Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE ISPLATA

Dobra vijest za 122.800 umirovljenika: Od sutra stižu veće mirovine, evo za koliko

Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
07.02.2024.
u 14:28

Za 5 posto veće mirovine dobit će osobe umirovljene prema posebnim propisima, uglavnom branitelji, a veće mirovine stižu i umirovljenima iz oba mirovinska stupa kojima će umjesto dodatka od 20,25 posto od siječnja biti uračunato 27 posto dodatka na osnovne mirovine iz prvog stupa

Isplata mirovina za siječanj počinje sutra, 8. veljače, a mirovine će dobiti više od 1,2 milijuna svih korisnika. Dvije kategorije umirovljenika imaju razloga za veselje jer će dobiti veće mirovine. 

Osobe koje su umirovljene prema posebnim propisima, a riječ je uglavnom o braniteljskoj populaciji, dobit će 5 posto veće mirovine. Riječ je o postotku koji im je Vlada odlučila vratiti, a koji im je bio umanjen za vrijeme Vlade Jadranke Kosor 2010. godine. Tada su im mirovine umanjene za 10 posto, a Vlada im je prvih pet posto vratila u srpnju prošle godine, dok će drugih pet posto dobiti na ovoj mirovini. 

Veće mirovine stižu i umirovljenima iz oba mirovinska stupa kojima će umjesto dodatka od 20,25 posto od siječnja biti uračunato 27 posto dodatka na osnovne mirovine iz prvog stupa, piše mirovina.hr. 

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odredio je novu svotu uvećane mirovine do 5 % prema Zakonu o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju za 109.658 korisnika, što prosječno iznosi 46,94 eura. Zakon o smanjenju mirovina prestao je važiti 31. prosinca 2023. te se od 1. siječnja 2024. mirovine više neće smanjivati, kažu iz HZMO-a.

Također, prema Zakonu o izmjeni Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, dodatak od 27% određen je za 13.136 korisnika osnovnih mirovina, što prosječno iznosi 16,59 eura, dodaju iz Mirovinskog. Izmjenama zakona propisano je da se za staž ostvaren od uvođenja II. mirovinskog stupa (od 1️. siječnja 2002.) povećava dodatak na osnovnu mirovinu iz I. stupa s 20,25 % na 27%.

Bez povećanja je ostao dio umirovljenika iz oba mirovinska stupa. Ukupno je 16.301 korisnik osnovnih mirovina, a povećanje ih je dobilo 13.136.

GALERIJA Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
1/57
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije