Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zuzana Čaputova

Liberalna odvjetnica na udaru crkve i konzervativaca - tko je prva slovačka predsjednica

Zuzana Čaputova, prva slovačka predsjednica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
31.03.2019.
u 16:30

Tokom izborne kampanje bila je metom različitih podmetanja i dezinformiranja, imputiralo joj se židovsko porijeklo koje se dokazivalo montiranjem 'odgovarajućeg' nosa

Zuzana Čaputova odnijela je jučer pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj. Liberalna odvjetnica nadmašila je neovisnog kandidata Maroša Šefčovića, potpredsjednika Europske komisije, s oko 58 u odnosu na 41 posto glasova.

Tko je prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke?

Četrdesetpetogodišnja Zuzana Čaputova, koja je u politiku ušla tek krajem 2017., u sklopu novoosnovane Progresivne stranke, žestoka je kritičarka slovačkih vlasti i aktivistica za zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije, zbog čega su je već prozvali slovačkom Erin Brockovich.

Zuzana Čaputova, prva slovačka predsjednica
1/10

Zuzane Čaputova uživa povjerenje birača ne samo zbog svog dugogodišnjeg rada i borbe protiv establišmenta već i zato što je i u predizbornoj kampanji otvoreno zastupala stavove koji nisu u skladu s mainstreamom u Slovačkoj. U to spada zalaganje za istospolna partnerstva i za abortus, a to joj dodatno donosi popularnost, a slovi i kao nepotkupljiva i osoba s integritetom. Ostala je zapamćena po višegodišnjem procesu kojim je dobila presudu važnu za Slovačku, kojom je spriječeno da u njezinu rodnom gradu Pezinoku bude odlagalište smeća.

Čaputovu je kritizirala Crkva te ostale konzervativne skupine zbog stava o pobačaju i homoseksualcima.

Tokom izborne kampanje bila je metom različitih podmetanja i dezinformiranja, imputiralo joj se židovsko porijeklo koje se dokazivalo montiranjem 'odgovarajućeg' nosa, a zbog naklonosti LGBT zajednici nadbiskup Trnave Jan Orosch pozvao je vjernike da uopće ne izađu na izbore, radije nego da glasaju za Čaputovu a da su njezine ideje oko prava LGBT zajednice grijeh.

Čaputova je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.

Čini se kako je dosta simpatija posljednjeg tjedna pokupila nakon uhićenja multimilijunaša Mariana Kočnera koji je optužen upravo za Kuciakovo ubojstvo. Tada je u prvi plan došla informacija kako se Čaputova Kočneru već suprotstavljala u slučaju odlagališta u svojem rodnom gradiću Pezinoku nedaleko Bratislave.

U skladu sa svojim političkim stavovima, govor je započela zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina - mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Ključne riječi

Komentara 50

KO
komunikolog
17:10 31.03.2019.

Čudna logika? Kada na izborima pobjedi liberalni političar oda je to festival demokracije a kada pobjedi konzervativni onda je sumrak demokracije. Novinarstvo?!

Avatar andrej III
andrej III
17:10 31.03.2019.

"zagovara abortus i istospolna partnerstva"... Ko normalan zagovara abortus!? Valjda postoji planiranje obitelji i kontracepcija kao izbor planiranja .... Posebno je interesantno zagovaranje besplatnog abortusa kao metode planiranja obitelji.. Pravo na abortus i istospolna partnerstva su samo sinonim oponiranja Crkvikvi i tradicionalnom društvu...inače su kao t ema glupost i izmišljotina...

BO
bombony
17:01 31.03.2019.

Sto se mene tice moze biti i Marsovac, bitno da sve sto radi radi u svojoj kuci i ne gura nosinu u tudje zemlje, kako je najavila da ce njena kandidatura potaknuti i ostale '' ljevice'' da krenu u juriss na suvereniste i ''populiste''okolo po Europi, citaj u juris na civilizaciju i demokraciju u tudjim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije