Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VELIKIM PROBLEMIMA

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo: Vlada snizila procjenu gospodarskog rasta

German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt
Foto: STAFF/REUTERS
1/2
21.02.2024.
u 17:14

U vladi priznaju strukturne probleme koji zahtijevaju nužne reforme za potporu gospodarstvu budući da je na kocki ni manje ni više nego njegova konkurentnost, naglasio je ministar.

Njemačka vlada snizila je procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, ističući da nade u brzi oporavak potkopava pad kupovne moći i skupo zaduživanje, koje pritišće potrošnju građana i ulaganja kompanija. Vlada je do sada očekivala da će u ovoj godini aktivnost porasti za 1,3 posto, nakon marginalnog pada aktivnosti u 2023. godini, za 0,3 posto, prema izračunima statističkog ureda.

Svjetsko je gospodarstvo "labilno", rast trgovine na povijesno niskoj razini, što je izazov za izvoznu naciju poput Njemačke, istaknuo je u izvješću ministar gospodarstva Robert Habeck. "Povrh toga, nužno obuzdavanje inflacije rezultiralo je visokim kamatnim stopama, što negativno utječe na ulaganja kompanija", dodao je Habeck, izdvojivši i pad aktivnosti u građevinskom sektoru i definiranje "prioriteta" u proračunu nakon presude ustavnog suda o nenamjenskoj potrošnji.

Ustavni sud presudio je da je vlada neustavno preusmjerila novac iz pandemijskog programa u druge programe, što je u proračunu otvorilo ogromnu 'rupu' i prisililo vladu na smanjivanje potrošnje, uključujući i potporu za visoke troškove energije. Teret je gospodarstvu i visoka inflacija koja bi se u ovoj godini trebala spustiti na 2,8 posto, s 5,9 posto u 2023., prema revidiranim projekcijama.

U vladi priznaju strukturne probleme koji zahtijevaju nužne reforme za potporu gospodarstvu budući da je na kocki ni manje ni više nego njegova konkurentnost, naglasio je ministar. U izvješću pod naslovom "Dugoročno jačati konkurentnost" ministar je zato najavio ciljane porezne poticaje za privatna ulaganja i inovacije.

Ministar najavljuje i podršku "tehnološkom suverenitetu i otpornosti gospodarstva" koja bi trebala osigurati stvaranje vrijednosti u ključnim sektorima poput baterija i poluvodiča. Plan je i "diversifikacija trgovinskih i nabavnih lanaca, dodaje Habeck.

Temeljna je pretpostavka konkurentnosti Njemačke ipak proširena ponuda obnovljive energije, ističe ministar, dodajući da vlada namjerava olakšati proširenje proizvodnih kapaciteta i mrežne infrastrukture. Predlaže i potpore tehnološkom suverenitetu, s naglaskom na sektor poluvodiča i baterija, te diversifikaciju trgovinskih i lanaca nabave. Središnja pretpostavka za jačanje uvjeta u gospodarstvu po njegovim je prijedlozima poboljšana ponuda obnovljivih izvora energije.

Najveći je pak izazov za Njemačku manjak radne snage, naglašava Habeck, koji će se u idućim godinama pogoršani i zakočiti potencijalni rast. Vlada će se zato pojačano angažirati na obrazovanju, boljim mogućnostima za žene i boljim poticajima za starije građane ako su voljni dulje raditi.

Europska komisija snizila je nedavno prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini za pola postotnog boda, na 0,3 posto. U idućoj godini očekuje rast od 1,2 posto, pokazuju zimske prognoze. Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa Njemačkoj rast od svega 0,5 posto u 2024., približno upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto, izračunali su.

 

Komentara 2

XA
xaron
21:34 21.02.2024.

Ministar gospodarstva je Robert H…koji nikad nije radio u gospodarstvu i sad se Njemci čude ko pura dreku kako im to ide tako loše. Ali nema veze , on je jak u Zelenom pokretu i to mu je dovoljno.

SE
Serengeti
18:43 21.02.2024.

Olaf Scholz vodi Njemačku u propast, a s njom i EU. Predlažem da lupite još jače sankcije Rusiji i zamolite SAD da digne u zrak i drugi cjevovod Sjevernog toka 🤣😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije