Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost Europe

Merkel: Vojska EU bila bi poruka svijetu da nikad više nećemo ratovati

Angela Merkel
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.11.2018.
u 18:42

Merkel je priznala da po pitanju migrantske i izbjegličke politike 'Europa još nije onoliko ujedinjena koliko bih voljela da bude'

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas, u govoru o budućnosti Europe pred dupkom punom dvoranom Europskog parlamenta u Strasbourgu, na stvaranje europske vojske i Vijeća sigurnosti Europske unije s rotirajućim predsjedništvom, premda nije govorila o roku u kojem bi se takve ideje mogla ostvariti.

- Trebamo raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu europsku vojsku - rekla je Merkel i dobila snažan pljesak velike većine zastupnika u dvorani, no također i glasne povike “buuu” nekoliko bukača iz euroskeptičnih stranaka. 

- Nisam znao da u ovoj vijećnici ima vukova - komentirao je predsjednik EP-a Antonio Tajani, koji je kasnije još jednom, kad se bukanje ponavljalo u mješavini s glasnijim pljeskom, upitao i treba li možda pozvati veterinara u dvoranu. 

Merkel nije puno obrazlagala svoju ideju europske vojske, premda formulacija “jednog dana” govori o višegodišnjem, možda i višedesetljetnom putu čak i kad bi se svi složili da danas tim putem krenu (a nema znakova da se u ovom trenu slažu), no složila se s ranijom tezom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da bi “europska vojska pokazala svijetu da među europskim državama nikad više neće doći do rata”.

- To bi bila dopuna NATO-u, ne suprotnost - dodala je Merkel, dotičući se argumenta koji protivnici ideje vojske EU često koriste: što će nam to kad postoji NATO. O ideji europske vojske posljednjih su dana govorili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump, koji je Macronovu izjavu da EU treba vojsku kako bi se branila od “Kine, Rusije, pa čak i SAD-a” nazvao “vrlo uvredljivom”.

To se događalo tijekom vikenda, a danas, malo prije no što je kancelarka Merkle započela svoje obraćanje EP-u u Strasbourgu, predsjednik Trump je na Twitteru kritizirao ideju europske vojske podsjećajući da nije Amerika, već Njemačka, ratovala s Francuskom u dva svjetska rata: “Kako je to bilo za Francusku? Oni su počeli učiti njemački u Parizu prije no što su došle SAD. Platite za NATO ili ne!”, napisao je Trump.

Kancelarka Merkel je vrlo jasno danas stajala na liniji Macronovih poruka o nacionalizmu kao zlu, koje je francuski predsjednik izrekao na stotoj godišnjici okončanja I. svjetskog rata ovog vikenda u Parizu.

Nakon Merkel govorili su predsjednici zastupničkih klubova, a najkritičniji među njima bio je, po običaju, britanski euroskeptik Nigel Farage.

- EU sada postaje imperija. Postaje militarizirana EU, nedemokratska EU, EU koja pokreće novi hladni rat protiv SAD-a. Trebamo biti iskreno zabrinuti. Ako mislite da je militarizirana Unija nekakav recept za mir, razmislite ponovo. EU je kreirana kako bi zaustavila njemačku dominaciju Europom, a danas vidimo golu dominaciju - rekao je Farage.

Na to mu je kasnije jedna nizozemska zastupnica rekla da “ne bi prepoznao licemjerje ni da mu stoji pred nosom” jer Farage, naime, ima dvoje djece koji su njemački državljani, a priča o njemačkoj dominaciji. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zahvalio je kancelarki Merkel što na vrhuncu migrantske krize 2015. nije zatvorila granice.

- Bili ste u pravu u takvoj odluci - rekao je Juncker. 

Merkel je priznala da po pitanju migrantske i izbjegličke politike “Europa još nije onoliko ujedinjena koliko bih voljela da bude”. Dodala je da podržava prijedlog Komisije o jačanju Frontexa i stvaranju prave europske granične i obalne straže, naoružane i ovlastima i opremom. No, to se ne može dogoditi ako države ne pristanu prepustiti Uniji i Frontexu dio svoje suverenosti i nadležnosti u čuvanju granica.

- Ako svatko želi zadržati punu nacionalnu nadležnost i nitko ništa ne želi ustupiti, onda Frontex neće moći ispunjavati svoju zadaću. Jedan dio suverenosti moramo prepustiti zajedničkoj graničnoj službi - rekla je Merkel.

Solidarnost u EU je, za njemačku kancelarku, najvažnija vrijednost, a politika solidarnosti znači poštivanje drugih i potpora drugima, istovremeno s držanjem do vlastitih nacionalnih interesa. To nije međusobno isključivo, rekla je Merkel. Biti proeuropski raspoložen znači uviđati i probleme drugih, ne samo sebe. 

I šef kluba socijalista Udo Bullman i šef liberala Guy Verhofstadt kritizirali su Merkel i njezinu Europsku pučku stranku zbog toleriranja nepodopština mađarskog premijera Viktora Orbana, kao što su zatvaranje Srednjoeuropskog sveučilišta i politika protiv migranata. Merkel se na to nije posebno osvrtala. 

>> Pogledajte kako je ova gospođa iznenadila pitanjem Angelu Merkel

Komentara 48

MO
morejeslano
16:58 13.11.2018.

Nakon svog zla kojeg je napravila svim evropskim državama sa svojim pozivom za nekontroliranu migraciju ovoj globalističkoj spodobi još nije dosta zla. Sada pokušava uvesti zajedničku evropsku vojsku. https://www.thesun.co.uk/news/7730361/eu-army-emmanuel-macron-angela-merkel-latest/

I1
ing-12345
17:49 13.11.2018.

Merkel je zlo koje će srećom vrlo skoro biti prošlost.

KK
klara.kos.73
19:22 13.11.2018.

baba se pogubila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije