znakovito poraslo u odnosu na prošlu godinu, ali oblici i surovost nasilja te gubitak empatije i suosjećanja u cijelom hrvatskom društvu su zabrinjavajući i sad je pet do 12 da nešto napravimo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja je dvadeset i nešto godina nakon teškog rata u puno lošijoj poziciji: u ratu i poraću bilo je puno više društvene solidarnosti, razumijevanja i ljubavi među ljudima. Uzrok tome nikada nije u pojedincu, uzrok je u cijelom društvu. Samo ću reći da je manjak povjerenja pojedinca u društvene institucije jako doprinijelo upravo i smanjenju pozitivnih društvenih osjećaja – kazao je psihijatar Herman Vukušić.

Komentara 10

DO
dopizdilomi
16:41 23.09.2019.

Da. U pravu ste. Nasilje nad ženama treba kažnjavati. Slažem se. Zašto ne napišete zašto je čovjek u sudu ubio i ženu i sutkinju a htio i onu treću. To napisati ne smijete jer bi se to moglo onda nazvati nasilje nad muškarcima.

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
16:49 23.09.2019.

Ma šta to znači "prihvaćanje različitosti"?! Zašto bi se moralo prihvatiti ikog tko je različit?! Mogu jedino tolerirati, ne želim i neću prihvatiti različito! To je moje pravo!!!

MA
MarkoMaras
15:36 23.09.2019.

Najviše volim te koji optužuju druge zbog manjka suosjećanja. To je uvijek izgovor za uzimanje novca iz džepa građana. Pomozi, druže!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije