Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba:

'Najbolja rekonstrukcija Vlade bilo bi raspisivanje izbora'

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2019.
u 13:17

HDZ-u uopće nije bitno tko je u Saboru, koji nivo je u Saboru, inače ne bi imali zastupnike koji su izdali svoje birače, znači na proteklim izborima su dobili glas da HDZ ne bude na vlasti, a u ovom trenutku drže HDZ na vlasti, kaže Maras

Jedina rekonstrukcija Vlade koju očekujem od Andreja Plenkovića jest njegova ostavka i raspisivanje izbora, komentirao je danas SDP-ov Gordan Maras najavu premijera da je dobio potporu HDZ-a da ide u rekonstrukciju Vlade, a na sličnom tragu su i izjave drugih oporbenih zastupnika.

– Ovo je najkorumpiranija Vlada koju je Hrvatska imala od neovisnosti, to s punom odgovornošću kažem. Najbolja rekonstrukcija Vlade koju premijer Plenković može nama ponuditi su novi parlamentarni izbori da on više ne bude premijer. Za njih je spremna Hrvatska i spremni su hrvatski građani, najmanje je bitno jesu stranke spremne za njih, to je najnormalnija rekonstrukcija i ambicija hrvatskih građana. Uopće me ne zanima koga treba smijeniti, on mora otići jer je on stvorio takvu najkorumpiraniju Vladu i do zadnjeg trenutka brani ministre koji su očito ogrezli u korupciju i ne da da odu iz Vlade – kaže Maras. Nije dobro da se smijenjenog Lovru Kuščevića "nagradi" mandatom u Saboru.

– HDZ-u uopće nije bitno tko je u Saboru, koji nivo je u Saboru, inače ne bi imali zastupnike koji su izdali svoje birače, znači na proteklim izborima su dobili glas da HDZ ne bude na vlasti, a u ovom trenutku drže HDZ na vlasti. Ako im nije bitno podržavaju li ih ljudi koji su izdali svoje birače, onda ih vjerojatno ne uzrujava previše činjenica da će se ministar Kuščević, koji po njima nije dostojan biti u Vladi ili politički tajnik HDZ-a, ovdje na neki način ugnijezditi još narednih dvije godine. Zašto bi se premijer uzrujavao oko Kuščevića ako mu je normalno da ga podržavaju HNS-ovci koji su bili kontra njega na početku, Bandićevi žetončići koje je ovaj osigurao na tko zna kakve načine, znači, ovo je za njih mačji kašalj, ovo je Plenkoviću još jedan dan u uredu, znači danas osiguram Kuščeviću mandat u Saboru, sutra mi Bandić sa žetončićima osigura da se nešto izglasa, prekosutra netko treći, dakle, njih ovo uopće ne uzrujava. Ali uzrujava građane, pa pozivam Plenkovića na najozbiljniju rekonstrukciju Vlade – a to je da se on makne iz Vlade i raspiše izbore – naglašava Maras.

Mostov Nikola Grmoja vjeruje da će ova Vlada izdržati do kraja mandata jer su Andreju Plenkoviću vezane ruke pa će "napraviti što mora napraviti, ako HNS i manjinci ne procjene da im je bolje ići".

– Hrvatski građani rekonstrukcijom neće ništa dobiti, i mi smo odavno tražili nove izbore, da vrate mandat narodu i da se ne pristaje na ove trgovine u Saboru. Evo, upravo Vlada na čelo Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave imenuje bivšu savjetnicu Milanke Opačić koja je sad Bandićev kadar, dakle Bandićev kadar će sjesti na poziciju koja kontrolira 40 milijardi kuna. To sve govori o ovoj vladi i ovoj trgovačkoj koaliciji – komentira Grmoja. On je, dodaje, odmah spreman potpisati zahtjev za raspuštanje Sabora kako bi se išlo na izbore. Ni on nije zadovoljan zbog povratka Kuščevića u Sabor.

– Jučer je predsjednik Mosta rekao da je Sabor postao popravni dom, da ovdje dolaze oni koji ne mogu biti u Vladi, mislim da je to skandalozno, Hrvatski sabor je najviša institucija, treba poštivati određene moralne i etičke norme da bi se uopće bilo saborski zastupnik. Vidim da se objavljuju neke nove informacije u slučaju Kuščević, tako da mi je apsolutno neprihvatljivo da se on vrati u Sabor, mislim da bi se tijela kaznenog progona trebale pozabaviti s njime – vjeruje Grmoja.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže kako u interesu hrvatskih građana želi da premijer ima hrabrosti provesti ambicioznu rekonstrukciju Vlade.

– Da malo pomete i da nađe ljude koji su spremni raditi u javnom interesu i interesu građana.. Hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo. Bilo bi dobro za mentalno zdravlje Hrvatske da se prestanemo baviti aferama i da netko uzme kormilo u svoje ruke i vodi ta ministarstva u pravom smjeru. Koalicijski partneri bi trebali gledati malo širu sliku, a ne svoje parcijalne interese jer što idemo dalje, to vremena i prostora za takve igrice u kojima svatko gleda isključivo svoj interes više nema, ako ga je ikada i bilo, i to ispada poprilično neozbiljno – kaže Hrelja. Nitko ga nije pitao da "pojača" vladajuću većinu, a to ga, dodaje, ni ne čudi kad imaju, kako tvrdi, popriličan broj žetončića.

Osvrće se i na tezu o Saboru kao popravnom domu.

– Više smo puta raspravljali trebaju li se kandidirati načelnici i gradonačelnici i treba li se automatizmom vraćati u Sabor ako nije dobar za Vladu i zašto bi tražio utočište u Saboru. To sve treba definirati izbornim zakonodavstvom, a zbog toga što nismo na vrijeme intervenirali u izborno zakonodavstvo pojavljuje nam se potreba građana da traže mesije i javljaju nam se populistički pokreti, što nije dobro za političku stabilnost zemlje – zaključuje Hrelja.

Komentara 5

Avatar VinkoL
VinkoL
13:52 10.07.2019.

Pa kaj je tebi Mavas? Na novim izborima vaše strančice više nema ni u mjesnim odborima, a kamo li u Saboru. Vaš je domet zaselak Kalnik od par stotina stanovnika.

ZB
Zoki-Bijela
14:39 10.07.2019.

Gubitnik

BO
borcanac
16:06 10.07.2019.

Fala ti Boze. Ja mislio da mi je mavasu nesto bilo Sad opet mogu slusat bisere ovg mavasa sto nije htio ic u Brisel vec osto ovdje da nas uveseljava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije