Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt Vlade

Linić nudi obveznice kako bi i narod zaradio na javnom dugu

\'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Izglasavanje povjerenja novoj Vladi na sjednici Hrvatskog sabora. Slavko Linic. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/Pixsell
12.01.2012.
u 22:30

Kamata bi bila bolja nego u bankama, ali prvo treba sačuvati kreditni rejting zemlje.

Ministar financija Slavko Linić otkrio je da u svojim dugoročnim planovima Vlada ozbiljnije računa s domaćim kapitalom i štednjom građana. Uspije li ove godine stabilizirati javne financije i sačuvati kreditni rejting, država bi iduće godine građanima ponudila tzv. narodne obveznice, državni vrijednosni papir koji su dosad kupovale samo banke i drugi veliki investitori. Iduće tri godine Hrvatskoj stiže na naplatu oko 35 milijardi kuna prije izdanih obveznica, u inozemstvu ili kod kuće, koje će kao i dosad vratiti tako što će ići u novi dug.

Siguran vrijednosni papir

– Građane je i prije trebalo uključiti u plasman državnih obveznica – prva je reakcija ekonomista Guste Santinija, koji je nedavno predlagao Vladi da putem narodnih obveznica prikupi novac za otkup Zagrebačke banke od talijanskog vlasnika.

– Dosad su samo banke zarađivale na javnom dugu, nema razloga da se to ne omogući i građanima. Bude li takve obveznice, prvi ću je kupiti – dodaje Santini.

Prikupljanje kapitala prodajom narodnih obveznica još je samo na razini ideje, a Linić kaže da prvo žele steći povjerenje građana i dokazati da znaju upravljati državom, porezima i imovinom. Uvjeri li Linić strane investitore da je Hrvatska sigurna zemlja, lakše će izaći i pred domaću javnost. 
– Dobro je da se banke istisnu s financijskog tržišta, ali treba imati mjeru – upozorava Santini, koji je uvjeren da bi država bez teškoća odmah mogla prodati 15 milijardi kuna narodnih obveznica.

To je deseti dio oročene štednje tvrtki i građana u bankama, koja donosi oko 4 posto godišnje kamate na eurske depozite. Rano je za detalje o mogućim prinosima i proceduri upisa narodnih obveznica, ali pretpostaviti je da bi Vlada građanima ponudila najmanje 6 posto prinosa kako bi ih potaknula da novac preusmjere iz banaka u vrijednosne papire.

Država se lani u inozemstvu zadužila uz kamatu od 7 posto, a cijela priča pada u vodu ako padne rejting jer u tom slučaju zemlju nitko ne bi htio kreditirati ni sa 10 posto kamate. U uspjeh narodnih obveznica ne sumnja ni docent na Ekonomskom fakultetu u Splitu Ivica Pervan zato što su državne obveznice najsigurniji vrijednosni papir bez obzira na rizike koje ovih dana države imaju s dužničkim papirima. Stariji se, međutim, sjećaju gubitaka na zajmu za ceste SFRJ s kraja 80-ih godina jer je inflacija pojela uloženo, propala je država, pa su republičke vlade vadile kestenje iz vatre tako što su prisilile pojedine trgovce da obveznice za ceste primaju umjesto novca.

– Kad bi kojim slučajem došlo do bankrota države, propale bi i banke, ne vidim tu neku prednost bankarskog sektora – dodaje Pervan.

Obveznice se u pravilu izdaju na dulji rok – dvije, pet ili deset godina – ali država jamči isplatu ugovorene kamate (najčešće dvaput godišnje) i povrat glavnice nakon isteka ugovorenog roka. Obveznica se može unovčiti i prije, jer se tim vrijednosnim papirom redovito trguje na burzi.

Važno steći povjerenje

– U idućoj se godini može o tome razgovarati ako građani počnu vjerovati institucijama. Nećemo novac pretakati u banke, već ćemo dati građanima da usmjeravaju svoju štednju, ali ih prvo moramo uvjeriti da država može funkcionirati – kazao je danas Linić.

Kukuriku koalicija dosad je najavljivala plasman obveznica za projekte, a procedura izdavanja narodnih obveznica vjerojatno bi bila slična upisu državnih dionica, IPO-ima Ine i T-HT-a, koji su dobro primljeni kod građana, ali pad burze zasjenio je taj uspjeh.

Komentara 120

DU
Deleted user
11:10 13.01.2012.

Naplatite ratnu odštetu od serbije i eto novca.

LO
LOGIC
15:34 16.01.2012.

jeb*š Caritas i Crkveni križ kad imamo tako dobrog ministra financija!

UF
ufrm
23:21 12.01.2012.

@munjenko zidovi i romi su udruga gradana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije