Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆ:

'Vlada odgovara građanima na izborima i na referendumima, ali ne baš svakih tjedan dana'

tinjan, pršut, milanović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
18.10.2014.
u 14:43

- Na parlamentarne izbore izlazi 2,5 milijuna ljudi, naravno da se politika preispituje svaki dan, ne možeš dobiti izbore, staviti noge na stol i reći - sad četiri godine radim što hoću. Hrvatski sabor i Vlada moraju imati određenu autonomiju, kaže premijer Milanović

Prilikom današnjeg posjeta 8. Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu premijer Vlade Zoran Milanović komentirao je ponovni rast broja nezaposlenih.

- Sada ih je točno 300 tisuća, ali to su uobičajena kretanja, ukupno je trend pozitivan, naročito među mladima gdje je nezaposlenost i dalje visokih 40 posto, u Italiji još više, bilo je 50 posto. To su stvari na kojima se radi, ne možemo preko noći niti za godinu dana. Svi su "dobronamjerno" govorili da će broj nezaposlenosti prijeći 400 tisuća, ali nije. Meni je i 300 tisuća previše, konstatirao je Milanović uz obrazloženje kako svaka vlast koja je naslijedila Hrvatsku u ekonomskom i fiskalnom stanju kakvo je bilo prije nekoliko godina "treba četiri godine jednog mandata za pravac i za smjer i četiri godine za stabilizaciju tog stanja".

- Neovisno o kojoj se vlasti radilo, bez osam godina stabilnosti jedne zdrave, racionalne politike nema ničega, a mi smo prije toga imali osam godina vrludanja, korupcije i kriminala, prepuštanja slučaju. Kada sam govorio o slučajnoj zemlji, pa naravno da Hrvatska nije slučajna, pa nisu naši ljudi ginuli ovdje prije 60 godina, Dalmatinci i Primorci. To je namjerna zemlja ali se prepuštalo slučaju kada je upravljanje u pitanju. Neki su se bolji snašli od drugih rekao je Milanović dometnuvši aforizam "materijalisti su se snašli idealno, a idealisti materijalno". Predsjednik Vlade tužbu švicarske banke protiv Hrvatske zbog duga od 45 milijuna dolara, a koji je nastao u vrijeme Jugoslavije zasad nije želio komentirati, a na pitanje o sukobu na relaciji Lalovac – Varga odgovorio je protupitanjem – kakav sukob?

- Da sam ministar financija isto bi se tako borio da raspolažem s što većim iznosom. To nije krpanje proračuna, kod nas se krpanje proračuna smatra kao nešto što je nemoralno. Proračun mora biti uravnotežen, hoćete krpanje ili uravnoteženje proračuna, koju god riječ volite. Kada nekog optužujete da krpa proračun poruka je - pusti neka to ide svojim putem, neka se raspadne. Proračun mora biti stabilan i kada govorimo o monetizaciji autocesta hrvatskim novcem od mirovinskih fondova, govorimo o stabilnijem proračunu, to nije krpanje proračuna. To je generacijsko pitanje, ili će nas 25 godina legalno kamatariti, pa ćemo platiti devet milijardi eura umjesto četiri milijarde, moramo se odlučiti - kazao je Milanović uz primjedbu kako se istina u politici sazna onda kada je nekom potrebna, a onda je prekasno.

Komentirao je i ustavne promjene koje predstavlja predsjednik Josipović. - To je dug proces, Ustav se u pravilu donosi u Saboru, dvotrećinskom većinom – odgovorio je Milanović, na pitanje da komentira želju građana da prikupljanjem 10 tisuća potpisa svoj problem želi uvrstiti u saborsku proceduru Milanović je rekao da se time dovodi u pitanje postojanje parlamenta. - Na parlamentarne izbore izlazi 2,5 milijuna ljudi, naravno da se politika preispituje svaki dan, ne možeš dobiti izbore, staviti noge na stol i reći - sad četiri godine radim što hoću. Hrvatski sabor i Vlada moraju imati određenu autonomiju, koji je onda smisao izbora, da vode ekonomsku politiku i za to odgovaraju građanima na izborima, ali i na referendumima, ali ne baš svaki tjedan dana – kazao je.

>>SDP uvodi preferencijski glas već na izborima 2015.

>>Milanović: Datum predsjedničkih izbora još nije odlučen

>>'Klijentelistička Hrvatska drži političke, socijalne i ekonomske monopole'

Komentara 37

ST
stric7
15:32 18.10.2014.

...milanoviću....sada nakon 3 ( tri ) godine odrađenog mandata predstavljaj rezultate( tek nakon toga traži novi mandat )...Odgovori šta si učinio skupa sa svojim ministrima:-kolike si poreze zatekao a kolike ostavljaš -kolike si cijene energenata zatekao a kolike ostavljaš-kloko jee zaposlenih bilo u RH kad si preuzeo dužnost a koliko zaposlenih imamo danas-koliki si vanjski dug preuzeo a koliki je danas-gdje je kreditni rejting RH bio kad si preuzeo vlast a gdje je danas-koliko je mladih i školovanih otišlo iz RH zahvaljujući tvojoj ekonomskoj politici-kolike si gospodarstvenike provukao kroz spas predstečajne nagodbe a kolike si ostavio bez toga spasa i po kojem kriteriju... itd...itd...

LE
LeonardS
14:56 18.10.2014.

Autonomiju imate od prvog dana mi tražimo odgovornost zbog te autonomije

DU
Deleted user
15:41 18.10.2014.

Broj nezaposlenih je puno veći, to što sam nezaposlen i nisam u evidenciji vi smatrate da sam zaposlen. A ima takvih još mnogo. Laži i laži :) Svaka čast, ovčice vam vjeruju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije