Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upute školama

Ministarstvo: Vjeronauk stavite na početak ili kraj rasporeda

željko jovanović (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
03.04.2012.
u 15:50

– Suradnja na svim razinama potrebna je kako bi se obrazovanje približilo tržištu rada – naglasio je Jovanović.

– Suradnja gospodarstva i obrazovanja ključ je rješenja za sve veći problem nezaposlenosti – izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na konferenciji za novinare u povodu prvih 100 dana rada njegova ministarstva.

– Suradnja na svim razinama potrebna je kako bi se obrazovanje približilo tržištu rada, odnosno povezalo obrazovanje i gospodarstvo. Studente treba informirati o mogućnostima zapošljavanja te im time omogućiti da upisuju one studije nakon kojih će se moći i zaposliti – objasnio je Jovanović.

Osim toga najavljeno je da danas u sve osnovne škole iz ministarstva ide preporuka da se prvenstveno satove vjeronauka pokuša staviti na početak ili kraj rasporeda, a ako to nije moguće, da se u školama osigura briga za djecu koja ne pohađaju satove vjeronauka.

Prema podacima ministarstva, riječ je o 15 posto učenika za koje škole trebaju osigurati prostor i osobu koja će tijekom tog vremena o njima voditi brigu.

Priprema se i unapređenje studentskih standarda, za koje je do sada izdvojeno pola milijarde kao i povećana ulaganja u osnovne škole od kojih većina, kaže Jovanović, nije osigurana od požara te je njihovo osiguranje prioritet. Definitivno zanimljiva vijest za profesore, učenike i roditelje jest kako se od sljedeće školske godine ukida ocjenjivanje na polugodištu.

– Time se želi izbjeći pritisak roditelja na škole te stres učenicima – objasnila je zamjenica ministra Marija Lugarić dodajući kako u prilog tome ide i plan da se što prije u sve škole uvede e-imenik nakon čega će roditelji konstantno pratiti stanje ocjena u školi.

Lugarić se osvrnula i na sastanak s predstavnicima Kontre i Iskoraka izjavom da joj je' žao što su objašnjavanje procedure doživjeli kao netrpeljivost'.

– Postoji ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama prema kojemu se nastava vjeronauka izvodi u okviru nastavnoga plana i programa. Nastavne planove i programe katoličkoga vjeronauka za javne osnovne i srednje škole izrađuje Hrvatska biskupska konferencija, na čiji prijedlog nastavne planove i programe donosi ministar prosvjete i sporta – objasnila je zamjenica ministra Jovanovića zaključivši kako očekuju da im Kontra pošalje svoju analizu LGBT tematike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim udžbenicima te da će pokušati promijeniti stvari i utjecati na izbacivanje diskriminacijskih sadržaja iz udžbenika.

Ključne riječi

Komentara 44

OB
-obrisani-
16:06 03.04.2012.

Koja ekipa bože dragi pa gdje suih iskopali? Ako školstvo bude kao ova slika jadna nam majka u budućnosti.

Avatar Meggi
Meggi
16:12 03.04.2012.

\"Zaista, kažem vam: \'Jedan između vas izdat će me... ali teško čovjeku, koji izda Sina čovječjega. Bolje bi bilo tome čovjeku, da se nije rodio...Tko prizna mene pred ljudima, toga ću i ja priznati pred Ocem svojim na nebesima. A tko mene zataji pred ljudima, toga ću i ja zatajiti pred Ocem svojim na nebesima.» (Mt 10,32-33).

GR
Gradinar
15:59 03.04.2012.

Apsolutno najveća uzvreda obrazovanju i znanosti je to da je ovaj čovjek ministar u tom resoru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije