Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKET INVESTIRANJA

Kurz: Austrijska vlada u općine ulaže milijardu eura, još dosad nikada prisutna dimenzija

Kurz(sredina) i Anschober (lijevo)
Foto: BKA - Arno Melicharek
1/6
25.05.2020.
u 14:57

Ukazao je kako je zbog koronakrize došlo do značajnog smanjenja prihoda općina. Samo izostanak komunalnog poreza iznosi oko 400 milijuna eura.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, potkancelar Werner Kogler i ministar financija Gernot Blümel predstavili su u ponedjeljak u Beču Paket ulaganja austrijske Vlade u općine i gradove „težak“ čak milijardu eura.

Svoje viđenje o kako je kancelar Kurz naglasio „ dosad još nikada prisutnoj dimenziji“ ulaganja u austrijske općine iznijeli su i predsjednik Saveza austrijskih općina Alfred Riedel, predsjedavajući Saveza austrijskih gradova, bečki gradonačelnik Michael Ludwig i predsjedavajući konferencije austrijskih zemaljskih poglavara i čelnik austrijske pokrajine Gornje Austrije Thomas Stelzer. Govoreći o ovom izuzetno voluminoznom investicijskom paketu kancelar Kurz uvodno je rekao kako vlada ima dva cilja na kojima radi „dan i noć“: održati brojke zaraze koronavirusom na niskoj razini i investicijama oživjeti gospodarstvo kako bi osigurala radna mjesta.

Ukazao je kako je zbog koronakrize došlo do značajnog smanjenja prihoda općina. Samo izostanak komunalnog poreza iznosi oko 400 milijuna eura. „Općine su najveći ulagači države“, rekao je potkancelar Kogler dodavši kako se stoga njihova ulagačka snaga mora „bar dobrim dijelom održati“. Napomenuo je kako bi sve ostalo imalo „dramatične“ razmjere. Posebno je izrazio zadovoljstvo da je u navedenom Paketu „prisutna i ekološka komponenta“. Ministar financija Blümel je rekao kako je Paket ulaganja u općine jedan u nizu „Comeback“ paketa pomoći ponovnog pokretanja austrijskog gospodarstva.

„Paket ima volumen od milijardu eura i njime dajemo potporu postojećim i budućim investicijama“, istakao je. Napomenuo je kako se sredstva iz Paketa pomoći općinama namijenjena za ulaganja u dječje vrtiće, škole, staračke domove, sportske objekte te javni prijevoz, crkve, kulturne objekte, širokopojasni internet itd.

Ministar financija je istaknuo kako je Paket pomoći općinama na snazi do 31.12.2021. godine i kako do tog datuma općine mogu prijaviti svoje projekte, te da će ključ raspodjele sredstava biti broj stanovnika.

Predsjednik Saveza austrijskih općina Riedl je zahvalio Vladi na „velikodušno“ izdvojenim sredstvima istaknuvši kako njima „osigurava na tisuće i tisuće radnih mjesta“.

Bečki gradonačelnik i predsjednik Saveza gradova Ludwig se je pridružio pohvalama upućenim Vladi, naglasivši kako je Vlada tim investicijskim paketom „ jednim potezom u isto vrijeme zadovoljila dva važna prioriteta: potporu gospodarstvu i ekologizaciju. Predsjednik Konferencije austrijskih zemaljskih poglavara Stelzer je naglasio kako je Paket ulaganja u općine vrijedan milijardu eura važan za „osiguranje regionalnih gospodarskih tokova“.

Komentara 1

DR
Dragi74
16:53 25.05.2020.

Hrvatska vlada ulaže milijarde u županije..kako...pa ne kradu svoj novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije