Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI DNEVNI LIST „KURIER“

Ministar Beroš predlaže da Beč razmisli o parcijalnom upozorenju

Zagreb: Vili Beroš i Saša Bilić predstavili mobilnu aplikaciju "Stop COVID-19"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
17.08.2020.
u 14:04

Trenutačna situacija upućuje na noćne klubove kao vodeći izvor zaraze no od jučer su uvedene nove, strože mjere koje vrlo ograničavajuće djeluju na mogućnost okupljanja ljudi. U idućih sedam dana očekujemo smanjenje brojeva novooboljelih i puni učinak te mjere.

Pod naslovom „Pozdravi s odmora u Hrvatskoj“ i podnaslovom „Susjed u nevolji. Ministar zdravlja Vili Beroš još jednom moli vlast u Beču da upozorenje o putovanju u njegovu zemlju spusti na parcijalnu razinu“, austrijski dnevni list „Kurier“ u ponedjeljak je objavio intervju s ministrom zdravstva RH Vilijem Berošem u kojem ga opisuju kao mirnog, razboritog čovjeka, s preciznim objašnjenjima, uspoređujući ga s njegovim u Austriji popularnim kolegom Rudolfom Anschoberom.

U uvodnom dijelu „Kurier“ navodi kako je još u petak, kada je austrijska vlada pozvala Austrijance da se vrate kući, u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca, od kojih je 3500 bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje se je pojavio klaster zaraze koronavirusom, a ostali su bili na sigurnom. Zašto su se onda morali svi vratiti, a ne samo oni iz zaražene regije ili regija, pitanje je na koje će sigurno mnogi čitatelji „Kuriera“ tražiti odgovor.

Ali očito ne samo oni, nego i novinar Uwe Mauch koji je na tu temu razgovarao s hrvatskim ministrom zdravstva kako bi Austrijancima barem malo približio razočarenje službenog Zagreba i Hrvata za njih nepravednom i ishitrenom odlukom službenog Beča koja je danas u ponoć stupila na snagu. Odlukom, kako je vidljivo iz „Kurierova“ priloga, nisu razočarani samo Hrvati nego i brojni Austrijanci, koji su upravo bili na odmoru ili su se spremali na odmor u Hrvatsku.

I nije im baš jasno zašto nije izdano parcijalno upozorenje za Hrvatsku, kao sedam dana prije toga za Španjolsku ili prije nekog vremena za talijansku pokrajinu Lombardiju? Uostalom, isto kao što to regionalno čini Austrija na svom teritoriju, i čime se na sva usta hvale i austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Anschober i cijeli njihov krizni stožer. Ali da prijeđemo na intervju i prvu, udarnu stranicu priloga. Na upit je li u petak izdano upozorenje Austrije o (ne)putovanju u Hrvatsku opravdano, Beroš je odgovorio: „Vaše zemljake mogu smiriti: Situaciju u Hrvatskoj imamo i dalje potpuno pod kontrolom.

Poznata su nam sva žarišta zaraze. Naša epidemiološka služba radi non-stop bez prekida, prati stanje i dnevno prilagođava zaštitne mjere novonastalim okolnostima“. Sljedeći upit bio je jesu li o tome izviješteni i austrijski kolege, na što je hrvatski ministar zdravstva odgovorio: „Kako sam u petak pojasnio svom austrijskom kolegi Anschoberu, Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija, kao i Istarska županija, gdje boravi najveći broj austrijskih turista u Republici Hrvatskoj, upravo su jedne od onih županija koje imaju zaista zanemariv broj novooboljelih, po jedan u zadnja 24 sata.

Ako promatramo razdoblje od zadnjih 14 dana i broj COVID pozitivnih na 100.000 stanovnika, Istra ima samo 7,2 pozitivna slučaja. Time želite ukazati na mogućnost parcijalnog upozorenja koje bi za sve strane bilo dobro, no očito za Beč nije bilo dovoljno uvjerljivo, pitao je, bolje rečeno konstatirao u razgovoru s Berošem Uwe Mauch, na što je naš ministar zdravstva imao potrebu pojasniti austrijskim čitateljima neke činjenice vezane uz aktualno epidemiološko stanje u Hrvatskoj: „U Hrvatskoj imamo 21 županiju i u njima dnevno promatramo razvoj oboljelih. U 12 njih imamo vrlo mali broj novozaraženih: manje od 10. U tri županije, primjerice, samo je po jedan novi slučaj zaraze i u daljnje tri, u svakoj po tri novozaražene osobe. Ti podaci posve jasno govore o potrebi da se Hrvatsku promatra po županijama i kako se ni u kojem slučaju ne smije cjelokupnu proglasiti žarištem zaraze odnosno korona hot-spotom“. Ali Austrijanci dobro ne poznaju ministra Beroša. Oni koji ga poznaju dobro znaju da ovaj borac za pravdu neće nikome popustiti, pa niti Beču.

To je vidljivo i iz njegova odgovora na pitanje hoće li kod Beča još jednom pokušati potražiti sreću i uvjeriti nadležne da svoju odluku preinače u parcijalno upozorenje. Odgovorio je: „U svakom slučaju već smo za vikend počeli s dnevnim slanjem naših novih brojki. Parcijalno bi upozorenje bila vrlo dobra odluka i u interesu i austrijskih turista“. Na kritiku u Austriji da Hrvatska nije ništa naučila iz klastera zaraze koronavirusom u austrijskom Ischglu i Sankt Wolfgangu, Beroš je rekao: „U dvije županije, i to u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, broj novooboljelih veći je nego u ostalim županijama. Trenutačna situacija ukazuje na noćne klubove kao vodeći izvor zaraze, no od jučer su izdane ove strože mjere koje vrlo ograničavajuće djeluju na mogućnost okupljanja ljudi u njima. U idućih sedam dana očekujemo smanjenje brojeva novooboljelih i puni učinak te mjere. Na pitanje hoće li to doista biti dovoljno ili će Hrvatska morati poduzeti još neke dodatne mjere, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš poručio je Austrijancima: „Naravno da i mi znamo da mnogo toga ovisi o osobnoj odluci kako će se ponašati svaki hrvatski građanin i svaki pojedini turist.

Stoga sam već apelirao, prije svega na mlade ljude: svako od njih uvijek je dobrodošao u Hrvatsku da se zabavi, ali tako dugo dok se pridržava svih mjera samozaštite. I još jednom ponavljam: Nema mjesta prevelikoj zabrinutosti, pomno pratimo stanje na terenu, ali i primjećujemo da je većina Hrvata i turista vrlo svjesna svoje odgovornosti“.

Intervju s ministrom Berošem bio je samo dio priloga „Tema dana – upozorenje o putovanju“ otisnutog na dvije stranice Kuriera u kojem su se također mogli pročitati članci poput „Tko sada može besplatno stornirati odmor“, u kojima austrijski turoperatori i turistički poduzetnici prijete da će tužiti austrijsku vladu zbog gubitaka nastalih izdavanjem upozorenja za (ne)putovanje u Hrvatsku i poziva Austrijancima da se odmah vrate kući, zatim članak kako se od Austrijanaca traži da direktno s hrvatskih plaža pri povratku u Austriju obvezno skoknu do novopostavljenih test-stanica u austrijskim pokrajinama i Beču za testiranje na koronavirus, koje su već od petka i subote u punom pogonu, kao i članka o reakcijama Austrijanaca koje je poziv da se hitno vrate u Austriju do nedjelje u ponoć zatekao u Hrvatskoj, a koji tvrde kako „ovaj odmor nikada neće zaboraviti“.

Očito Iz brojnih razloga! Između ostalog i zbog višesatnog čekanja na prijelaz granice u kilometarski dugim kolonama. I to samo zato što je austrijska vlada iznenadno Hrvatsku proglasila „rizičnom“ zemljom 6. stupnja opasnosti zbog koronavirusa. A oni se čude i tvrde kako nisu tu opasnu neman nigdje u Hrvatskoj susreli. Na sreću! Ali kancelar Sebastian Kurz jest, jer tvrdi da je ona u Hrvatskoj i da u Austriju „putuje autom“. Nakon višesatnih gužvi i čekanja na granici, na vrućini i s djecom u prtljažniku, možda će je i Austrijanci na kraju prepoznati, u svim njezinim oblicima.

Komentara 3

OB
Oblivion
17:26 17.08.2020.

Dok se korona Europom širila iz njihovih skijališta, šutjeli ko drek u travi

DU
Deleted user
09:39 18.08.2020.

Treba zabraniti skijanje u austriji hrvatskim gradjanima.

MI
Mirekm
17:11 17.08.2020.

Bude Anschober ukinuo mjere tamo za tri četiri tjedna kad sezona završi.Sad im je priority da još kolko tolko spase sezonu kod sebe doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije