Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada u raspravu

Theresu May do sada napustilo 14 članova vlade, četiri prijete

Theresa May
Foto: REUTERS
12.11.2018.
u 10:12

Još je oko pet mjeseci ostalo do izlaska Velike Britanije iz EU, a britanska premijerka ima sve manju podršku

Četvorica su dužnosnika, članova vlade, koji zagovaraju ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji na pragu da izađu iz kabineta Therese May, objavio je Sunday Times.

Pritisci na britansku premijerku i dalje rastu nakon što je EU odbilo posljednji njezin prijedlog izlaska Britanije iz EU, javlja londonski list, koji je informaciju dobio iz krugova kabineta, a ne EU. Sve se, kao što je već objavljivano, najviše slama zbog granice s Irskom, odnosno mogućnosti da granica između dvije Irske postane “pravom”, ali ima i drugih tema, navodi britanski mediji. No, izlazak četvorice ministara ne bi bio ništa novo za kabinet britanske premijerke u nevolji.

Bizarni razlozi za izlazak

U petak je kabinet napustio Jo Johnson, mlađi brat nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona. On je od siječnja u kabinetu bio državnim tajnikom ministarstva prometa te tajnikom za London, a izašao je iz vlade upravo zbog Brexita, protiv kojega je glasao na referendumu 2016. godine.

Izjavio je kako je Velika Britanija zbog situacije oko Brexita pred najgorom krizom od Drugoga svjetskog rata te da se u ovom trenutku ne nudi ništa od onoga što je obećavano na početku.

Također, iz vlade Therese May do sada je izašlo čak 14 ministara i drugih visokih dužnosnika, šest je odluku donijelo upravo zbog Brexita. K tome, ima tu i svakakvih okolnosti pod kojima su ministri odlazili.

Michael Fallon, koji je bio ministar obrane, otišao je nakon što ga je novinarka optužila za seksualno uznemiravanje. Priti Patel bila je ministrica za međunarodni razvoj sve dok nije otkriveno kako se u tajnosti sastajala s članovima izraelske vlade. Damian Green bio je šefom kabineta Therese May sve dok se nije otkrilo kako je s računala u svojem uredu u parlamentu slao neprimjerene komentare o pornografiji.

Andrew Griffiths bio je ministrom poduzetništva, koji je morao dati ostavku zbog optužbi za slanje SMS-ova lascivna, pa i agresivno seksualnog sadržaja. Philip Lee, David Davis, Steve Baker, Boris Johnson, Guto Bebb, Jo Johnson svi su s pozicija ministara ili državnih tajnika otišli zbog ovakvog ili onakvog neslaganja s odlukama o Brexitu. Kako britanski mediji pišu, Theresa May i njezini pomoćnici užurbano rade na prikupljanju dovoljno parlamentarnih glasova potrebnih za prihvaćanje konačnog plana o Brexitu. I pri tome ne biraju sredstva, no kako se sada čini bez prevelikog uspjeha.

Glasanje do kraja godine

Jedan je od parlamentarnih zastupnika, primjerice, posvjedočio je kako je četiri puta odbio poziv na objed u Downing Streetu, gdje je trebao razgovarati o svojoj poziciji. Objasnio je to činjenicom da nitko ne zna što britanska premijerka i njezini zapravo rade.

Umjesto da uspije u svojim nakanama, May i njezin šef parlamentarne većine Julian Smith sada su u razmišljanju trebaju li promijeniti taktiku ili se suočiti s porazom u parlamentu pri glasanja koje bi se trebalo dogoditi do kraja ove godine. Kako rastu tvrdnje iz kruga oko May i Europske unije da je dogovor blizu, tako su glasniji oni koji je upozoravaju kako mora promijeniti taktiku na unutarnjopolitičkom planu.

To je pogotovo sjevernoirska Democratic Union Party koja podržava konzervativce u parlamentu.

– Ako vlada počini povijesnu pogrešku i da prioritet umirivanju Europske unije, a ne uspostavi cjelovite i neovisne Velike Britanije, tada ćemo na žalost morati glasati protiv takvog dogovora, izjavio je Steve Baker, koji je ranije izašao iz vlade Therese May, u zajedničkom priopćenju koje je objavio s glasnogovornikom DUP-a Sammyjem Wilsonom, koje je objavljeno u listu Sunday Telegraph.

Nešto je slično izjavio i ministar obrazovanja Damian Hinds, koji je upozorio kako se mora pregovarati o sporazumu koji će podjednako voditi računa o Europskoj uniji, ali i o stanovnicima Velike Britanije koji su glasovali za Brexit. Za takav sporazum May može dobiti podršku.

>> Pogledajte video i saznajte koja su to mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
17:26 12.11.2018.

Englezi izlazite sto prije iz ovog sr***a od EU. Kada bi se jos posrecilo da i Talijani u nekoj bliskoj buducnosti kazu zbogom Diktatorima iz Brisela bilo bi to kraj monstruozne tvorevine koja porobljava i kolonijalizira na novi nacin jer oruzjem vise nije opcija. Dolje EU.

Avatar GRDASIC
GRDASIC
12:08 12.11.2018.

U takvoj situaciji najbolje je gospođi Terezi ponuditi OSTAFKU KRALJICI

AC
accusator
10:21 12.11.2018.

"Vlada u raspravu"?!?.. zaokruzeno crvenim.. pa valjda 'vlada u raspadu'. Kad nadnaslov izgleda blentavo, ni clanak ne moze biti bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije