Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija Vlade

Premijerova šok-terapija uoči utrke za Pantovčak

Andrej Plenković
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
11.07.2019.
u 06:37

Krajem srpnja Plenković će predložiti smjenu nekoliko ministara

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, svjestan sve lošijeg rejtinga HDZ-a koji pali alarme uoči predsjedničkih izbora krajem godine, pokušat će konkretnim, ali pomalo zakašnjelim potezima, popraviti imidž HDZ-a i Kolindi Grabar-Kitarović stvoriti što bolje šanse u predsjedničkoj utrci čiji će rezultati u konačnici biti lakmus-papir za prolazak HDZ-a na redovnim parlamentarnim izborima u jesen 2020. godine.

Zato do kraja srpnja na izvanrednoj sjednici Sabora planira širu rekonstrukciju Vlade, iako je dosad branio aferama kompromitirane ministre, za što je preksinoć dobio i jednoglasnu bianco podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Prema informacijama Večernjeg lista, za smjene je kod Plenkovića ranije urgirala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (navodno je zagovarala odlazak i Kuščevića i ministrice Žalac), koja će biti službena kandidatkinja HDZ-a, svjesna da loš rejting te stranke utječe i na njezinu poziciju u izbornoj utrci za Pantovčak. Raspoloženje je preksinoć u vodstvu HDZ-a bilo takvo da bi Plenković, da je to tražio, dobio podršku i za izbacivanje HNS-a iz Vlade pod cijenu izvanrednih izbora, prenijelo nam je više sugovornika.

Smanjivanje ministarstava

U petak će Plenković Saboru predložiti novog ministra/ministricu uprave, a novog ministra/ministricu vanjskih poslova, budući da Marija Pejčinović Burić ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe, predložit će u sklopu rekonstrukcije. Koliko opsežna će biti Plenkovićeva šok-terapija za popravljanje imidža HDZ-a zasad je nepoznato, ali u HDZ-u očekuju da, uz Kuščevića i Pejčinović Burić, ode još najmanje troje do petero ministara. Sugovornici iz HDZ-a već dugo apeliraju da Plenković smijeni aferama načete ministre; Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića, Milana Kujundžića, Nadu Murganić te Marka Pavića zbog mirovinske reforme, ali i Gorana Marića. Za potonjeg je Plenković, doznajemo, na užem Predsjedništvu rekao da se boji da medijske priče o njemu neće prestati. Od svih navedenih, najteže bi mu bilo smijeniti Tolušića budući da je on i potpredsjednik HDZ-a, a iza sebe imaju jaku Virovitičku županiju, premda je tamošnji HDZ sve češće epicentar raznih afera.

Uz smjene ministara provlači se i teza o smanjivanju broja ministarstava, ali konkretna odluka još nije donesena i izglednije je da će to pričekati eventualni drugi mandat. Nagađa se da bi nova ministrica uprave mogla biti Sanja Putica, koja u Saboru mijenja Lovru Kuščevića, a kao nova ministrica vanjskih poslova spominjala se državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, ali i šef premijerova kabineta Zvonimir Frka Petešić. HDZ-ov partner Milorad Pupovac, šef SDSS-a, jučer je bio nasamo na sastanku s premijerom, a poslije je izjavio kako podržava osvježenja u Vladi i kako ne treba čekati jesen za rekonstrukciju. Pupovac smatra da smanjivanje broja ministarstva obično nije donijelo veću funkcionalnost, ali odluku prepušta premijeru. Dio sugovornika iz vladajuće većine jučer se zapitao kako to Plenković misli osigurati većinu u Saboru usred ljetne stanke, budući da planira rekonstrukciju na izvanrednoj sjednici Sabora, kada su zastupnici na godišnjem odmoru. Smjene ministara možda bi pak donekle smirile HDZ-ovu bazu koja negoduje zbog ljudi koji su na visokim pozicijama iako nisu derali cipele na terenu niti imaju stranačku podršku.

Hoće li rezovi u Vladi pomoći HDZ-u

– Nije nam rekao koje će ministre smijeniti niti tko bi bili njihovi nasljednici, ali barem još troje ministara, uz upravu i vanjske poslove mora otići. Trend HDZ-a je negativan i nama je potrebna šok-terapija, to je zanatski tako. Kada padaš, moraš ponuditi promjenu, provesti smjene, dovesti nove ljude – komentirao je jedan utjecajan HDZ-ovac. Drugi sugovornik rekao nam je kako je Plenković uvijek dosad ministre branio tvrdeći da su ti svi napadi na ministre usmjereni na njega i da je krajnji cilj on. Dakle, ako smijeni ministra, onda on postaje meta. U vodstvu HDZ-a ipak sve su svjesniji da nisu samo ministri aferaši utjecali na drastičan pad rejtinga HDZ-a.

Plenkoviću su navodno i neki njemu bliski suradnici otvoreno rekli da je nezadovoljstvo HDZ-ova biračkog tijela započelo s forsiranjem Istanbulske konvencije, guranjem liste za euroizbore s mladim i neafirmiranim kandidatima te marginalizacijom desnog krila HDZ-a, što je dalo platformu suverenistima i desnici koja pomalo odvlači dijelove HDZ-ova biračkog tijela. Dio sugovornika smatra da HDZ-u ni rezovi u Vladi sada neće pomoći. Glavni tajnik Jandroković upozorio je pak na Predsjedništvu da se kandidatu Miroslavu Škori ne smije dopustiti da privuče desno biračko tijelo. Kampanja je počela...

Video: Plenković komentirao predloženu predsjednicu Komisije

Ključne riječi

Komentara 77

KP
kresimir.perak
09:08 11.07.2019.

Vjerujem da će Plenki složit dobru ekipu, a dušmani neka tipkaju, tipkaju, tipkaju, ništa drugo im nije ni preostalo

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:02 11.07.2019.

Propale stranke i njihovi blijedi komentatori na ovom portalu se nečemu nadaju u narednih godinu dana. Šanse da ostvare svoje nerealne snove su ima na razini Orepićeve utrke za Pantovčak !

ST
stefj
10:01 11.07.2019.

Prekasno, premalo ili u krivom smjeru i tako to već godinama. Nije to samo Plenković, tako i svaka vlada prije... Ne znam zašto se u rekonstrukcijama ne spominje i Horvat, ministar gospodarstva. Puna usta su mu rasterećenja poduzetnika, a samo uvaljuje nove parafiskalne namete i nove birokratske procedure... A niti ovaj potez, kao niti promjena datuma Dana državnosti neće mu pomoći za izbore. Totalno je prelio čašu birača anemičnom listom za EU izbore, to je bila zadnja kap. Naravno da mu nakon toga i sve otalo došlo na naplatu... Istanbul, Marakeš, HNS, pritisak na predsjednicu, lista, sve mu se sad vraća, a gospodarskih i sistemskih promjena nema, odnosno minorne su i nedovoljne... Da postoji rast od preko 5%, koji prati i rast plaća (prirodni, a ne nametnuti), te uređenje države, onda bismo možda i imali neke nade. Ovako sada, kada je sve podređeno državnim i javnim strukturama, kada se na silu održava neodrživo (HZZO, HZZM, HZZ, itd), kada je i dalje prevladava negativna selekcija i antipoduzetnička klima, možda bi čovjek vjerovao u bolje sutra. No ako porezni udio u BDP-u raste dvostruko brže od gospodarstva, ako primanja i broj uhljeba rastu 3 puta više od rasta gospodarstva, onda znamo da je sve predoređeno na propast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije