Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija prijeko potrebna

SDP i Ženska soba: Seksualno nasilje sustavno je izvan fokusa

Ilustracija
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/3
19.09.2019.
u 23:46

Glavna koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula upozorila je kako cijeli postupak prijave seksualnog nasilja traumatizira žrtve te da traje tri do pet godina, dok će počinitelj u najviše slučajeva dobiti godinu dana, a iz zatvora izaći za osam mjeseci.

SDP i Ženska soba založili su u četvrtak na okruglom stolu za uspostavu preventivnih programa i edukativnih kampanja o problemu seksualnog nasilja s ciljem senzibiliziranja javnosti te osnaživanja žena i svih žrtava seksualnog nasilja. 

"Svaki oblik nasilja nad ženama i nasilje u obitelji predstavlja brutalan oblik diskriminacije i kršenje ljudskih i temeljnih prava i kao takvo predstavlja teško kazneno djelo koje mora podlijegati oštrim kaznama", rekla je predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš na okruglom stolu. 

SDP i Forum žena SDP-a sastali su se s predstavnicama Ženske sobe, centra za žrtve seksualnog nasilja povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Rasprava je sazvana s ciljem informiranja o razmjerima seksualnog nasilja u Hrvatskoj koje je ponovno ušlo u fokus javnosti nakon što je razotkriven slučaj silovanja za koji je osumnjičen bivši predsjednik Autokluba Siget te bivši saborski zastupnik HDZ-a i boksač Damir Škaro

Sudionici rasprave istaknuli su kako od Vlade očekuju bolju provedbu Istanbulske konvencije, pozvavši je da za njenu provedbu u resoru Ministarstva pravosuđa osigura u državnom proračunu za 2020. dostatna sredstva.

Između ostalog, od Vlade traže stalno i sigurno financiranje postojećeg kriznog centra koje skrbi o žrtvama seksualnog nasilja, financiranje savjetovališta, otvaranje dovoljnog broja skloništa i omogućavanje dovoljnog broja smještajnog kapaciteta za žene žrtve seksualnog nasilja. 

Traže i uspostavu preventivnih programa i edukativnih kampanja usmjerenih na muškarce i mlađe generacije u cilju prepoznavanja seksualnog nasilja i seksizma, postupnog iskorjenjivanja svih oblika rodno uvjetovanog nasilja te promicanja i osnaživanja žena na prijavljivanje seksualnog nasilja. 

Vidović: Nasilje nad ženama neće se riješiti bez intervencije društva i države 

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović naglasio je kako je riječ o problemu koji nije marginalan i sporedan, već habitualni dio političkog utemeljenja.

"Nažalost, u Hrvatskoj je tradicija nasilja nad ženama nešto što traje predugo i nešto što se ne može riješiti preko noći, ali se neće riješiti niti bez ozbiljne intervencije društva i države", upozorio je Vidović.

Glavna koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula upozorila je kako cijeli postupak prijave seksualnog nasilja traumatizira žrtve te da traje tri do pet godina, dok će počinitelj u najviše slučajeva dobiti godinu dana, a iz zatvora izaći za osam mjeseci.

Što se tiče rasprostranjenosti seksualnog nasilja, navela je podatke Vijeća Europe koji kažu da će jedno od petero djece tijekom života doživjeti neki oblik seksualnog nasilja, dok će jedna od pet žena doživjeti pokušaj silovanja ili silovanje. Prema nacionalnom istraživanju Ženske sobe iz 2005., na uzorku od 18 do 92 godine, 17,5 posto žena, odnosno gotovo 300.000 žena u Hrvatskoj doživjelo je pokušaj silovanja ili silovanje.

Također, upozorila je da 95 posto žena nikada ne prijavi seksualno nasilje. Seksualno nasilje sustavno je izvan fokusa, tvrdi Mamula, a sastavan je dio nasilja u obitelji, dok policija, DORH i skloništa naglasak stavljaju na vidljive i teške tjelesne ozljede. 

"Treba ući u skloništa jer nema šanse da žena dvije godine doživljava nasilje u obitelji, a da nije doživjela seksualno nasilje. Prvo te pljuju i omalovažavaju, zatim kreće guranje i cipelarenje, a završetak je silovanje", istaknula je Mamula te upozorila kako Hrvatskoj nedostaju sustavna istraživanja tog problema, ali i konkretna međunarodna strategija njegova rješavanja. 

Voditeljica pravnog tima Ženske sobe Anamaria Drožđan-Kranjčec istaknula je kako su prava žrtve vrlo često zapostavljena i da za njihovo kršenje ne postoje sankcije, dok se i za najmanji prekršaj prava počinitelja može doći do Europskog suda za ljudska prava.

Komentara 3

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
00:02 20.09.2019.

Jesu li SDP i Forum žena SDP osudili nasilje bivšeg ministra Lalovca nad suprugom? Nisu. Sve dok to ne učine, uzimam si za pravo zvati ih licemjerima.

Avatar nekakav
nekakav
08:18 20.09.2019.

seksualno nasilje... što je to? kad muškarac poželi, a žena mu 'ne da'? to je isto nasilje? jel nasilje kad 'ona' uvjetuje odnos nekim stvarima, autom, bundom, ljetovanjem/zimovanjem? jel nasilje kad on 'mora'? vama je jedino nasilje kad 'nju' napadne 'on'. jel nasilje kad žena mužu skupa ručak koji ne valja ništa? i obratno? jel to isto tako nasilje? sve je nasilje, i može se smatrati nasiljem, ako se nekog sili na nešto što neće. eto, meni se danas ne ide na posao, al moram, jer ako ne dođem... zna se. jel to nasilje nad mojom osobom? jest. pa kome se obratiti, kome požaliti, od koga tražiti ii dobiti zadovoljštinu? mislim si sve nešto, da je nama u biti prekrasno u životu, i društvo u cjelini je super uređeno, kad se mi zamaramo stvarima kao što su rodna ideologija, odnosima muškaraca i žena, koji će uskoro postati čisto pravna veza, svaka riječ i kontakt bude morao biti ugovorom definiran... mi nemamo egzistencijalnih problema. al imamo mentalnih. velikih.

DU
Deleted user
09:10 20.09.2019.

Budućnost : prvi kontakt samo očima, drugi kontakt samo uz nazočnost neutralne osobe, treći kontakt uz prisutnost odvjetnika te potpisivanje 124 stanice ugovora kaj je i kaj nije dozvoljeno, prvi intimni kontakt uz prisustvo odvjetnika i dva svjedoka, za sve sliedeće kontakte dovoljan je jedan svjedok.... Bravo feministkinje: uspjele ste uništiti ono najljepše izmedju dvoje koji se vole!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije