Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturni turizam

Beli Zagreb pozornica kulture i umjetnosti

Grad Zagreb
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
02.11.2018.
u 12:00

Gosti znaju što vrijedi: svaki treći naš glavni grad posjeti radi neke izložbe, predstave, koncerta

U ponedjeljak do Hrvatskog narodnog kazališta na operu La Boheme, u utorak na film u kino Europa, srijeda može biti rezervirana za posjet Muzeju Mimara. Četvrtak može biti dan za odmor, a petak, uoči vikenda, savršen bi bio za večernji koncert u Lisinskom ili Domu sportova – tako bi izgledao tipičan posjet glavnom gradu iz perspektive ljubitelja umjetnosti i kulture. 
Od nekad usputne postaje na putu prema moru, Zagreb se preobrazio u cjelogodišnju turističku destinaciju.

Turisti su to i primijetili. Prema istraživanju Turističke zajednice Zagreba provedenom među 2000 ljudi, Zagreb je, nakon Splita i Dubrovnika, postao grad koji se mora vidjeti. Zagrebačka katedrala, Gornji grad, Trg bana Jelačića i tržnica Dolac neke su od atrakcija po kojima posjetitelji pamte našu metropolu. Tjedan pa čak i mjesec dana bilo bi premalo da se razgledaju svi sadržaji koji se nude u Zagrebu, a brojke pokazuju da je upravo kultura jedan od glavnih razloga posjeta metropoli.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Čuvene opere, baleti...

Prema istom istraživanju, čak trećina svih posjetitelja dolazi u naš glavni grad u potrazi za kvalitetnom kulturnom ponudom. A Zagreb zaista ima za svakoga ponešto i jednako će biti zadovoljni ljubitelji likovne umjetnosti i arhitekture kao i filmaši ili pak ljubitelji dobre glazbe ili kazališta. 


Foto: Igor Kralj/Pixsell

Najpoznatije, a možda i najkvalitetnije odredište za kulturno uzdizanje u Zagrebu je Hrvatsko narodno kazalište. Skladatelj Franz Liszt, glumac Lawrence Olivier i operni majstor Jose Carreras samo su neka od velikih imena koja su gostovala u tom kazalištu. Na njegovim se daskama izvode čuvena djela, poput “La Boheme”, “Otella” ili “Kralja Leara”. A uz malo laganije kazališno štivo, namjernik se u Zagrebu može nasmijati u kazalištima specijaliziranima za komediju poput Kerempuha i Komedije, ljubitelji moderne drame mogu otići nekoliko stotina metara dalje od HNK, u Gavellu, koja često uprizoruje kazališne komade koji kasnije budu ekranizirani, poput predstave “Kolovoz u okrugu Osage”.

Kino na otvorenom

Zagreb ima i mnoštvo multipleks kina, no poseban je užitak posjetiti kina poput Kinoteke ili kina Grič sa samo jednom dvoranom, koja uglavnom prikazuju inozemne i nezavisne, manje popularne filmove, ali ništa manje kvalitetne. Ljeti se posjetiteljima nudi mogućnost gledanja filmova na otvorenom, pa je tako odlično posjetiti ljetnu pozornicu Tuškanac ili možda drive-in kino za iskustvo gledanja filma iz automobila – kao u šezdesetima.
Zagreb posjetiteljima nudi i više od trideset muzeja te dvostruko toliko umjetničkih galerija, gdje mogu razgledati neke od najljepših slika i skulptura. Tehnički muzej, Arheološki i Muzej arhitekture samo su neki od muzeja koje se može razgledati za 15 do 30 kuna.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Mimara je, recimo, na glasu kao najveći muzej, s izložbenim primjercima koji se mogu razgledati doslovce danima, no turistima je ipak najprivlačniji Muzej prekinutih veza na Gornjem gradu. Otkako je 2010. otvoren, bilježi velik posjet turista koji razgledaju predmete bivših ljubavnika. Jednako je popularan i Muzej iluzija u Ilici koji privlači posjetitelje trikovima i svetlosnim iluzijama. Oni koje zanima narodna baština, mogu posjetiti Etnografski muzej. U Zagreb često dolaze i putujuće izložbe, pa su tako u galerijama bila izložena remek-djela Picassa, Dalija, Van Gogha... Dobro je znati da mnogi muzeji i galerije posjetiteljima nude popuste na skupne ulaznice, a djeci do osnovnoškolske dobi slobodan ulaz. Turistička zajednica Zagreba, pak, logistički podupire, promovira, financira, a nerijetko i inicira čak dvadestak zagrebačkih kulturnih manifestacija, izložbi i projekata godišnje.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Strateški smo orijentirani prema razvoju kulturnog turizma. Zagreb je izuzetno bogat upravo kulturnim sadržajima, ali potrebno je dodatno povezati kulturu i turizam, s ciljem njihove što veće valorizacije, a time i stvaranja novih kulturnih sadržaja kojima se bitno produljuje turistička sezona – stav je TZ-a Zagreb.

Pozornica brojnih koncerata, uskoro ‘Piaf! The Show’
Zagreb je pozornica brojnih koncerata; od rocka i hip-hopa do klasične glazbe. Dvorana Vatroslav Lisinski, recimo, ispunjava glazbene želje iz područja klasične glazbe. Cijene ulaznica u Lisinskom su od 50 do 330 kuna koliko bi trebalo izdvojiti za koncert “Piaf! The Show” inspiriran velikom Edith Piaf.

Većina gostiju našega glavnoga grada, prema istraživanju Turističke zajednice Zagreba, kao najveću prednost naše metropole ističe gostoljubive i prijateljski raspoložene Zagrepčane

Čak 71 posto gostiju prihvati običaj pijuckanja kave
Zbog brojnih terasa kafića i običaja pijuckanja kave, gosti često Zagreb opisuju kao veliki dnevni boravak na otvorenom. I to im se, kako se čini, sviđa. Čak 71 posto gostiju tijekom boravka u Zagrebu vrijeme provodi u kafićima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije