Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA ODJELA

Kovačević, Petek i branitelji nisu došli na sud, tražili izdvajanje nezakonitih dokaza koji nisu u spisu

Podignuta optužnica protiv Dragana Kovačevića zbog korupcije u Janafu, arhivske fotografije
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
27.03.2024.
u 13:15

Unatoč njihovom nedolasku, sjednica je održana, a sud će uskoro donijeti odluku o zahtjevu obrane

Tražili su izdvajanje nezakonitih dokaza, i to onih koji uopće nisu u spisu, a da se na sjednici optužnog vijeća nisu ni pojavili. Ni oni, ni njihovi branitelji. Ta pomalo neuobičajena situacija dogodila se na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu. Tamo se trebalo raspravljati o optužnici u tzv. slučaju Odjela u kojem su optuženi Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave Janafa i Krešo Petek, bivši vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek.

Njih se dvojica, kao i njihovi branitelji nisu pojavili na sjednici, no poslali su sudu pisani podnesak kojim su tražili izdvajanje nezakonitih dokaza. Kako je kasnije pojasnio Krešimir Ostrogonac, zamjenik ravnateljice USKOK-a, riječ je o dokazima koji uopće nisu dio spisa, već su dio spisa u aferi Janaf u kojem je već odlučeno da su dokazi zakoniti, a i optužnica je pravomoćna od svibnja lani. I suđenje je trebalo početi no odgođeno je do daljnjeg jer je Petek trebao ići na neku operaciju.

Uglavnom, sjednica optužnog vijeća, unatoč nedolasku obrane i optuženika, je održana, jer su se, kako je pojasnio Ostrogonac za to stekli zakonski uvjeti. USKOK se očitovao o zahtjevu obrane te predložio sudu da ga odbaci, a što je sud odlučio trebalo bi se znati 28. ožujka  oko podne. 

POVEZANI ČLANCI:

Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića za primanje, a Peteka za davanje mita i to od 2015. do lipnja 2019. USKOK tvrdi da su se Kovačević i Petek dogovorili: Kovačević je kao predsjednik uprave Janafa trebao osigurati prednost Peteku u slučajevima kada se njegova tvrtka javila na raspisane nabave, a za uzvrat Petek je  Kovačeviću, trebao, kako kaže USKOK, predavati nagrade u novcu i financirati njegove privatne potrebe.

FOTOGALERIJA Mjesto nesreće gdje je pronađeno tijelo, policija traži vozača koji je pobjegao

Podignuta optužnica protiv Dragana Kovačevića zbog korupcije u Janafu, arhivske fotografije
1/6

Postupajući po tom planu, Kovačević je, tvrdi USKOK, Peteku otkrivao podatke iz Janafova plana investicija, čime je omogućio i da prije postupka nabave Petek odabere investicije koje su mu odgovarale. Peteka su interesirale neke nabave povezane s Terminalnom u Omišlju, pa je svoje ponude prilagodio podacima koje mu je Kovačević dao, ne bi li ih dobio.

Kovačevića USKOK tereti i da je mimo internih akta Janafa donosio odluke u Petekovu korist, čak i kada ponude njegove tvrtke nisu bile najpovoljnije. Prema USKOK-u, Kovačević je tako omogućio da Petekova tvrtka dobije poslove s Janafom vrijedne 2,1 milijun eura, a tereti ga se i da je omogućio, kada bi ga Petek zatražio, ažurne isplate predujmova Elektrocentru Petek.

POVEZANI ČLANCI:

Za uzvrat, Petek je, navodi USKOK, Kovačeviću predao najmanje 13.272 eura, te mu je podmirivao druge privatne troškove od najmanje 18.289 eura. To je uključivalo, navodi USKOK i kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta koje Kovačević naručivao za sebe, članove, svoje obitelji, prijatelje i poznanike.

U optužnici je u kontekstu kupovine odjela spomenuto i ime Ivana Turudića, prisegnutog glavnog državnog odvjetnika, koji je negirao da je Petek plaćao njegova odjela, kako u optužnici tvrdi USKOK, u zamjenu za uslugu Kovačeviću. Tvrdio je da je ono što je kupovao spomenutoj trgovini sam plaćao. Hoće li, ako optužnica postane pravomoćna, Turudića predložiti za svjedoka, Ostrogonac nije htio reći.

FOTOGALERIJA Teška nesreća kod Rovinja: Troje ljudi završilo u bolnici, BMW se prepolovio od siline udara

Podignuta optužnica protiv Dragana Kovačevića zbog korupcije u Janafu, arhivske fotografije
1/5

Komentara 5

IG
IgorY
14:00 27.03.2024.

Što Kovačević čeka Milanovićevu pobjedu pa da ga onda oslobode nada se čovjek rijekama pravde.

IG
IgorY
17:46 27.03.2024.

Kovačević ? To je onaj što kafeniše sa Milanovićem i Zmajlovićem ?

JA
Jadran666
07:33 28.03.2024.

Kakvi su to nezakoniti dokazi ako baš ti dokazi dokazuju kriminalne radnje? Što da imamo snimku ubojstva i ako ona nije na zakonit način pribavljena onda se svi pravimo ludi i kao da ne znamo što se dogodilo premda imamo jasnu snimku. Toliko o pravosuđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije