Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratili ih u more

FOTO Nevjerojatne scene: Mađari iz mora vadili strogo zaštićene periske, ronilac im očitao lekciju

periska
Foto: Morski.hr
1/2
29.08.2023.
u 11:06

Mađari, koji su navodno isto ronioci, vratili su perisku u more nakon što im je ronilac rekao da je pozvana policija

Tehnička suradnica Hrvatskog veterinarskog instituta Angela Bradarić poslala je portalu Morski.hr priču o periski koju su pronašli i izvadili mađarski turisti na Viru. Policija je žurno reagirala.   

"Mađari vade periske", stoji u poruci koju je dobila Bradarić. 

– Skačem kao oparena... Pitam: "Di si?". Lete poruke, iskaču slike. "Rekao sam im da ne smiju, da je zaštićena, da će platit' kaznu... Ne trzaju! Eno je vanka!" Poruka na desetke, iz svake izbija očaj, nemoć, pitanje što ću sada... Smirujem salve poruka jednostavno: "Zvat ću policiju!" – ispričala je Angela za Morski.hr.

VEZANI ČLANCI:

Odmah je kontaktirala policiju koja je žurno izišla na teren.

– Javi mi se dežurni policajac u Zadru, objasnim tko sam i što radim, u nekoliko rečenica predstavim projekt očuvanja plemenite periske i pitam kome prijaviti ovu devastaciju? Podsjetim na Kazneni zakon. Sve ukratko... Čekam kad će me ohladiti njegova nezainteresiranost, ali događa se upravo suprotno. Čovjek zapisuje moju priču, uzima podatke, gleda tko mu je najbliži da ga pošalje, zamoli me da pošaljem slike na e-mail, kontakt kolege ronioca... jer poslat će odmah ekipu da privedu Mađare. Ljutit je, riječi mu trepere, ali profesionalno kontrolira glas i smirenim tonom me upućuje u postupak. Izaći će odmah na teren – priča Angela. 

Mađari, koji su navodno isto ronioci, vratili su perisku u more nakon što im je ronilac rekao da je pozvana policija. Tvrde da nisu znali za pomor, nisu znali da je periska ugrožena i zaštićena vrsta.

– Vedran je održao i kratku edukaciju, policajcima i Mađarima, šokirali su se kad su čuli da ih je u Jadranu samo 26 živih! I oni su, kao i mnogi drugi, smatrali perisku živom ako strši iz pijeska...Vedran ih je poučio da moraju mahnuti rukom iznad nje da vide je li se zatvara, jer to znači da je živa – ispričala je.

Video: Mađari usred oluje otišli na more na luftiću, pa ih morali spašavati

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
12:04 29.08.2023.

Svaka pohvala ljudima koji su brzo reagirali, upozorili madare i pozvali policiju, a i policiji sto je brzo reagirala i izasla odmah na teren. Rijedak i svijetli primjer kad stvari funkcioniraju onako kako treba. Boli madare briga da li je periska zasticena ili nije on ce je izvadit iz mora i koga briga, govori policiji da nije znao da je zasticena i ugrozena vrsta, a covjek ga na to prije upozorio i da ce pozvat policiju. Laze da izbjegne kaznu! Al neznanje ne oslobada od krivnje stoga treba lupiti takve po dzepu i oderi 30.000 eur kazne i amen. Kazne moraju biti basnoslovne i nesmiljene jedino tako se moze nesto postici njima. Koliki strani ronioci su pocupali periske i koralje iz naseg mora kao da su uzeli kamencic i kasnije ih preprodavali na crno i nikome nista zsto i dolaze ovamo jer znaju da ce ih tu naci, doma su ionako sve pobrali i nije ostala nijedna.

MR
MrkiMedo
13:18 29.08.2023.

Ako policija nije kaznila Mađare iako su vratili periske u more, onda nešto ne štima. Kad me slijedeći puta policija uhvati da sam prebrzo vozio, onda ću reći: "Ali upravo sam smanjio brzinu. Čak i stao." A gospon policajac bi onda trebao reći: "Sve OK. Vozi onda dalje""

Avatar Asterix
Asterix
11:45 29.08.2023.

Plate smještaj i turističku pristojbu pa sebi uzmu za pravo raditi i uzimati što im se hoće. Takvima zabraniti ulazak u Hrvatsku. Imamo mi dovoljno i svojih "bisera".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije