Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladiću doživotna robija

Kriv je za genocid uz veliku pomoć Beograda

Ratko Mladić
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/11
22.11.2017.
u 20:00

Ratni zapovjednik bosanskih Srba ostatak života provest će u zatvoru kao najveći osuđeni ratni zločinac u suvremenoj europskoj povijesti

Na sve moguće načine trudio se odgoditi izricanje presude tvrdnjom da bi ga u sudnici, zbog prevelikog uzbuđenja, mogla zadesiti smrt, no presuda je izrečena i dobio je – ostatak života proveden u zatvoru kao najveći osuđeni ratni zločinac u suvremenoj europskoj povijesti.

Ratko Mladić (74) proglašen je krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, i osuđen na doživotni zatvor. Sam kraj presude nije dočekao jer je izbačen iz sudnice nakon što je bez dozvole ustao, počeo galamiti, psovati sud i hrvati se sa stražarima.

Dokazao kolika je kukavica

Bila je to scena koja se dogodila usred čitanja presude. Dotad je Mladić mirno sjedio i slušao kako predsjednik raspravnog vijeća, sudac Alphons Orie, čita sve utvrđene zločine i postojanje četiriju udruženih zločinačkih pothvata u BiH. No prije nego što je sudac Orie krenuo čitati dio presude koji govori o utvrđenoj Mladićevoj odgovornosti u tim zločinima, osuđenik je putem svojih odvjetnika tražio stanku jer navodno
mora na toalet.

“Vojvoda se usrao”, čuo se komentar na dupkom punoj galeriji sudnice.

No, umjesto najavljenih pet minuta, stanka je trajala više od pola sata zbog toga što je Mladić imao povišeni krvni tlak, na račun čega su njegovi odvjetnici po povratku u sudnicu pokušali prekinuti izricanje presude. Kad suci nisu na to pristali, Mladić je podivljao i izbačen je iz sudnice, uz psovanje i povike “laž, to je laž”.

Ratko Mladić
1/17

– Još jednom je dokazao kolika je kukavica – komentirao nam je poslije Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, koji je u granatiranju tijekom opsade grada, što je jedan udruženi zločinački pothvat za koji je Mladić jučer osuđen, izgubio 11-godišnju kćer.

Jedna majka iz Srebrenice u prvim reakcijama po izlasku iz suda rekla nam je da Mladićevo ponašanje pokazuje “kakva je njegova
kultura i karakter”.

– To je zvijer obučena u ljudsku kožu – rekla je.

– Mislim da su mnogi članovi obitelji njegovih žrtava imali povišeniji krvni tlak nego on – rekao je glavni tužitelj Serge Brammertz
kad smo ga pitali kako je doživio Mladićevo ponašanje na izricanju presude.

– Bio je to samo njegov šou – dodao je Brammertz. Četiri udružena zločinačka pothvata za koja je Mladić osuđen su: (1) sveobuhvatni UZP koji je imao za cilj etničko čišćenje bosanskih Muslimana i bosanskih  Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, (2) UZP koji je imao za cilj provođenje genocida u Srebrenici, (3) UZP opsade, teroriziranja, granatiranja i snajperskog djelovanja po Sarajevu te (4) UZP s ciljem uzimanja UN-ovih vojnika kao talaca.

Sva četiri potvrđena su presudom, premda u prvom sudsko vijeće nije zaključilo da je počinjen genocid u još šest općina u BiH, što su mnogi predstavnici žrtava kasnije komentirali s razočaranjem. Tužitelj Brammertz rekao je da će proučiti taj dio presude i možda se žaliti. Genocid je, međutim, dokazan u Srebrenici i sud je utvrdio da je Mladić zapovjedio tu operaciju i nadgledao njezino provođenje.

>> Pogledajte kako su presudu Mladiću dočekale žene u Srebrenici

Ratko Mladić
1/15

Tijekom počinjenja zločina u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu od 1991. do studenog 1995. Mladić je “bio u izravnom kontaktu s članovima rukovodstva u Srbiji i članovima Generalštaba vojske Savezne Republike Jugoslavije kako bi osigurao da vojne potrebe Vojske Republike Srpske budu osigurane”. Iz te rečenice, koju je pročitao sudac Orie, proizlazi i
podrška službenog Beograda Mladićevim zločinima.

Na kraju pobijedi istina

No pri nabrajanju ostalih članova udruženih zločinačkih pothvata za koje je Mladić osuđen, u pročitanom sažetku presude izostavljeni Slobodan Milošević i drugi iz političkog i vojnog vrha Srbije. U optužnici su kao članovi UZP-a bili navedeni i Milošević, i Željko Ražnatović Arkan, i Vojislav Šešelj, i Jovica Stanišić, i Franko SImatović, ali u jučer pročitanom sažetku presude nitko od njih nije poimence proglašen članom UZP-a. To je, čini se, najsporniji dio presude: njome uopće nije utvrđena zločinačka veza Mladića s vrhom Srbije!?

Glavni tužitelj Serge Brammertz u svojoj je izjavi nakon presude želio naglasiti i ovo: 


– Neki će danas tvrditi da je ova presuda zapravo presuda protiv srpskog naroda. Moj ured najsnažnije odbacuje takvu tvrdnju. Mladićeva je krivnja njegova i samo njegova. Drugi će reći da je Mladić junak i da je branio svoj narod. Ova presuda pokazuje da ništa ne može biti dalje od istine. Mladić će ostati upamćen u povijesti po mnogim zajednicama i životima koje je uništio – rekao je Brammertz.

Kad je sudac Orie pročitao da je “gospodin Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor”, na galeriji sudnice prolomio se pljesak. “Hvala Bogu”, rekao je netko.

Komentara 2

SD
sdpesticid
23:52 22.11.2017.

beograđani ali i stanovnici srbije, nije dugo vremena prošlo a kod vas i dalje ista ideologija iz tog ružnog vremena, malte ne s istim ljudima u politici ? kad mislite k civilizaciji ?

Avatar Linux
Linux
06:33 23.11.2017.

velikosrpska idologija koju je sprovodio ratko mladic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije