Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijaldemokratski forum žena

'Ministre Bošnjakoviću, morat ćete djelovati osobno i izravno na slučaj silovanja u Zadru'

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.10.2019.
u 10:17

Propise, naime, nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi, stoji u otvorenom pismu ministru Bošnjakoviću.

Socijaldemokratski forum žena poslao je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću otvoreno pismo u kojemu su se osvrnuli na slučaj sedmorice koji su grupno silovali maloljetnicu u Zadru.

Naime, slučaj je izazvao veliku reakciju javnosti, pogotovo nakon što ih je sud pustio da se brane sa slobode. Neki od njih su priznali te su oni privedeni su u državno odvjetništvo. Socijaldemokratski forum žena u otvorenom pismu ministru Bošnjakoviću pozivaju se na Istambulsku konvenciju te zahtijevaju da se istraže okolnosti pod kojim je sudac istrage, Ivan Marković, pustio osumnjičene na slobodu.

"Povodom vijesti koju su prenijeli mediji o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo od Vas da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda, Ivan Marković, optuženike pustio da se brane sa slobode. Ono što je posebno tragično, optuženi i žrtva žive u istom mjestu, no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve. Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti.

U trenucima kada donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šaljete poruku da ste se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljni odlučnije obračunati, ovakav potez istražnog suca navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke. Nažalost, očito ćete morati ponovno posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći. Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima.

Ovim putem Socijaldemokratski forum žena ponovno traži od Vas i od drugih nadležnih tijela punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi. Propise, naime, nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak", stoji u otvorenom pismu ministru Bošnjakoviću.

Komentara 12

ST
sttipe
10:34 14.10.2019.

Pošten i nepristran sudac iz vana, / tutor, pozatvara bi pola hrvatskih sudaca kao korumpirane saučesnike, i još kvarat bi ih potira ća s posla...

ST
stjepanovic
13:18 14.10.2019.

Manjinska zrtva.. Sto posto..

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:29 14.10.2019.

Ma ljudi što je vama? Nisu naši zaslužni osloboditelji i branitelji ginuli i krvarili mudante u Domovinskom ratu, da bi njihovi dični potomci (sinovi ili unuci) zbog korištenja svojih pravica da uživaju u svojoj neovisnoj državi završavali u kazamatima. Samorazumljivo da hrvatsko pravosudje gine u obrani pravica koje su stekli dični potomci, preko svojih zaslužnih predaka predaka. Nek se čuje, nek se zna tko se kome dopada iliti vrana vrani oči ne kopa, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije