Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijedak zahvat

Liječnici u Merkuru napravili čudo

Riječanin Roberto Jardas imao je tumor na gušterači
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.06.2017.
u 15:12

Pacijent se ujedno riješio i šećerne bolesti jer sada više ne mora biti na inzulinu, kad ima novu gušteraču, kaže dr. Stipislav Jadrijević

Transplantacija je sama po sebi čudo, istovremeno presađivanje dva organa još veće, a ako je to kombinacija gušterače i jetre, onda je riječ o iznimno rijetkom medicinskom zahvatu koji izaziva veliku pažnju struke i javnosti. Roberto Jardas, 58-godišnji Riječanin, jučer je sa smiješkom izašao iz KB Merkur, nakon što su mu prije 20 dana presađena upravo ta dva organa odjednom.

Tumor se širio

– Odlično sam! – kazao nam je sa smiješkom ustajući s kreveta kako bi ispričao svoju priču.

– Tumor na gušterači otkriven mi je slučajno u listopadu 2015. u riječkom KBC-u, gdje su me liječili od infekcije streptokokom. Ondje mi to nisu mogli operirati pa sam odabrao Merkur, gdje sam prvi put sreo dr. Jadrijevića. U svibnju prošle godine uklonjena mi je gušterača, slezena, dio jetre i komadić crijeva. Jetra su, naime, bila podrezana, računalo se da će se očistiti, međutim, tumor se širio dalje pa smo dogovorili novu operaciju. Doktor je predložio da mi se istovremeno presade i jetra i gušterača – govori. Napravio je pretrage kod dr. Tajane Filipec Kanižaj, kojoj izražava zahvalnost, baš kao i dr. Jadrijeviću.

– Vrlo brzo uslijedio je poziv, našao se donor. Ipak, organi nisu odgovarali. No za dva dana pojavio se novi donor i 5. lipnja zvali su me opet iz Merkura, nastavlja.

– Predvečer 5. lipnja, u subotu, dobili smo poziv da imamo donora koji odgovara, 6. lipnja u pola pet ujutro ušli smo u salu, a operacija je trajala do 12.30 – kaže nam dr. Nataša Višković Filpčić, anesteziologinja iz tima koji je pod vodstvom sada već čuvenog dr. Stipislava Jandrijevića izvela ovu dvostruku transplantaciju.

– Ova je operacija specifična jer čovjek je imao neuroendokrini tumor gušterače koji je metastazirao na jetru i nakon što smo mu operirali taj tumor i uklonili cijelu gušteraču, trebali smo čekati dvije godine. U međuvremenu je išao na kemoterapije i s obzirom na to da se tumor u jetri nije dalje širio, odlučili smo se presaditi i jetru i gušteraču. Pacijent se sada riješio i šećerne bolesti jer, nakon vađenja gušterače morao je biti na inzulinu. Sada više ne mora jer ima novu gušteraču – kazao nam je prof. Jadrijević.

Previše emocija

Obitelji donora posebno su zahvalni i liječnici i R. Jardas. Riječ je o mlađoj osobi, kakva i inače bude kad je riječ o donoru gušterače, jer cilj je da presađena gušterača inzulin luči što dulje.

G. Jardasa jučer su čekali supruga i sin, da ga odvedu kući.

– Napokon! Presretna sam! Čekali smo godinu dana, pa neizvjesnost prvih dana nakon operacije, kad je dr. Jadrijević rekao da je kritično... Previše je emocija! – gutajući suze rekla je Bojana Jardas.

Komentara 4

OG
Oger
15:49 27.06.2017.

Duboki poklon lijecnickoj ekipi.

KR
krolosanda
16:17 27.06.2017.

To je bozji dar i prava vijest. Svako dobro i pacijentu i ljecnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije