Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTIMISTIČNI KANCELAR

Kurz obećao Austrijancima: Tko želi, bit će do ljeta cijepljen

FILE PHOTO: Austria's Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference in Vienna
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
07.03.2021.
u 12:27

Podaci pokazuju da je od početka pandemije do nedjelje u Austriji zabilježeno ukupno 475.070 oboljelih, 443.152 ozdravljenih i 8.713 COVID-19 umrlih

„Stariji ljudi imaju apsolutnu prednost. Isporuke cjepiva su sve veće, tako da će do kraja travnja biti cijepljeni svi stariji od 65 godina. Opće pravilo koje vrijedi je: Tko želi, biti će do ljeta cijepljen“, obećao je austrijski kancelar Sebastian Kurz Austrijancima.

Kurz nastoji, kako navode domaći mediji u nedjelju, svojom optimističnom korona prognozom „raspršiti nadu i optimizam“ u narodu.

„U ožujku ćemo dobiti milijun doza cjepiva, a do ljeta 6,8 milijuna doza“, istakao je kancelar.

U 8,9 milijunskoj Austriji 1,4 milijuna osoba mlađih od 16 godina neće biti cijepljeno. Trenutačna je situacija takova da je već prvu rundu cjepiva dobilo više od pola milijuna Austrijanaca, a oko 300.000 je već dobilo i drugu, završnu rundu cjepiva.

Do jučer je u Austriji cijepljeno ukupno 802.973 osoba.

Vezano uz nedavni posjet Izraelu s danskom kolegicom Mette Frederiksen na kojem je dogovorena trlateralna suradnja na području istraživanja, razvoja i proizvodnje druge generacije cjepiva protiv koronavirusa i njegovih mutacija,  Kurz je rekao kako statistike kod epidemiološke situacije pokazuju da „napetost u nekoj zemlji popušta tamo gdje su cijepljeni stariji od 50 godina“.

Što se tiče popuštanja napetosti u Austriji, trenutačno nema ni govora. Naprotiv, situacija je alarmantna jer posljednjih dana i tjedana ponovno je zabilježen rast broja novozaraženih i sve su puniji Odjeli intenzivne njege zbog  razantnog širenja britanske mutacije koronavirusa ovom alpskom zemljom. U Beču je oko 75 posto potvrđenih slučajeva zaraze britanskim sojem, a u pokrajini Gradišće već gotovo 90 posto, javljaju mediji.

A kada smo kod Beča, on je posljednjih dana među najzaraženijim austrijskim pokrajinama. Nakon u petak preko 800 novozaraženih u samo 24 sata, te u subotu daljnjih 524, u nedjelju je austrijski glavni grad, na dan kada ima znatno manje testiranja nego radnim danom, osvanuo s gotovo 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, točnije s njih 599. Na neslavnom drugom mjestu je najveća austrijska pokrajina Donja Austrija s 560 novozaraženih.

Prema nedjeljnim podacima Ministarstva zdravlja u proteklih 24 sata u Austriji je zabilježeno 2.199 novozaraženih i još 19 umrlih. Hospitalizirano je 2.199 osoba, uključujući 314 u intenzivnoj njezi.

Podaci pokazuju da je od početka pandemije do nedjelje u Austriji zabilježeno ukupno 475.070 oboljelih, 443.152 ozdravljenih i 8.713 COVID-19 umrlih.

Sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika također je u vidnom porastu i trenutačno iznosi 174,7. Na dan popuštanja mjera 8. veljače, dakle prije mjesec dana bila je oko 105.  Zbog zabrinjavajućeg porasta broja novozaraženih, razantnog širenja mutacija zemljom, kako britanske tako i južnoafričke locirane uglavnom u Tirolu, austrijski politički vrh najvjerojatnije, barem prema procjenama i upozorenjima stručnjaka, neće moći provesti svoju najavu od 1. ožujka o daljnjem „otključavanju“ Austrije sredinom, odnosno krajem ožujka. Naime, 15. ožujka su za djecu i mlade ponovno trebale biti dozvoljene sportske aktivnosti na otvorenom, a od 27. ožujka trebale su početi raditi terase kafića i restorana, uz posebne mjere zaštite, obvezni negativni korona test i FFP2 masku.

Neki od medija u nedjelju pišu kako je konzervativni  kancelar Sebastian Kurz za daljnji korak „otključavanja“ Austrije, uz točno propisane zaštitne mjere, ali da ga u tome „koči“ njegov koalicijski partner iz stranke „Zelenih“, ministar zdravlja Rudolf Anschober.  

Komentara 5

PR
prokurator
16:49 07.03.2021.

fala kurzu.

Avatar majkuvam
majkuvam
17:57 07.03.2021.

Uz dobrog Kurza problema nema...

DU
Deleted user
17:56 07.03.2021.

Ha, ha, ha, kako sam i predvidio moj komentar je pobrisan a ja sam dobio crveni karton!!! A samo sam napisao da Kurz nema kaj obećavati jer su i on i njegova vlada na kraju i ne buju dočekali ljeto na vlasti!!! Ajde sada i drugi crveni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije