Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHVALJUJUĆI AUSTRIJANCIMA

Kurz: 'Do ljeta dodatnih 5 milijuna doza cjepiva za EU, Austriji 100.000'

BKA Hans Hofer
05.03.2021.
u 15:22

U Austriji je danas zabilježeno daljnjih 2.668 novozaraženih koronavirusom i još 17 umrlih u proteklih 24 sata

„Polymun Scientific, farmaceutska tvrtka za proizvodnju cjepiva iz Klosterneuburga povećat će svoju proizvodnju i umjesto 15 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa proizvest će do ljeta više od 20 milijuna doza. Dakle za 5 milijuna doza cjepiva povećati će se kontingent Europske unije, a za Austriju to znači do ljeta 100.000 dodatnih doza“, rekao je u petak na konferenciji za novinare u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz u nazočnosti dr. Dietmara Katingera, osnivača i direktora ove bio-farmaceutske tvrtke sa sjedištem nedaleko Beča.

„Pandemija je za sve ogroman izazov. Izlaz iz nje je cijepljenje“, istakao je Kurz dodavši kako je to „jedini mogući put povratka normalnom životu i  pobjede pandemije“.

Dr. Katinger je istakao kako tvrtka Polymun proizvodi u Austriji lipidne nanočestice za mRNA cjepivo farmaceutskog koncerna BioNTech/Pfizer. Napomenuo je kako austrijska tvrtka svoj Know-how daje na raspolaganje i drugom tvrtkama parnerima u lancu BioNTech/Pfizera.

„Držimo da je privilegija i čin snage imati veliku ulogu u takovoj globalnoj mreži“, dodao je Katinger. Ustvrdio je kako je to ne samo za njega i njegovu tvrtku nego i za njegove zaposlenike „ poseban znanstveni izazov“.

Novinare je također zanimalo kakvu je suradnju kancelar Kurz jučer  dogovorio u Izraelu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i  danskom kolegicom Mette Frederiksen, koja je kod nekih zemalja članica EU-a izazvala kritike, kao primjerice u Francuskoj.

„Dogovorili smo osnivanje zajedničkog fonda za istraživanje, razvoj i proizvodnju cjepiva druge generacije protiv koronavirusa za naredne godine. Smatram da je dogovoreni Fond od 50 milijuna eura ulaganja od Austrije, Izraela i Danske dostojan pažnje u relaciji s Fondom EU-a od 150 milijuna eura“, rekao je Kurz, poručivši svojim kritičarima da i oni „zasuču rukave“ i daju svoj doprinos savladavanju pandemije koronavirusa i njegovih već brojnih mutacija.

„Ne, to nije skretanje Austrije sa njenog europskog puta. Mi smo vrlo  aktivni u EU  i želimo dati svoj doprinos“, pojasnio je austrijski kancelar.

Na zamolbu da komentira brojne kritike na prijedlog uvođenja „zelene putovnice“ u EU , čiji je i sam predlagač i veliki zagovornik, Kurz je istakao:

„Mi smo izvozna, turistička zemlja. Zelena putovnica je jedna od mogućnost da se granice otvore i da se ponovno pokrene gospodarstvo. Zato se borimo da to što prije uspije“.

Domaći novinari su također tražili od Kurza da kaže da li će početkom tjedna najavljeni korak austrijske vlade o daljnjem otvaranju Austrije 15. odnosno 27. ožujka i dalje ostati na snazi unatoč sve zabrinjavajućem rastu broja novozaraženih u zemlji. Njegov odgovor je bio kratak i jasan:

„Ne želim dnevno filozofirati kako dalje“.  Dodao je kako se dnevno, od jutra do navečer bavi objavljenim brojkama novozaraženih i da je evidentan njihov trenutačni porast, koji je bio očekivan.

„Na Istoku je brži porast, a još je brži u Mađarskoj. Ali mi nismo vidovnjaci“, poručio je Kurz, napomenuvši kako „trenutačno nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti daljnji razvoj situacije“.

Inače, u Austriji je danas zabilježeno daljnjih 2.668 novozaraženih koronavirusom i još 17 umrlih u proteklih 24 sata. Ono što posebno zabrinjava je svakim danom sve više hospitaliziranih i pacijenata  u intenzivnoj njezi. S petka na subotu na bolničkom liječenju je bila 1.421 osoba, uključujući njih 326 u intenzivnoj njezi.

Od početka pandemije do petka u Austriji je zabilježeno ukupno 470.314 COVID-19 oboljelih, 439.101 ozdravljenih i 8.669 umrlih. Do jučer je u ovoj alpskoj zemlji protiv koronavirusa cijepljeno ukupno 742.374 Austrijanaca.    

 

Na Dan žena otkrivamo sve

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:47 05.03.2021.

Zakaj ne pišete da Kurz namjerava uvesti zakon po kojemu ako ti u posjet dodju prijatelji i ako vas je više od 4 u stanu, onda to ide kao event i za to treba dozvola!!! U vlastitom domu!!! To ni Gestapo ni Stasi nisu radili!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije