Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudni obrat

Mađarski sud oslobodio Zsolta Hernadija optužbi za pronevjeru i korupciju

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
03.12.2014.
u 13:31

Hernadijevi odvjetnici najavljivali su da bi presudu mađarskog suda mogli iskoristiti da natjeraju Hrvatsku da odbaci optužbe protiv šefa MOL-a

Prizivni sud u Budimpešti danas je potvrdio presudu tamošnjeg Općinskog suda kojom se šef MOL-a Zsolt Hernadi oslobađa optužbe za prijevaru i pronevjeru koju je protiv njega podigla jedna od dioničarki te kompanije. Time je presuda postala pravomoćna, potvrđeno je Večernjem listu iz suda u Budimpešti.

Riječ je privatnoj tužbi koju je protiv Hernadija podigla bivša suradnica Ilona Banhegyi. Ona je u prosincu 2013. tužila Hernadija da nije dioničare obavijestio o istrazi koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega zbog korupcije i da je taj slučaj utjecao na cijenu dionica te da je zbog njega izgubljen znatan profit. Pri oslobađajućoj presudi u obzir su uzeti dokazni materijali iz procesa koji se u Hrvatskoj vodi protiv Hernadija.

Hernadijevi odvjetnici najavljivali su da bi presudu mađarskog suda mogli iskoristiti da natjeraju Hrvatsku da odbaci optužbe protiv šefa MOL-a jer se pozivaju na zakonski postulat da se istoj osobi ne može dva puta suditi za isto djelo te su odbacili špekulacije da je suđenje u Mađarskoj namješteno i pokrenuto upravo zbog tog razloga.

Hrvatsko pravosuđe Hernadija tereti da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi osigurao da MOL preuzme upravljačka prava u Ini. USKOK je istragu pokrenuo u ljeto 2011. godine, a optužba glasi da su se Hernadi i Sanader dogovorili kako će Sanader za 10 milijuna eura mita pomoći MOL-u da stekne upravljačka prava u Ini. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog.

Pripremno ročište na hrvatskom sudu na kojem će se, među ostalim, odrediti datum početka suđenja u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju odgođeno je krajem prošlog mjeseca do 8. prosinca.

 >> Hernadi namjestio tužbu protiv sebe u Mađarskoj?

Komentara 71

FL
flok
14:01 03.12.2014.

e pa tako je to "neovisno" hrvatsko sudstvo prepoznalo krivnju, a "neovisno" mađarsko sudstvo nije, ja znam samo da ježić nije još pokazao navodno mito, a koliko vidim i neće

FL
flok
13:52 03.12.2014.

ježić još nije uplatio novac od navodnog mita u proračun, dakle, čiji sud laže, naš ili mađarski

Avatar Becarina
Becarina
14:36 03.12.2014.

Ni jedan civilizirani sud ne bi osudio Sanadera bez da vidi "dokaz od pet milijuna eura, zasto bi Madjarski? Sanader treba sto prije na EU instance .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije