Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje prireza

Ministar Primorac o poreznoj reformi: 'Dohodak od imovine povećava nejednakosti u društvu'

Zagreb: Ministar Primorac nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
07.09.2023.
u 16:17

Početkom sljedeće godine na snagu bi trebali stupiti porezni zakoni kojima će se, između ostalog, ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, povećati osobni odbitak na 560 eura.

Na današnjoj sjednici Vlada RH uputila je u drugo čitanje u Hrvatski sabor paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine. Riječ je o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i o zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima i dr. Tim izmjenama će se, između ostalog, ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, povećati osobni odbitak na 560 eura. 

– Upravo su dohodak od imovine, imovinskog prava i kapitala ti koji povećavaju nejednakosti u društvu. Zato smo se odlučili pribjeći jednom drugom rješenju, a to je ne dozvoliti autonomiju, ali propisati fiksne uvećane stope poreza na dohodak za dohotke od imovine, imovinskih prava i kapitala. Dakle, za pojedine vrste dohodaka koji dosad nisu bili uključeni i na taj način ne dovesti one koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora u povoljnije pozicije nego prije poreznih izmjena, a istovremeno omogućiti povećanje prihoda jedinica lokalne samouprave za taj dio. Dakle, neće gubiti taj dio ukidanjem prireza – objasnio je ministar financija Marko Primorac nakon održane sjednice te dodao da Vlada nije sklona selektivnom oporezivanju, prenosi N1.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, neke su zemlje Europske unije uvele posebne poreze za banke, što nije isključeno ni u Hrvatskoj.

–Vjerujem da će države članice Europske unije i eurozone o svemu ovome razgovarati. Ono što mogu reći u kontekstu selektivnog oporezivanja banaka jest da smo imali konzultacije unutar Vlade i radili brojne analize te zaključili da nismo skloni selektivnom oporezivanju. No, u bankovnom sustavu to je moguće jer su to specifični oblici poreza jer to nije klasični porez na dobit. Kod nas su sve opcije na stolu, ali smo manje skloni selektivnim nego općenitim opcijama – izjavio je ministar.

– Ministri financija ne bi trebali intervenirati u segment monetarne politike, ali kad nam se učini da je to oportuno, treba ukazivati na različite mogućnosti koje postoje i učinke primjene različitih instrumenata – rekao je Primorac. Objasnio je i da se raspravlja o dodatnom porezu na dobit.

– U Vladi imamo kontinuirano sastanke, raspravljamo o mjerama i učincima primjene raznih mogućnosti. Vrlo precizno važemo i odlučujemo što primijeniti – izjavio je ministar. Bankama je dobit u prvih šest mjeseci ove godine porasla za oko 50 posto pa postoji bojazan da bi banke mogle prikrivati svoje aktivnosti.

– Nema toga, postoji Porezna uprava koja sve prati i onemogućava prikrivanje ili umanjivanje porezne obveze. Međutim, moramo biti svjesni činjenice da je bankovni sustav jedan segment gospodarstva i da s bankama razgovaramo. Kad kažem da neće biti selektivnog oporezivanja, to ne znači da ne razgovaramo od drugim mogućnostima. Imamo vremena do kraja godine donijeti odluke u skladu s trendovima koji nas očekuju u narednom razdoblju – naglasio je Primorac.

Što se tiče njegova odnosa s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem i temama monetarne politike, odbija ulaziti u neke detalje.

– Ovdje je u Zagrebu, to sve morate pitati njega. I u HNB-u je mnogo stručnjaka koji mogu pojasniti je li postojeći model legitiman i dobar – zaključio je ministar.

VIDEO 'Oprostio bi agresoru, ali ne i Plenkoviću'

Komentara 3

Avatar Crni labud
Crni labud
16:35 07.09.2023.

Pa glavni dohodak od imovine u Hrvatskoj je prihod od najma apartmana. A na to ide simboličan paušal isto kao i prije. Znači na sve ste podigli poreze osim na najvažniju rentijersku djelatnost. Hrvatska ostaje porezna oaza za vlasnike apartmana.

KI
kiselovrhnje
16:48 07.09.2023.

Nema veceg pokazatelja nejednakosti nego kada si jedan clan povlastene vladajuce kaste, tipa ministar Banozic, dodjeljuje stanove, obnavlja ih na racun poreznih obveznika, dobiva socijalni kredit na placu od 3000 eura, plagira znanstvene radove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije