Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALI JOŠ NIJE GOTOVO

May uvjerila svoju vladu da prihvati sporazum o Brexitu

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.11.2018.
u 22:54

No, iako je ovakav razvoj događaja golemi korak naprijed prema urednom, ispregovaranom Brexitu, nije sve još gotovo jer nezadovoljstvo najtvrđih zagovornika beskompromisnog Brexita samo se povećalo nakon sastanka Mayičina kabineta

Britanska premijerka Theresa May uspjela je večeras dobiti podršku svoje vlade za ispregovarani sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, nakon čega je taj sporazum na 585 stranica, prvi dokument u povijesti EU koji uređuje pitanje izlaska jedne države iz članstva, i javno objavljen.

I glavni europski pregovarač o Brexitu Michel Barnier odmah je sinoć, u Bruxellesu, izašao pred novinare i objasnio najvažnije detalje sporazuma.Izvanredni summit lidera EU sazvan je za 25. studenog, kada će sporazum biti formalno usvojen, nakon čega ide na ratifikaciju, u britanskom parlamentu vjerojatno 18. prosinca.

No, iako je ovakav razvoj događaja golemi korak naprijed prema urednom, ispregovaranom Brexitu, nije sve još gotovo jer nezadovoljstvo najtvrđih zagovornika beskompromisnog Brexita samo se povećalo nakon sastanka Mayičina kabineta. I skupljaju
se potpisi za pokretanje inicijative izglasavanja nepovjerenja premijerki May.

- Čvrsto vjerujem da je ovaj nacrt sporazuma o povlačenju najbolje što se moglo ispregovarati - rekla je premijerka u sinoćnjem obraćanju javnosti.

- Izbor koji je stajao pred nama bio je težak, posebno u vezi zaštitnog mehanizma koji se tiče Sjeverne Irske, ali kolektivna odluka kabineta je da se vlada slaže s nacrtom sporazuma i (pratećom, op.a.) okosnicom političke deklaracije - dodala je May i poručila da je svjesna da teški dani tek slijede. Tek treba progurati taj sporazum kroz parlament. Neimenovani izvori citirani u britanskim medijima govore da je na sastanku kabineta bilo velikih podjela, da se prijetilo i ostavkama, ali na kraju je očito ipak prevladalo mišljenje da je, premda nisu svi sretni ispregovaranim, alternativa puno gora.

Rješenje za najveći problem na kojem su bili zapeli pregovori, za zaštitni mehanizam koji će spriječiti da se u budućnosti pojavi tvrda granica između Republike Irske (EU) i Sjeverne Irske (UK), pronađeno je u obliku ostanka čitave Ujedinjene Kraljevine u carinskoj uniji nakon Brexita i nakon prijelaznog razdoblja, sve do pronalaska boljeg rješenja za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku.

Premijerka May je tu nešto dobila, jer je EU ranije inzistirala na tome da samo Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji, što bi stvorilo granicu između tog dijela UK-a i ostatka države, no nije dobila sve jer je morala pristati na to da Sjeverna Irska bude tješnje i dublje povezana s propisima EU nego što će to biti ostatak UK-a. Dodatno, May je prihvatila i usklađenost čitave UK s mnogim propisima EU u područjima zaštite okoliša, državnih poticaja i zaštite radnika.

Sve to njezinim protivnicima u vlastitoj vladi i Konzervativnoj stranci i dalje miriše na izdaju, na pretvaranje Britanije u “vazalnu državu” Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije