Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukida se prirez

Plenković otkrio detalje porezne reforme: 'Cilj je da građanima rastu plaće'

Zagreb: Održana 248. sjednica Vlade RH
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
07.09.2023.
u 14:09

U tiejku je sjednica Vlade RH s koje će se uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine

U Hrvatski sabor Vlada će uputiti paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine. Radi se o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr. Tim izmjenama će se između ostalog ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, povećati osobni odbitak na 560 eura.

Sjednica je počela izvještajem premijera Andreja Plenkovića o tome što su on i ministri radili proteklih dana, te je izrazio sućut obiteljima generala Antona Tusa, te bivšeg ministra financija Ivana Šukera

“U Rumunjskoj je održan veliki gospodarski forum svih zemalja članica Inicijative triju mora.  Razgovarali smo o energetskim i prometnim temama, a sve je bilo jako korisno. Bili smo u Novom Marofu na završetku radova velike obilaznice”, naveo je Plenković koji se osvrnuo i na posjet crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, navodeći da su razgovarali o brojnim temama, kao i o otvorenim pitanjima.

Premijer je najavio novi paket pomoći za sve 'kojima je to potrebno da održe ekonomski i socijalni standard', napomenuo je da je Vlada u upravljanju krizama svojim paketima u protekle tri godine donijela više krugova pomoći vrijednih ukupno 6,8 milijardi eura.

'Danas imamo čitav niz poreznih zakona u skopu reforme, a idući četvrtak imamo novi niz mjera kojima ćemo pomoći ugroženim građanima', rekao je Plenković. Napomenuo je da je Vlada svojim paketima donijela više krugova pomoći gospodarstvu i građanima, 'a one su očuvale radna mjesta, spriječile valove otkaza, sačuvali egzistenciju građanima, osigurali po priuštivim cijenama cijene energenata, jer bi veće sijene ugrozile egzistenciju i institucija i kućanstva'. 

VEZANI ČLANCI 

Plenković je istaknuo kako je danas glavna tema Vlade devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr. 'Cilj je da se građanima poveća plaća građanima', rekao je premijer. 

“Zakoni će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine. Ideja je da se smanji opterećenje na plaće, zaokružujemo sve iznose u korist poreznih obveznika, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupnju, a čime s također povećati plaća građanima.”

Dodao je kako se ukidanjem prireza povećava i fiskalna autonomija gradova. “Čelnici lokalnih samouprava mogu samostalno propisati iznose za porez na dohodak. Očekujem da će to napraviti na način koji će također omogućiti povaćenje plaća njihovim stanovnicima.''

Niz poreznih zakona

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je najavio i da će Vlada povećati inicijalne stope poreza na dohodak od imovine i kapitala zbog ukidanja prireza. "To će se učiniti kako oni koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora ne bi bili u povlaštenoj poziciji, odnosno kako ne bi bili u boljoj poziciji nego prije poreznih izmjena", izjavio je Primorac, napomenuvši da se to neće činiti na način da se da porezna autonomija jedinicama lokalne samouprave.

VEZANI ČLANCI 

VIDEO 'Oprostio bi agresoru, ali ne i Plenkoviću'

 

Komentara 15

EJ
ejStef
13:19 07.09.2023.

A znali smo da će porezi ići gore, to je bilo za očekivati. Nije bez veze proračun veći nego ikada, nemaju bez veze javne tvrtke i parafiskalne strukture dobiti veće nego ikada. Treba odrati privatni sektor, koliko god ide, oglodati do kosti...

DU
Deleted user
13:50 07.09.2023.

A neke suvisle demografske mjere, ništa?

SE
Serđo23
13:59 07.09.2023.

Vjerujem mu , i glasat ću opet ! I cjepit ću se ponovo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije