Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OTVARA SE PITANJE DJELOTVORNOSTI'

Milanović o slučaju preminule djevojčice: Fuzija resora dovela je do još većeg nemara

Požega: Zoran Milanović i Mario Banožić na svečanoj prisegi ročnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
06.04.2021.
u 20:46

- Želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti, ističe Milanović

Smrt dvogodišnje djevojčice koja je preminula od posljedica roditeljskog zlostavljanja potresao je cijelu Hrvatsku. Već danima traju detaljne istrage svih okolnosti koje su dovele do ove tragedije, a večeras se o cijelom slučaju te stanju u Centru za socijalnu skrb, kao i u resornom ministarstvu oglasio i predsjednik RH Zoran Milanović. 

Milanović ističe da ta tragedija otvara pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj. 

"Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu. Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu", objavio je večeras Milanović na svom Facebook profilu. 

Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje...

Posted by Zoran Milanović on Tuesday, 6 April 2021

Uputio je pritom i kritiku na resorno ministarstvo: 

"Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten. Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine. Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti. Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren. Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo," objavio je Milanović.

Komentara 32

DU
Deleted user
20:54 06.04.2021.

Normalne države imaju 12 do 15 ministarstava, najčešće. Koliko bi nama bilo normalno? Tridesetak?

Avatar kokobil
kokobil
21:46 06.04.2021.

U sustavu socijalne skrbi nedostaje nekoliko stotina stručnih radnika.Istovremenu u lokalnoj samoupravi broj zaposlenih smo povećali u 18 godina za dva i pol puta.Pametnom dosta.Što bi se trebalo dogoditi da nadležni ministar podnese ostavku?

ĆA
ĆanotaKrljo
21:43 06.04.2021.

Najmanje što Alardović može učiniti u ovom momentu je MOMENTALNA I NEOPOZIVA OSTAVKA !!! Šta on poslije ovih događaja ima objašnjavati ...neka podvije rep , preda resor nekom ko će biti učinkovit i nek pobjegne BESTRAGA !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije