Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA NABAVA

Lijek plaćaju tisuću puta skuplje zbog pakiranja?

lijekovi
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
12.04.2018.
u 18:58

HALMED daje suglasnost za unos i uvoz neregistriranih lijekova, a ne može je dati ako ne provjeri ispravnost originalnog pakiranja

Izjava uglednog neurokirurga prof. Josipa Paladina da bolnice plaćaju pripravke po maloprodajnim, znatno višim cijenama izazvala je pažnju čelnika Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, koji se zbog te izjave obratio saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb.

Godišnje i 400 milijuna kuna

“Zbog postojećih zakonskih propisa, ravnateljstva hrvatskih bolnica lijekove iz inozemstva za svoje pacijente prisiljena su kupovati po maloprodajnim cijenama, zbog čega hrvatski sustav javnog zdravstva za njihovu nabavu godišnje nepotrebno plaća od 300 do 400 milijuna kuna”, izjavio je prof. Paladino u HRT-ovoj emisiji NU2.

Zazvonilo je to mnogima, a reagirao je Damir Jukica iz Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba.

– Naveo je kao primjer jedan inozemni medicinski pripravak čiju jednu bočicu od 4,5 ml hrvatski sustav javnog zdravstva plaća 15 tisuća kuna, a uz jednostavnu promjenu postojećih hrvatskih zakonskih propisa mogao bi ga nabavljati po cijeni od dva eura. Zvao sam profesora i zamolio da objasni, ali nije – kaže nam Jukica, koji se obratio saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku i njegovoj predsjednici dr. Ines Strenji Linić s molbom da istraže o čemu je riječ i možebitno potaknu zakonske promjene kako se ne bi događalo da se lijek plaća po nerazmjerno većoj cijeni više nego što je to moguće.

Na naše pitanje da objasne o čemu je riječ, iz HZZO-a smo dobili sljedeći odgovor:

“Cijena, koju je spominjao prof. Paladino, odnosi se na 5ALA (5 aminolevulinska kiselina), a kojoj je prema ATK klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije dodijeljena šifra L01XD04. 5ALA ne nalazi se u važećim listama lijekova HZZO-a te stoga ne podliježe izračunu cijene koji provodi HZZO.

5ALA vjerojatno nabavljaju za svoje potrebe bolnice putem javnog natječaja te vas upućujemo da se obratite bolnicama u vezi s postupkom nabave i cijenom lijeka”. Ni HALMED ni Rebro nisu nam odgovorili.

U KBC-u Zagreb nisu nam jučer stigli odgovoriti ni objasniti o čemu je riječ. Nekoliko bolničkih ravnatelja s kojima smo razgovarali govori isto – bolnice nabavljaju putem javne nabave lijekove koji su propisani, odnosno na listi su lijekova HZZO-a. Cijena može biti ista kao na listi ili niža. Lijekovi koji nisu na listi HZZO-a nabavljaju se interventnim uvozom, a to je onda u nadležnosti Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Mala pakiranja

Prema Zakonu o lijekovima, HALMED daje suglasnost za unos i uvoz neregistriranih lijekova, a ne može ih odobriti ako ne provjeri ispravnost originalnog pakiranja.

Neslužbeno smo čuli da proizvođači u tom slučaju ne žele slati veleprodajna pakiranja da ih se otvori samo radi provjere, jer im se to ne isplati. Šalju samo ona manja, namijenjena maloprodaji, a ta su znatno skuplja. 

Pogledajte i galeriju: Ovo je ljekoviti napitak koji će vam pomoći očuvati zdravlje sa samo dva sastojka

lijekovi
1/4

Komentara 4

Avatar patkovic
patkovic
19:47 12.04.2018.

ništa čudnoga - ako je "rabat" za odgovornu osobu npr 10% onda nije više ekonomska logika nego obrnuto , što veća cifra bolji je rabat

RI
rimac444
21:20 12.04.2018.

To je otkrio drug dr. Paladin koji je pokazao svoju humanost uzimanjem mita od najjadnijih, privilegirani pacijenti, zlorabu liste čekanja, bogaćenje. Liječnik sa takvim ponašanjem u jednoj Njemačkoj bi davno ostao bez licence i završio u zatvoru.

Avatar maxist
maxist
06:53 13.04.2018.

Koliko je njih na pipi korupcije da se namire ? 2 eura-15000kn ? .....bolesno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije