Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri sata odgovarao

Mimica saslušan u Bruxellesu – Pročitajte što su ga pitali

Neven Mimica (1)
Iz Bruxellesa Tomislav Krasnec
04.06.2013.
u 09:15

Neven Mimica tri je sata odgovarao na pitanja mjerodavnih odbora Europskog parlamenta

Na trosatnom saslušanju u Europskom parlamentu, Neven Mimica odgovarao je na pitanja europskih zastupnika koji su provjeravali je li kadar preuzeti dužnost europskog povjerenika za zaštitu potrošača, na koju su ga kandidirali hrvatska Vlada i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. U nastavku pročitajte neke od najzanimljivijih dijelova tog saslušanja. Europski parlament će o podršci Nevenu Mimici glasovati na plenarnoj sjednici 12. lipnja.

Jedini kritičniji tonovi čuli su se iz redova zastupnika koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci, grupaciji u kojoj je i HDZ, a koji su spočitavali Mimici da nije dovoljno konkretan u svojim odgovorima. Njemački demokršćanin Andreas Schwab izjavio je nakon saslušanja da će Mimica morati konkretnije odgovoriti na pitanja zastupnika prije nego što postane europski povjerenik.

- Njegovi odgovori nisu bili zadovoljavajući i nedostajala im je politička jasnoća. Želimo imati nastavak ovog saslušanja - rekao je Schwab.

Predsjednik kluba zastupnika socijaldemokrata Hannes Swoboda, međutim, uvjeren je da su to sitne političke igre koje neće ugroziti Mimičinu kandidaturu.

- Da je u odgovorima bio previše detaljan, neki bi mu pučani spočitnuli da mu nedostaje šira i slika i da odgovara prespecifično. To je uobiačejan politička igra. Nema sumnje da će Neven Mimica dobiti podršku EP-a - kaže Swoboda. 

Razilaženja su predvečer izglađena i pučani su, kao i socijaldemokrati i sve druge skupine unutar EP-a, podržali kandidaturu Nevena Mimice uz opasku pučana da na dva pitanja nije bio dovoljno jasan i da bi bilo dobro da se ponovno pojavi pred Odborom. To ponovno pojavljivanje može biti i prije 12. lipnja, a i nakon tog datauma kad se očekuje podrška plenarne sjednice EP-a Mimičinoj kandidaturi. 

- Podržat ćemo izbor Nevena Mimice, ali želimo dobiti dodatna pojašnjenja, što će pomoći nama, ali će pomoći i njemu jer želimo da hrvatski povjerenik bude snažan povjerenik - rekao je Andreas Schwab za Večernji list.

Ovo su najzanimljivi dijelovi pitanja i odgovora tijekom saslušanja.

Kako biste zaštitili prava putnika u avioprometu. Iako se time bavi povjerenik za promet, hoćete li mu reći svoja mišljenje o zaštiti potrošača u tom konkretnom segmentu?

– Već sam s njime raspravljao kako poboljšati postojeće zakonodavstvo oko prava putnika u avioprijevozu i složili smo se da je potreban zajednički napor. To je upravo tema iz moje nadležnosti. Inače, ja sam, eto, već tri tjedna u Bruxellesu bez prtljage. Još uvijek ne znam gdje je i što će s njom biti. Stoga znam da je važno ojačati prava putnika.

Kako ćete provoditi zabranu testiranja životinja radi izrade kozmetičkih proizvoda?

– Drago mi je da je u ožujku stupila na snagu ta zabrana, ali postoji pitanje tumačenja što ta zabrana obuhvaća. Vidjet ćemo kakvo je pravno tumačenje o tome odnosi li se ta zabrana i na testiranje na životinjama u svrhu izrade sastojaka koji se ne koriste samo u kozmetičkoj, nego i u kemijskoj ili drugim industrijama.

Govorite da želite unijeti promjene u svakodnevni život potrošača, a istovremeno je vaš proračun jedan od najmanjih u Komisiji. Jeste li optimist ili pesimist?

– Mnogo toga se može učiniti s malo novca. Naravno, trebamo definirati što je to "malo novca". Jasno da s premalo novca ne možemo ništa učiniti. Ali optimističan sam, vjerujem da ćemo financirati sve programe koje želimo.

Možete li nam reći svoja dva-tri prioriteta?

– Ne očekujem da će sljedećih 16 mjeseci biti novih većih zakonskih prijedloga u mojoj direktnoj nadležnosti. Oni koji su već u zakonodavnom postupku mogli bi biti sasvim dovoljni. Moja je uloga da se zaštita potrošača ugradi u sve te već predložene zakonodavne prijedloge.

Iz vaših odgovora proizlazi da će vaš posao biti samo suradnja sa svim ostalim povjerenicima. Jeste li sigurni u posao za koji ste kandidirani? Osjećate li da ćete vi osobno moći doprinijeti. Vi ste, naravno, diplomat, ali u Komisiji nam je potrebno i vodstvo. Povjerenik mora imati sposobnost vođe. Kojim inicijativama ćete doprinijeti?

– Hvala na ovom vrlo važnom pitanju. Meni je drago da je politika zaštita potrošača takva da se događa kroz suradnju s drugim povjerenicima.

Osnovne živežne namirnice kod nas u Grčkoj su skuplje nego u drugim državama EU. Kako možete objasniti te velike razlike u cijenama? Je li to znak rascjepkanosti jedinstvenog tržišta?

– Nije lako ostvariti potpuno funkcioniranje jedinstvenog tržišta za vrijeme ekonomske krize. Neke zemlje su pogođenije krizom, neke manje. Ali reguliranje cijena ili čak intervencija u cijene nije u skladu s konceptom slobodnog tržišta. Bilo bi dobro pokrenuti dijalog na visokom nivou između povjerenika i drugih čimbenika kako bismo dobili dobru analizu. Potrebne su nam studije kako bismo smanjili negativan utjecaj.

Trenutačno klub Europske pučke stranke ima neke sumnje što se tiče snage i jasnoće angažmana o nekim temama do kojih nam je iznimno stalo. Rado bih da konkretno odgovorite na pitanja.

– Možda jasnoća mojih odgovora trenutačno, dok sam u pripremama i još nisam član odbora povjerenika, ne može biti veća. Ali uvjeravam vas da ću, budem li izabran, biti jasan koliko god mogu. Zagovarat ću prijedloge Komisije, ali neću ih se držati kao nečega što se ne može promijeniti.

Jednostavno pitanje: jeste li spremni ući i u konflikte s drugim povjerenicima kako biste se jače zalagali za zaštitu potrošača kod nekih vrlo konkretnih pitanja kao što su kolektivne tužbe?

– Da, bit ću strog u interesu potrošača. Ali mislim da kod svih povjerenika postoji spremnost da se interes potrošača ne doživljava kao nešto što je u sukobu s njihovim politikama, nego nešto što je njihov sastavni dio. Tako da neće biti konflikta, nego lijepe suradnje. No, svakako bih odradio svoj dio ako treba pogurati.

>>Bild opet o Hrvatskoj: Ovo su najsretniji Hrvati u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije