Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb

Metropola prepoznatljiva na bezbroj načina

Maksimir
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
02.11.2018.
u 12:00

64 hotela nalazi se u Zagrebu, a imaju smještajni kapacitet od ukupno 7559 postelja. Tri su hotela s pet zvjezdica – Sheraton, Westin i Esplanade, a deset ih nosi kategoriju s četiri zvjezdi

Maksimirski park poznaju svi po velikoj šumi, pet maksimirskih jezera kao i zoološkom vrtu koji se tamo nalazi, ali jedna od svima najdražih činjenica vezana za Maksimir jest da je bio glavno poprište svima omiljenog hrvatskog filma – “Tko pjeva zlo ne misli”.

Fulir i Mina svima su omiljeni filmski par, a koliko su voljeni i koliko se vole prisjećati ovog vremena, govori činjenica da se i danas organiziraju festivali, koncerti i brojni drugi događaji tematski vezani upravo za taj film. Vidikovac, na kojem su snimane scene iz filma, jedno je od omiljenih okupljališta građana, a pozornica je i za brojne druge događaje. Ovo je ljeto, primjerice, bilo organizirano “Ljeto u Maksimiru”, niz besplatnih događaja i koncerata svake nedjelje, od početka srpnja do kraja kolovoza.

Najpoznatiji zagrebački suveniri su licitarsko srce, penkala, zagrebački paprenjak, Kraševa bajadera, kravata i šestinski kišobran. Ali, moderni Zagreb nudi i niz uporabnih predmeta koji nose potpis domaćih, zagrebačkih dizajnera, koji mogu poslužiti i kao poklon i kao suvenir.

Zagrebački gosti i te kako prepoznaju i vrednuju uređene parkove i čiste ulice. Tako ih je, prema istraživanju Instituta za turizam Tomas iz 2012., čak 78 posto bilo izrazito zadovoljno uređenošću i čistoćom zagrebačkih zelenih i javnih površina.
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Na Trg bana Jelačića kročilo je devedeset posto svih posjetitelja Zagreba

Veliki kip bana Jelačića mjesto je pokraj kojeg je stajalo devedeset posto svih posjetitelja Zagrebu. Središnji gradski trg na lokaciji je koja spaja sve velike gradske atrakcije – tržnicu Dolac, Gornji grad, dugačku Ilicu i Kaptol, na kojem se nalazi velebna zagrebačka katedrala.

Trg je danas pješačka zona, no tijekom godina doživio je brojne izmjene. Nekoć su, naime, njime vozili automobili i autobusi, Jelačićev kip uopće na njemu nije bio, imao je i drugo ime – zvao se, naime, Trg Republike. Ime mu je vraćeno tek 1990. godine. Davno prije toga, prije velikog potresa koji je pogodio Zagreb 1880. godine, na glavnom zagrebačkom trgu bila je tržnica, a danas se na trgu često organiziraju sajmovi, velika okupljanja i koncerti.

>> Pogledajte kako izgleda rekonstruirana Radnička cesta

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije