Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva predsjednica

Liberalka Čaputova izabrana za prvu slovačku predsjednicu

Zuzana Čaputova
Foto: Reuters
1/5
31.03.2019.
u 07:39

Čaputova je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva novinara, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.

Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova pobijedila je u subotu na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, postavši prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke.

Nasuprot trendu jačanja populista i antieuropskih političara na čitavom kontinentu, 45-godišnja Čaputova je na valu nezadovoljstva javnosti zbog korupcije odnijela pobjedu u drugom krugu, osvojivši 58,3 posto glasova, nakon obrađenih više od 98 posto biračkih mjesta.

Neovisni kandidat Maroš Šefčovič, 52-godišnji potpredsjednik Europske komisije kojeg podupire stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti) dobio je 41,7 posto glasova.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Promjene na vlasti pokrenute su u veljači prošle godine, nakon masovnih prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Čaputova je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva novinara, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.

S izbornim sloganom "Uvijek za Slovačku", Šefčovič obećava da će povećati socijalne povlastice za starije osobe i za mlade obitelji.

Pravnica i ekološka aktivistica Čaputova članica je Progresivne slovačke koju je obećala napustiti bude li izabrana na predsjedničku dužnost, a podržale su je opozicijske stranke, manja stranka u vladajućoj koaliciji koja predstavlja mađarsku manjinu i predsjednik na odlasku Andrej Kiska.

Svoj govor započela je zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina - mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.

Čaputovu kritiziraju Crkva i ostale konzervativne skupine zbog stava o pobačaju i homoseksualcima. 

Predsjednik Slovačke ima male ovlasti, ali je glavni zapovjednik oružanih snaga, te može uložiti veto na nove zakone i imenuje najviše suce.

Pogledajte i video Što je šefica napravila radnici

Komentara 11

VI
VisAVis2
08:55 31.03.2019.

Eto, koliko god navijali i ovdje ljevica poražena!!!

GO
GorenjeHiSense
09:07 31.03.2019.

U lipoj našoj balkanskoj ne bi imala sanse! Mi volimo hdz i balkansku kraljicu Kolindu! A da na balkanu spomenis gay brakove gotov si! A kamo li da podrzavas tako nesto....balkanci nisu sigurni u svoj seksualni identitet i boje se svih koji nisu isti nalik nama ( vjera, sex orientacija, narodnost, boja kože, politicka pripadnost, podtijetlo....). Zato je normalno da je slovacka daaaaaleeeeeeeeekooooo ispred lipe nase balkanske. Da bi nasa država posta nalik slovacke moramo prvo postat sigurni sami u sebe i nasu kulturu a ne da se bojimo svih susjeda, jadnih izbjeglica, drugih vjera, kultura....drzavno ili samopouzdanje gradjana je temelj koji nikad nije stabilan ako sta u njemu nacionalizam i strah. Siguran sam da ce lipa moja jednog dana bit nalik slovenije, ceske, slovacke....a kasnije i bolja!

KU
Kunroa
16:16 31.03.2019.

ova žena je pametna,ne priča gluposti i napredna je......Naša je nazadna i nema pojma o mnogo čemu.Najvažniji joj je izgled i slikanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije