Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Historia mutatur...

Kronika Wikipedijinog rata oko iračkog rata

jedna odrednica u 12 tomova
James Bridle
11.09.2010.
u 16:43

Sve izmjene Wikipedijine odrednice o iračkom ratu između 2004. i 2009. izdavač James Bridle je sakupio, stavio na papir i otisnuo u dvanaest tvrdo ukoričenih tomova

- Sve je tu: rasprave oko brojki, različita mišljenja o relevantnosti i politička stanovišta, kao i česti trenuci kad bi netko cijelu stvar izbrisao i napisao samo "Saddam Hussein was a dickhead" ("Sadam Husein je bio zakurac") – kaže James Bridle o svojem izdavačkom poduhvatu, kronici izmjene ratne kronike, i dodaje:

- Ovo je historiografija. Ovako kultura ustvari izgleda: proces argumentacije, suprotnih i povlađujućih mišljenja, postupne i ne uvijek točne kodifikacije. A po prvi put u povijesti, napravili smo sustav koji je, možda samo na kratko vrijeme ali trenutno svakako, u stanju zabilježiti svaki pojedini od tih beskrajno važnih djelića informacije. Sve bi trebalo imati tipku "povijest". Potrebno je da razgovaramo o historiografiji, da ispliva na površinu taj proces, da preispitamo apsolutističku naraciju o prošlosti i time i o sadašnjosti i budućnosti.

Komentara 2

Avatar Časna seka
Časna seka
19:46 11.09.2010.

Sviđa mi se kako je novinar preveo dickhead..

OB
-obrisani-
22:12 11.09.2010.

I piše ovako: “- Sve je tu: rasprave oko brojki, različita mišljenja o relevantnosti i politička stanovišta, kao i česti trenuci kad bi netko cijelu stvar izbrisao i napisao samo \"Saddam Hussein was a dickhead\" (\"Sadam Husein je bio za*****\")) ...... Dakle grozno, upotrebljena je riječ na “K“ a cenzor ga propustio, ajde da je napisano “nježnikast ili falusoidalan“ ali ovakve prostote, skoro me oduzelo kada sam tu prostotu vidio. Onako usput u citiranom članku ovih novina je “bekina“ riječ jer me filter blokirao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije