Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči prve procjene BDP-a

Ljeto donijelo ubrzanje, u 2019. dostižno i 3% BDP-a

BDP
Foto: Davor Javorović/Pixsell
26.11.2019.
u 20:49

HNB je pripremila stres-scenarij ako države koje su glavni hrvatski vanjskotrgovinski partneri pogodi jednogodišnja recesija

Institucije koje prate signale iz ekonomije i na osnovi pojedinih ekonomskih pokazatelja predviđaju kretanje BDP-a vjeruju da je treći ovogodišnji kvartal donio ubrzanje rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda, a koliko je to ubrzanje bilo, vidjet ćemo sutra kada DZS objavi prvu procjenu. Prvi podaci o tromjesečnom BDP-u na razini EU upućuju na određeno usporavanje, eurozona je imala 0,2, a EU prosječnih 0,3 % rasta u odnosu na prethodni kvartal i nešto više od jedan posto na godišnjoj razini.

Sve je to još uvijek pozitivno i daleko od proglašenja recesije koja se s određenim strahom očekivala u Njemačkoj, no prve procjene kažu da su Njemačka, Italija i Austrija imale 0,1 posto ubrzanja u odnosu na prethodni kvartal, a Francuska 0,3 %. Lani je udarni treći kvartal Hrvatskoj donio 0,5 % rasta u odnosu na prethodni, a ovaj bi mogao biti bolji jer je uz uobičajeno dobru turističku potrošnju i rast trgovine na malo zabilježen i oporavak industrijske proizvodnje. Analitičari Ekonomskog instituta vjeruju da je treći kvartal na godišnjoj razini ubrzao na 2,6 %, dok je povećanje u odnosu na drugo tromjesečje moglo biti 0,7 %.

Optimistična je oko ekonomskih kretanja u ovoj godini bila i Europska komisija koja je u redovnim jesenskim prognozama predvidjela da će hrvatski BDP na godišnjoj razini rasti 2,9 %, čime bismo, ako se to očekivanje ostvari, bili među prvih deset članica EU po dinamici rasta. Za iduću godinu očekuje se određeno usporavanje, no o tom potom. Kad su u pitanju domaće ekonomske prilike, može se zaključiti da će se i iduće godine procesi odvijati po inerciji, glavni ton zbivanjima davat će potrošnja građana, zbog turizma koncentrirana u trećem tromjesečju, uz zadržavanje dosadašnje izvozne dinamike i ubrzanje potrošnje države.

HNB je pripremila moguć i dosta izgledan stres-scenarij ako države koje su glavni hrvatski vanjskotrgovinski partneri pogodi jednogodišnja recesija, što bi automatski diglo i premije za rizik, odnosno kamatne stope. U tom bi slučaju, istaknuo je guverner Boris Vujčić, rast BDP-a usporio za 1,6 postotnih bodova, što znači da bi nam stope rasta bile ispod ili oko jedan posto. Najveći bi pad bio zabilježen u izvozu.

– U slučaju recesije monetarna politika ograničena je zbog nužnosti održavanja stabilnog tečaja. Što se fiskalne politike tiče, država može smanjiti porezno opterećenje i povećati javnu potrošnju te tako pokušati stimulirati gospodarski oporavak – kazao je Vujčić.

VIDEO Plaće radnika u najvećim trgovačkim lancima

Ključne riječi

Komentara 3

MU
Muzakus
19:08 14.02.2020.

Rast potrošnjom, treba i to znati :-)

DU
Deleted user
21:48 26.11.2019.

Maras i ekipa na aparatčiku😁

ST
stefj
21:10 26.11.2019.

Opet imamo "ubrzanu" državnu potrošnju. Kako to može biti zdravo? Pa već ovako imamo najveći udio poreza u BDP-u među tranzicijskim zemljama i najveći udio poreza u proizvodnji u EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije